anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Pytanie Techniczne - Kompensacja Ekspozycji w trybie M

profile.country.GB.title
Pit-----
Nowicjusz

Pytanie Techniczne - Kompensacja Ekspozycji w trybie M

Czy w A300 jest możliwość ręcznej zmiany EV w trybie M? Ja ustawiam to w połączeniu z czasem otwarcia przesłony. Pytam bo np w trybie A ta funkcja jest bezproblemowo dostępna przez naciśnięcie jednego przycisku, tym bardziej powinna być dostępna w pełnym manualu.

17 ODPOW. 17
profile.country.en_PL.title
tompacan
Nowicjusz

kris napisał(a):

tompac napisał(a):

kris napisał(a):

(a 850 mam możliwość takiej korekcji, co wpływa na siłę błysku - wiem, że dziwne, ale sprawdzone)

Dziwne? :shock:
Jak najbardziej normalne, że przy pracy z lampą w automatyce jest dostępna korekcja błysku.

Korekcja jest wskazana tylko do pracy automatów czy półautomatów, w trybach manualnych to fotograf decyduje na co naświetla.

przecież wyraźnie piszę o korekcji ekspozycji!
widzę, że trzeba łopatologicznie:
wesele, 850tka, obiektyw samyang 8mm, który działa tylko w trybie M.
Zdjęcie z korekcją siły błysku +1 do +2
czas X (np. 1/15)
Korekta ekspozycji na 0 - zdjęcie niedoświetlone
Korekta ekspozycji na +1 - zdjęcie dobrze naświetlone

I co w tym dziwnego?
Przecież w trybie manualnym aparat nie wyłącza światłomierza, w momencie gdy podpinasz lampę w automacie to niby skąd lampa ma brać informację o sile błysku jak nie ze światłomierza aparatu?
Zapodać korekcje zastanego "oszukujesz" dane wyjściowe dla lampy - tak samo jakbyś wprowadził korekcję błysku.

profile.country.en_GB.title
Deviant.
Użytkownik

Firianus napisał(a):

...Jak robisz w trybie M to masz 'drabinkę', ustawiasz przesłonę i migawkę. Jak nie chcesz mieć zdjęcia prześwietlonego/niedoświetlonego to ustawiasz parametry tak, żeby mieć na drabince 0. Chcesz mieć prześwietlone- zwiększasz czas otwarcia migawki/zmniejszasz przesłonę i analogicznie do niedoświetlenia...

Nie do końca - wszystko to zależy od użytego pomiaru światła m. in.

profile.country.PL.title
szogoon
Nowicjusz

pit, potrzebujesz mieć korekcję -1 to ustawiasz tak parametry żeby wędrująca kreska na drabince wylądowała na pierwszej większej kresce po lewej...

jeśli -2 to ustawiasz na skrajnej lewej większej kresce

w trybie M nie ustawiasz bezpośrednio korekcji ponieważ wynika ona z ustawień które w tym trybie musisz SAM ustawić... a drabinka jest tylko informacyjna

co do korekcji i lampy - uważam, że korekcja ekspozycji nie powinna mieć wpływu na przepalenie/niedoświetlenie... no chyba, że zbliżamy się do czasów przy których fotka będzie dobrze naświetlona przy świetle zastanym

korekcja ekspozycji zmienia tylko czas/przesłonę, a nie moc lampy

tompacan
Nowicjusz

szogoon napisał(a):

korekcja ekspozycji zmienia tylko czas/przesłonę, a nie moc lampy

W trybie M? :shock: :o

profile.country.PL.title
szogoon
Nowicjusz

a jakie ma znaczenie tryb ?

tompacan
Nowicjusz

szogoon napisał(a):

No jak sobie wyobrażasz, że w trybie M korekcja ekspozycji wpływa na wartość czasu lub liczby przysłony?

Może jeszcze mi podpowiedz, czy pisząc "moc lampy" miałeś na myśli moc w sensie fizyczno-mechanicznym czy siłę błysku?

profile.country.GB.title
Pit-----
Nowicjusz

Dziękuję wszystkim zaangażowanym w wątek. Odpowiedź na pytanie jest jedna. :c56 300 nie posiada tej opcji.

profile.country.PL.title
szogoon
Nowicjusz

tompac napisał(a):

szogoon napisał(a):

No jak sobie wyobrażasz, że w trybie M korekcja ekspozycji wpływa na wartość czasu lub liczby przysłony?

Może jeszcze mi podpowiedz, czy pisząc "moc lampy" miałeś na myśli moc w sensie fizyczno-mechanicznym czy siłę błysku?

zamiast być złośliwym to może byś porozmawiał sensownie...

nie wiem w jaki sposób miałbym mieć na myśli moc w sensie fizyczno-mechanicznym.

natomiast z mojej poprzedniej wypowiedzi powinieneś wywnioskować odpowiedź na zadane pytanie