Podziel się wrażeniami!
Witam,
mam pytanie, otóż jestem szczęśliwym posiadaczem 500, ale mam pewien kłopot. Zdjęcia zrobione tym aparatem wychodzą mi szare, bez wyrazu. Muszę dostosowywać jasność w jakimś programie, żeby wyglądały jak należy. Załączam Wam zdjęcia prosto z aparatu i po obróbce jasności. Zdjęcia są robione standardowo w JPEG. Proszę o pomoc, bo nie mam pojęcia czemu tak jest.
Pozdrawiam
Michał-fotoamator
Też się wtrącę, a co mi tam!
piotruso napisał(a):
Każdy ma jakąś filozofię. RAW nie jest panaceum na wszystko. RAW może więcej niż jpg (12 bit przeciw 8 bit na kolor) ale czy ja umiem go aż na tyle lepiej obrobić? A moje slajdy gdzie rozpiętość tonalna była na poziomie 5,5EV? I można je oglądać.
piotruso napisał(a):
ale największą frajdę robi gdy zdjęcie, które zrobiłem nie wymaga dalszej ingerencji.
Lajam napisał(a):
Co ciekawe, kupując tablet graficzny Wacom Babmoo Fun zyskujesz ten program od Adobe ZA DARMO! Sam tablet kosztuje własnie w okolicach 350-400 zł i posiada to oprogramowanie wraz z licencją komercyjną!
Ja pisze jako amator. Amator dostaje program do obróbki RAW za darmo.
Dla mnie zaletą jest łatwość obrobki materialu w RAW. Tak Jak kolega Lajam napisal, to przesuwanie suwaków. Po obróbce RAW nie potrzeba Photoshopa.
Plik w RAW to 11MB ( JPG = 4,5 MB).
Tym bardziej kjak ktoś sie chce bawić w Photoshopa, co celowa jest praca na pliku TIF,
a tego bez RAW nie uzyska.
Przeróbka JPG na TIF to przeróbka 4,5MB na 11MB i traktuje to jako żart ze strony kolegi Lajama. Humorystyczne jest,zeby amator przekonywał ludzi na forum na temat RAW.
Z waszych tekstów można wyciągnąć wniosek,ze ten RAW jest niespecjalnie potrzebny.
Wniosek humorystyczny, zwłaszcza na forum SONY.
Wszystkie firmy w lustrzankach dają RAW, a ludzie z forum SONY nie KONTRA.
To zabawne. Nawet temu specowi z SONY RAW jest niepotrzebny.
Bronek
Nawet temu specowi z SONY RAW jest niepotrzebny.
nie wyobrażam sobie obróbkę fotek raw na kopie,kiedy ilość zdjęć to ok-500 z wakacji jak bym miał to obrabiać to pewnie zajęło by mi to z 3 miesiące,500 zdjęć w formacie jpg po małej obróbce,zgranie tego jako pokaz slajdów w hd trzy dni zabawy .Więc tak jak SZFENDAK piszę raw tylko w sytuacjach gdzie nie ma czasu na ustawienia puszki
Ja osobiście niedawno lustrzankę sobie kupiłem . Wcześniej na zaawansowanym kompakcie robiłem fotki. W kwestii słuszności korzystania z RAWów czy też nie korzystania, nie będę się wypowiadał, natomiast jeżeli chodzi o bladość kolorów to dużo takich niepożądanych artefaktów (jak szarość fotki) można kilkoma prostymi zabiegami usunąć w programach graficznych (gimp, photoshop). Na przykład stosując narzędzie poziomy można usunąć „przydymienie” zdjęcia, tutaj jest bardzo ciekawy poradnik (niestety po angielsku) http://www.tutorial9.net/photography/di ... justments/. Drugi przykład to nasycenie kolorów można zwiększyć stosując tak zwaną krzywą S na filtrze poziomy , kolejny link http://www.tutorial9.net/photoshop/how- ... photoshop/.
Osobiście wchodzę sobie na portal deviantart i tam masa (moim zdaniem) utalentowanych fotografów którzy pracują tylko i wyłącznie w programie photoshop czyli na plikach jpg.
Fajny, ale niestety nie idealny, jest poradnik fotografa Bosniak pod tym linkiem http://bosniak.deviantart.com/art/tone- ... t-30539451, żeby go pobrać trzeba kliknąć na link Download albo na fotkę która się wyświetla , wtedy zdjęcie się powiększy.
