Podziel się wrażeniami!
Witam serdecznie niedawno nabyłem aparat sony a200 i chciałbym pojsc w kierunku zdjęc sportowych.Mam jeszcze pare złotych do wydania i zastanawiam się nad obiektywem i lampą błyskowa do tego aparatu.
witaj
Opisz proszę bardziej do jakich konkretnie sportów chcesz tą lampę i jakie mniej więcej to odległości, o których piszesz Dzięki temu łatwiej będzie Ci doradzić
Lajam napisał(a):
witaj
Opisz proszę bardziej do jakich konkretnie sportów chcesz tą lampę i jakie mniej więcej to odległości, o których piszesz Dzięki temu łatwiej będzie Ci doradzić
No to mocna lampa - to chyba tylko HVL-58 - absolutnie najlepsza z lamp systemowych.
Wyzwalanie w trybie Wireless (WL) nie powinno być problemem.
A obiektyw? Nie wiem czy będziesz stał blisko czy daleko, niemniej celuj w jasne szkła, najlepiej f/2.8
Lajam napisał(a):
No to mocna lampa - to chyba tylko HVL-58 - absolutnie najlepsza z lamp systemowych.
Wyzwalanie w trybie Wireless (WL) nie powinno być problemem.
A obiektyw? Nie wiem czy będziesz stał blisko czy daleko, niemniej celuj w jasne szkła, najlepiej f/2.8
WL-a może braknąć do tego typu zdjęć. Chyba wyzwalacz radiowy będzie najlepszy - i lampa blisko skoczka. Akcesoria trochę kosztują, ale można uzyć słabszej lampy - HVL42 powinna wystarczyć. Albo, jak radzi Lajam - droższa lecz mocniejsza HVL-58 na aparacie i można z daleka doświetlić, ale wtedy całość sceny nie tylko zawodnika.
obawiam się, że do takich efektowych zdjęć to małe zewnętrzne studio będzie potrzebne. Ew. obróbka w fotoszopie bo to zdjęcie akurat wygląda mi na fotoszopowane (skoczek mógł zostać wyjęty różdżką i rozjaśniony - z RAWa dałoby radę.
zdjęcie które wstawiłeś to prawdopodobnie reflektor światła stałego wycelowany w jedno miejsce. a chlopek na bicyklu wpadł w jego strumień.
wratislavian napisał(a):
zdjęcie które wstawiłeś to prawdopodobnie reflektor światła stałego wycelowany w jedno miejsce. a chlopek na bicyklu wpadł w jego strumień.