Podziel się wrażeniami!
Czy w A300 jest możliwość ręcznej zmiany EV w trybie M? Ja ustawiam to w połączeniu z czasem otwarcia przesłony. Pytam bo np w trybie A ta funkcja jest bezproblemowo dostępna przez naciśnięcie jednego przycisku, tym bardziej powinna być dostępna w pełnym manualu.
kris napisał(a):
tompac napisał(a):
kris napisał(a):
(a 850 mam możliwość takiej korekcji, co wpływa na siłę błysku - wiem, że dziwne, ale sprawdzone)
Dziwne?
Jak najbardziej normalne, że przy pracy z lampą w automatyce jest dostępna korekcja błysku.
Korekcja jest wskazana tylko do pracy automatów czy półautomatów, w trybach manualnych to fotograf decyduje na co naświetla.
przecież wyraźnie piszę o korekcji ekspozycji!
widzę, że trzeba łopatologicznie:
wesele, 850tka, obiektyw samyang 8mm, który działa tylko w trybie M.
Zdjęcie z korekcją siły błysku +1 do +2
czas X (np. 1/15)
Korekta ekspozycji na 0 - zdjęcie niedoświetlone
Korekta ekspozycji na +1 - zdjęcie dobrze naświetlone
Firianus napisał(a):
...Jak robisz w trybie M to masz 'drabinkę', ustawiasz przesłonę i migawkę. Jak nie chcesz mieć zdjęcia prześwietlonego/niedoświetlonego to ustawiasz parametry tak, żeby mieć na drabince 0. Chcesz mieć prześwietlone- zwiększasz czas otwarcia migawki/zmniejszasz przesłonę i analogicznie do niedoświetlenia...
pit, potrzebujesz mieć korekcję -1 to ustawiasz tak parametry żeby wędrująca kreska na drabince wylądowała na pierwszej większej kresce po lewej...
jeśli -2 to ustawiasz na skrajnej lewej większej kresce
w trybie M nie ustawiasz bezpośrednio korekcji ponieważ wynika ona z ustawień które w tym trybie musisz SAM ustawić... a drabinka jest tylko informacyjna
co do korekcji i lampy - uważam, że korekcja ekspozycji nie powinna mieć wpływu na przepalenie/niedoświetlenie... no chyba, że zbliżamy się do czasów przy których fotka będzie dobrze naświetlona przy świetle zastanym
korekcja ekspozycji zmienia tylko czas/przesłonę, a nie moc lampy
szogoon napisał(a):
korekcja ekspozycji zmienia tylko czas/przesłonę, a nie moc lampy
a jakie ma znaczenie tryb ?
szogoon napisał(a):
Dziękuję wszystkim zaangażowanym w wątek. Odpowiedź na pytanie jest jedna. 300 nie posiada tej opcji.
tompac napisał(a):
szogoon napisał(a):
No jak sobie wyobrażasz, że w trybie M korekcja ekspozycji wpływa na wartość czasu lub liczby przysłony?
Może jeszcze mi podpowiedz, czy pisząc "moc lampy" miałeś na myśli moc w sensie fizyczno-mechanicznym czy siłę błysku?