Ale ostatecznie każdy sam sobie musi swoją technikę wypracować.
nie wyobrażam sobie obróbkę fotek raw na kopie,kiedy ilość zdjęć to ok-500 z wakacji jak bym miał to obrabiać to pewnie zajęło by mi to z 3 miesiące,500 zdjęć w formacie jpg po małej obróbce,zgranie tego jako pokaz slajdów w hd trzy dni zabawy
ikar39 napisał(a):
:c8 nie wyobrażam sobie obróbkę fotek raw na kopie,kiedy ilość zdjęć to ok-500 z wakacji jak bym miał to obrabiać to pewnie zajęło by mi to z 3 miesiące,
minoltex napisał(a):
Osobiście wchodzę sobie na portal deviantart i tam masa (moim zdaniem) utalentowanych fotografów którzy pracują tylko i wyłącznie w programie photoshop czyli na plikach jpg.
Witam,
pozwolę sobie wrócić do mojego problemu z kolorami zdjęć. Przeczytałem Wasze wypowiedzi i wcieliłem je w życie. Dzisiaj wróciłem z Krakowa, gdzie robiłem zdjęcia dzienne z wykorzystaniem Waszych uwag. Niestety nic to nie dało. Robiłem zdjęcia w różnych balansach bieli, w trybach tematycznych, półautomatycznych i manualnych. Wprowadzałem korekcję światłomierza i robiłem zdjęcia bez filtra UV. Każde zdjęcie robiłem w kilku długościach otwarcia migawki. Bez skutku. Zdjęcia jak były szarawe tak są.
Zastanawiam się, czy problem nie leży po stronie obiektywu. Korzystam z obiektywu od 100 18-70, nie korzystam z obiektywu jaki dostałem razem z 500 18-55. zastanawiam się, czy ten mój obiektyw nie jest zbyt ciemny i stąd ten problem.
Wybaczcie mój brak wiedzy z tej dziedziny, ale ciągle się uczę i wiem, że nic nie wiem.
Proszę o pomoc w tej sprawie.
Witam,
pozwolę sobie wrócić do mojego problemu z kolorami zdjęć. Przeczytałem Wasze wypowiedzi i wcieliłem je w życie. Dzisiaj wróciłem z Krakowa, gdzie robiłem zdjęcia dzienne z wykorzystaniem Waszych uwag. Niestety nic to nie dało. Robiłem zdjęcia w różnych balansach bieli, w trybach tematycznych, półautomatycznych i manualnych. Wprowadzałem korekcję światłomierza i robiłem zdjęcia bez filtra UV. Każde zdjęcie robiłem w kilku długościach otwarcia migawki. Bez skutku. Zdjęcia jak były szarawe tak są.
Zastanawiam się, czy problem nie leży po stronie obiektywu. Korzystam z obiektywu od 100 18-70, nie korzystam z obiektywu jaki dostałem razem z 500 18-55. zastanawiam się, czy ten mój obiektyw nie jest zbyt ciemny i stąd ten problem.
Wybaczcie mój brak wiedzy z tej dziedziny, ale ciągle się uczę i wiem, że nic nie wiem.
Proszę o pomoc w tej sprawie.
Nie mozna wykluczyć, że masz coś uszkodzone w aparacie.
Ja mam a450 ( to prawie to samo), zaliczylem kilka plenerów i jestem zadowolony.
Znacznie lepiej robi niż a230. Wielu zdjęć nawet nie trzeba poprawiać - robię w RAW+JPG.
Balans bieli mam na automacie. Co musze poprawiać, to brak doświetlenia na poziomie +0,2 - 0,5. Z tym nie na problemu, bo jak wiem, że tak jest to ustawię na aparacie +0,5 i będzie O.K. Kolory niestety zależa od pleneru. Bylem w Krakowie w listopadzie i robilem zdkęcia (a230) na dziedzińcu zamku. I nie były dobre kolory. Bo taka byla kolorystyka. Podobnie w kościele z "mdłym"(monotonnym) oświetleniem.
a230 było bardzo dobre nie można poszukiwać dziur w aparacie.
Podobne doświadczena mam z a450 ze ślubu 24 lipca. Zdjęcia zrobione o 17 przy minimalnie
gorszej pogodzie w takim dziedzińcu przed kaplicą nie są takie, jak w plenerze.
Kolega podsunąl ci dobry pomysł ze spotkaniem.
Możesz zrobić jeszcze jeden ruch. Wybierz się do centrum Sony na Jana Pawła II
w Warszawie i tam zrób zdjęcia swoim aparatem i ich aparatem z wystawy.
Ludzie są tam otwarci ci pomogą. Zdjęcia bedziesz mógł obejrzeć na miejscu i zabrać z ich aparatu na pendrivie.
Bronek