Podziel się wrażeniami!
Witam,
Z rodzinki pewna osoba chciała wywołać zdjęcia z mojej alfy w empiku. Rozdzielczość i jakość oczywiście maksymalnie ustawiona w aparacie, w komputerze bez obróbki i przy wrzucaniu zdjęcia do koszyka internetowego po wybraniu wymiarów zdjęcia na 30naXXcm wyskoczyło ostrzeżenie o słabej jakości (dokładnie nie wiem, nie widziałem tylko słyszałem o tym zdarzeniu).
Czy jest to spowodowane, że usługodawca nie posiada aż tak dobrego sprzętu żeby z takiej rozdzielczości wyszedł obrazek o wymiarach ponad 30cm szerokości czy wina leży w czym innym?
Drugie pytanie to o samą rozdzielczość Po ustawieniu zdjęcia na tapetę (1024x768) twarz wyszła zdeformowana. Sprawiała wrażenie takich spłaszczonej. Po ustawieniu podobnego kadru ale z aparatu canona twarz zachowała proporcje i wyglądała naturalnie a nie jak takie jajko
Czy to takie moje wrażenie czy też to zaobserwowaliście
Pozdrawiam
benkowik napisał(a):
Drugie pytanie to o samą rozdzielczość Po ustawieniu zdjęcia na tapetę (1024x768) twarz wyszła zdeformowana. Sprawiała wrażenie takich spłaszczonej. Po ustawieniu podobnego kadru ale z aparatu canona twarz zachowała proporcje i wyglądała naturalnie a nie jak takie jajko
Czy to takie moje wrażenie czy też to zaobserwowaliście
Raczej trudno, żeby zdjęcie z lustrzanki o proporcjach boków 3:2 nie zrobiło się jajowate przy zmianie proporcji na 4:3
Trzeba sobie wykadrować do odpowiednich proporcji, przyciąć i dopiero skalować do odpowiedniego rozmiaru w pixelach.
benkowik napisał(a):
(dokładnie nie wiem, nie widziałem tylko słyszałem o tym zdarzeniu
na pierwsze pytanie nie odpowiem bo nie miałem okazji robić odbitek w labach
na drugie odpowiem tak: zdjęcie z naszych aparatów ma inne wymiary niż większość monitorów i po zmniejszeniu fotki będziesz miał wymiary 1024x681, więc chcąc uzyskać wymiar boczny 768 musisz najpierw wykadrować zdjęcie przed zmniejszeniem lub wpisywać właśnie ten wymiar i potem odciąć z długości
No to ja Ci odpowiem na pierwsze pytanie:
Aby otrzymać odbitkę wysokiej jakości rozdzielczość powinna wynosić 300ppi (punktów/cal). Rozmiary matrycy w A200 to 3872x2592, czyli dla załozonej rozdzielczości jest to ok. 32,8x22 cm, A wic nie pokrywa odbitki 30x45cm. Trzeba się albo pogodzic z niższą rozdzielczością/jakością na odbitce, albo... przygotować plik w programie graficznym interpolując wymaganą rozdzielczość i wyostrzając na koniec.benkowik napisał(a):
Czy jest to spowodowane, że usługodawca nie posiada aż tak dobrego sprzętu żeby z takiej rozdzielczości wyszedł obrazek o wymiarach ponad 30cm szerokości czy wina leży w czym innym?
Na drugie pytanie koledzy odpowiedzieli - winna jest niejednolita proporcja obrazu z aparatu i monitora.
Na pytanie pierwsze: akurat w empiku zdjęć nie robiłem więc ich systemu nie znam ale na podstawie innych systemów oto co podejrzewam.
System ma informować, kiedy odbitka ma szansę być słaba jakościowo. Jedynym kryterium, jaki automat może ocenić jest rozdzielczość pliku porównywana do rozdzielczości i wymiaru odbitki. W większości maszyn (labów) czy drukarek za jakość optymalną uważa się 300 dpi. Po przeliczeniu tego parametru na wymiary odbitki w centymetrach - plik w pikselach otrzymujemy (dane w przybliżeniu):
odbitka - plik
15x10 - 1772x1190
18x13 - 2126x1535
20x15 - 2362x1772
21x15 - 2480x1772
30x20 - 3543x2362
45x30 - 5315x3543
Ponieważ w fotolabach najczęściej podaje się długość krótszego boku a dłuższy jest docinany z rolki w zależności od proporcji Twojego aparatu (piszę najczęściej bo jest również możliwość zamówienia "sztywnego" formatu np. 15x20 i wtedy będziesz miał zdjęcia przycinane przez automat do zadanego wymiaru i proporcji wynikowych) dlatego nie podaje się jego wymiaru tylko zdjęcia zamawia się w formacie np. 10, 15, 30. W niektórych labach ta opcja ma nazwę cięcie dynamiczne.
W Twoim przypadku zdjęcie z A 200 największy rozmiar ma 3872x2592 a więc z napisanej przeze mnie tabelki wychodzi, że dla odbitki 30x20 rozdzielczość jest wystarczająca a dla odbitki 45x30 już nie. Jeżeli ktoś podał, że chce aby wykonać odbitkę w wielkości 30 to najprawdopodobniej wymiar 30 dotyczył krótszego boku i automat zwrócił uwagę na zbyt małą rozdzielczość. Ale to tylko matematyczne przeliczenie. Tak naprawdę wystarczy tej rozdzielczości do takiego zdjęcia.
Ale to tylko moje przypuszczenie. Nie znam faktów więc tylko gdybam
P.s. Tadeusz szybszy a ja znowu za dużo piszę. Nie zdążam
http://klubkm.pl/forum/images/smilies/f1.gifpiotruso napisał(a):
Tadeusz szybszy
Rozmiary matrycy w A200 to 3872x2592, czyli dla załozonej rozdzielczości jest to ok. 32,8x22 cm,
A jaki jest rozmiar matrycy w A350?
A jaki jest rozmiar matrycy w A350?
Dziękuje za wyjaśnienia