anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Program Camera RAW a Sony Image Conwerter

profile.country.en_GB.title
3967-----
Poszukiwacz

Program Camera RAW a Sony Image Conwerter

Kupilem keidys książkę o Camera RAW, jak jeszcze na pracowałem na Sony Image Conwerter.

Wczorej trochę czytałem i odniosłem wrażenie, że jest to lepszy program. Więcej możliwości.

Czy ktoś ma doświadczenia w pracy z tym programem w zakresie obróbki plików ARW ?
Druga sprawa, to czy Camera RAW to samodzielny program,czy wymaga zakupienia Lght....
lub Photoshopa.
Bronek

5 ODPOW. 5
profile.country.pl_PL.title
karol30
Poszukiwacz

witaj
program camera RAW jest programem samodzielnym nie wymagajacym ani photoshopa ani tez innego z ktorym musialby byc uruchamiany :c20

profile.country.en_GB.title
3967-----
Poszukiwacz

Ktoś na nim pracował ?
Ja mam ochote ściądnąć i pomanipulować. Zwlaszcza, że mam grubą książkę.
Jeżeli chodzi o poziom, to ta książka przewyższa to co ja reprezentuję.
Moj poziom nie jest wysoki - jestem świeżym amatorem w cyfrze.
Natomiast chcę, żeby moja nowa dziwewczyna wychodzila perfekcyjnie.
Żona nie jest obiektem fotogenicznym.

W książce są zdjęcia takiej sowy, do których ja bym się nie doczepił, a oni to poprawiają.
Bronek

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

karol30 napisał(a):

witaj
program camera RAW jest programem samodzielnym nie wymagajacym ani photoshopa ani tez innego z ktorym musialby byc uruchamiany :c20

Jesteś pewien? :c7

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
jznan-----
Poszukiwacz

...
Czy ktoś ma doświadczenia w pracy z tym programem w zakresie obróbki plików ARW ?
Druga sprawa, to czy Camera RAW to samodzielny program,czy wymaga zakupienia Lght....
lub Photoshopa...

Adobe Camera Raw jest wtyczką, która jest uruchamiana z poziomu Adobe Photoshop lub Adobe Photoshop Elements. W tym drugim programie jest ona okrojona z dodatkowych funkcji i nic dziwnego, bo Elements jest ok. 10 razy tańszy od swego profesjonalnego brata.

Wg mnie ACR jest dużo szybszym i mającym większe możliwości programem do wywoływania plików RAW, niż Image Data Converter.
No ale trzeba do niego dokupić małego (Elements) albo dużego Photoshopa.
IDC masz za darmo.

profile.country.pl_PL.title
doslav.
Poszukiwacz

Tadeusz napisał(a):

karol30 napisał(a):

witaj

Jesteś pewien? :c7

Ja jestem pewien! :smileymrgreen:

CameraRAW to plugin tylko (acz zacny niesłychanie) i bez PS ni hu hu... :D
Ale ja to się nie znam za bardzo... :c20