Podziel się wrażeniami!
Witam,
mam pytanie, otóż jestem szczęśliwym posiadaczem 500, ale mam pewien kłopot. Zdjęcia zrobione tym aparatem wychodzą mi szare, bez wyrazu. Muszę dostosowywać jasność w jakimś programie, żeby wyglądały jak należy. Załączam Wam zdjęcia prosto z aparatu i po obróbce jasności. Zdjęcia są robione standardowo w JPEG. Proszę o pomoc, bo nie mam pojęcia czemu tak jest.
Pozdrawiam
Michał-fotoamator
ikar39 napisał(a):
:c8 nie wyobrażam sobie obróbkę fotek raw na kopie,kiedy ilość zdjęć to ok-500 z wakacji jak bym miał to obrabiać to pewnie zajęło by mi to z 3 miesiące,500 zdjęć w formacie jpg po małej obróbce,zgranie tego jako pokaz slajdów w hd trzy dni zabawy .Więc tak jak SZFENDAK piszę raw tylko w sytuacjach gdzie nie ma czasu na ustawienia puszki
Dziękuję bardzo za możliwość spotkania. Na pewno skorzystam, tylko poprosiłbym o numer tel. lub jakiś inny kontakt, żebym mógł się z Tobą skontaktować jak będę w Warszawie, bo na razie jestem w Pabianicach.
Mam jeszcze jedno pytanie. W jakim formacie robicie zdjęcia 16:9, czy 4:3?
tylko 4:3
Trebor, przerzuciłeś się na kompakta?trebor napisał(a):
Tadeusz napisał(a):
Trebor, przerzuciłeś się na kompakta?trebor napisał(a):
Lustrzanki mają format 2:3
A wracając do pytania W jakim formacie robicie zdjęcia 16:9, czy 4:3?
Dziękuję za wyjaśnienie. Pozdrawiam
Dziękuję bardzo za możliwość spotkania. Na pewno skorzystam, tylko poprosiłbym o numer tel. lub jakiś inny kontakt, żebym mógł się z Tobą skontaktować jak będę w Warszawie, bo na razie jestem w Pabianicach.
moim skromnym zdaniem, lepiej robić zdjęcia w proporcji 3:2
nawet jeśli ogląda się zdjęcia wyłącznie na TV (HD), bo co zrobisz, jak będziesz potrzebować wywołać ? No i robiąc foty 3:2 zawsze można sobie samemu dociąć do 16:9
Jeszcze jest jedna sprawa w 500 w formacie 16:9 w wizjerze widać więcej niż wychodzi na zdjęciu. Na początku nie wiedziałem co jest grane, bo obcinałem ludziom stopy itp. Później się zorientowałem o co chodzi. W wizjerze są małe znaczniki po rogach ile faktycznie wychodzi na zdjęciu Twojego kadru.
Michel napisał(a):
W Pabianicach bywam może nie często, ale dość regularnie, więc mógłbym się z Tobą spotkać i w miarę skromnych możliwości pomóc. A już na pewno będziemy mogli podpiąć pod Twoje body któryś z moich obiektywów i sprawdzić co to zmieni. Wyślij mi na PW nr telefonu, to się skontaktuję, z tym, że w grę wchodzi raczej przyszły tydzień.