Podziel się wrażeniami!
Sony 230
Ja mam mieszane odczucia z form ustawienia ostrości.
Kiedy powinno robić sie z czystego MF ? Czy ustawianie ostrości na AF jest uzależnione od
oświetlenia ? W słabym świetle np. gorzej.
Pmijam opcje w ruchu, bowtedy AF obiektywu jest konieczny.
Na razie ja wiem tyle, że AF bez obiektywu ma wadę.
Przy punktowym AF trzeba się przyłożyc do ustawienia, bo niestety nie zapala się dioda, jak w opcji AF obiektywu. I można ustawić pomyłkowo nie na środkowy obszar.
Czyli mamy 3 opcje: czysta ręka, AF aparatu+ręcznie oiektyw, i pelne AF+AF.
Jakie stosujecie kryteria wyboru ? Kit 18-55mm.
Może moje mieszane uczucia biora się po prostu z koloru. 22 lata temu robilem na Satrcie 6x6, i tam też nie wychodzila "brzytwa". Podobne wroku 2000, była lustrzanka analogowa ,
zdjęcia na Cyprze, oświetlene dobre, pierścienie Frensla i też nie byłem zadowolony z ostrości.
Tak jak napisałem, w kolorze jestem "zielony" i nie mam doświadczeń.
Bronek
Ps. Przepraszam, po prostu pisałem o poźnej godzinie.
Dla ścisłości - chodzi o wartość "natywną" obiektywu, nie o aktualnie ustawioną. Na szczęście nie produkuje się obiektywów AF z otworem względnym mniejszym niż 1/6,3 (za wyjątkiem Refleksa - ale tam AF działa)Lajam napisał(a):
Gdyby ta wartość była wyższa niż f/6.3 układ AF mógłby już nie ruszyć.
Tadeusz napisał(a):
Dla ścisłości - chodzi o wartość "natywną" obiektywu, nie o aktualnie ustawioną. Na szczęście nie produkuje się obiektywów AF z otworem względnym mniejszym niż 1/6,3 (za wyjątkiem Refleksa - ale tam AF działa)Lajam napisał(a):
Tadeusz napisał(a):