Podziel się wrażeniami!
Witam,
mam pytanie, otóż jestem szczęśliwym posiadaczem 500, ale mam pewien kłopot. Zdjęcia zrobione tym aparatem wychodzą mi szare, bez wyrazu. Muszę dostosowywać jasność w jakimś programie, żeby wyglądały jak należy. Załączam Wam zdjęcia prosto z aparatu i po obróbce jasności. Zdjęcia są robione standardowo w JPEG. Proszę o pomoc, bo nie mam pojęcia czemu tak jest.
Pozdrawiam
Michał-fotoamator
Witam,
mam pytanie, otóż jestem szczęśliwym posiadaczem 500, ale mam pewien kłopot. Zdjęcia zrobione tym aparatem wychodzą mi szare, bez wyrazu. Muszę dostosowywać jasność w jakimś programie, żeby wyglądały jak należy. Załączam Wam zdjęcia prosto z aparatu i po obróbce jasności. Zdjęcia są robione standardowo w JPEG. Proszę o pomoc, bo nie mam pojęcia czemu tak jest.
Pozdrawiam
Michał-fotoamator
Teraz wiem, że nic nie wiedziałem o światłomierzu. Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
Ale muszę dodać, że zdjęcia wychodzą mi szare nie tylko w tak kolorowych i kontrastowych zdjęciach. Przy zwykłym robieniu fotek też są szarawe. Wydaje mi się że przyczyna może leżeć faktycznie w filtrze UV, co prawda jest to HOYA, ale nie wiem jak wysoka półka. Co do osłony przeciwsłonecznej to jak najbardziej używam (pełna -nie tulipan).
Mam jeszcze jedno pytanie, czy przyczyna może leżeć w ustawieniach w strefie twórczej?? Standard mam ustawiony na jasność +2 i ostrość +1.
Jeszcze raz bardzo dziękuję za odpowiedź.
Mam jeszcze jedno pytanie, czy przyczyna może leżeć w ustawieniach w strefie twórczej?? Standard mam ustawiony na jasność +2 i ostrość +1.
Jeszcze raz bardzo dziękuję za odpowiedź.
Kolego, nie w jakimś programie, ale naucz się używać formatu ARW. Program na ARW dostałeś za darmo od Sony.
Jak chcesz poważnie fotgrafować, to rób RAW+JPG. Aparat to robi.
W RAWIE na kompie możesz poustawaić to, co źle ustawiłeś przed zrobieniem zdjęcia.
Ważny jest balans bieli, w RAW to możesz prościutko skorygować.
RAWEM zrobisz to,czego nie zrobisz Photoshopem.
Bo z RAW wychodzisz na plik TIF 50MB, a JPG to jest tylko ok. 8MB.
Czyli JPG to obraz nieźle "okradziony".
Ja poza ARW nic nie potrzebuję. Żadnych Photoshopów. W ARW jest wszystko.
Przekonany jestem,że na twoje potrzeby też wystarczy.
Kolego ,a500 to nie jest bolid,ale samochod rajdowy. I trzeba umieć nim jechać.
Bez dobrego poznania podstaw fotgrafi cyfrowej, bardzo klasową a500 możesz zmienić na cybershot za 200 zł.
Dodatkowe sprawy. jak z ISO, na jakim ISO robisz ?
Druga kwestia, jak wyglada DRO ?
Bronek
Poczytaj łaskawco instrukcję.
A ja fotografuję poważnie i rzadko używam RAWów.
Krzysztof napisał(a):
A ja fotografuję poważnie i rzadko używam RAWów.
Jak zawsze robisz idealne zdjęcia to RAW nie jest potrzebny.
I jak zawsze wszystko idealnie przed zdjęciem poustawiasz. Nawet z korekcją DRO.
To twoim zdaniem Photoshop też jest zbędny ? Bo napisy i cięcie można zrobić w Irfan Viev. Ja myślę, że nie wiesz na czym polega, i co daje RAW.
Polecam koledze książki napisane przez twórców Photoshopa. Wyjaśnienie co daje RAW
nie jest możliwe w jednym poście. Sporo informacji jest na ten temat w necie.
Na koniec napisże tylko tyle, że obróbka RAW jest bez porówniania mniej skomplikowana,
niż jakimkolwiek programem do obróbki plików JPG.
Dzięki za uwagę. wprowadziłem poprawki.
Bronek