anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Ustawianie czułości - jakie wrażenia ?

profile.country.en_GB.title
3967-----
Poszukiwacz

Ustawianie czułości - jakie wrażenia ?

Sony 230
Ja mam mieszane odczucia z form ustawienia ostrości.
Kiedy powinno robić sie z czystego MF ? Czy ustawianie ostrości na AF jest uzależnione od
oświetlenia ? W słabym świetle np. gorzej.
Pmijam opcje w ruchu, bowtedy AF obiektywu jest konieczny.
Na razie ja wiem tyle, że AF bez obiektywu ma wadę.
Przy punktowym AF trzeba się przyłożyc do ustawienia, bo niestety nie zapala się dioda, jak w opcji AF obiektywu. I można ustawić pomyłkowo nie na środkowy obszar.

Czyli mamy 3 opcje: czysta ręka, AF aparatu+ręcznie oiektyw, i pelne AF+AF.
Jakie stosujecie kryteria wyboru ? Kit 18-55mm.

Może moje mieszane uczucia biora się po prostu z koloru. 22 lata temu robilem na Satrcie 6x6, i tam też nie wychodzila "brzytwa". Podobne wroku 2000, była lustrzanka analogowa ,
zdjęcia na Cyprze, oświetlene dobre, pierścienie Frensla i też nie byłem zadowolony z ostrości.
Tak jak napisałem, w kolorze jestem "zielony" i nie mam doświadczeń.
Bronek
Ps. Przepraszam, po prostu pisałem o poźnej godzinie.

12 ODPOW. 12
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Lajam napisał(a):

Gdyby ta wartość była wyższa niż f/6.3 układ AF mógłby już nie ruszyć.

Dla ścisłości - chodzi o wartość "natywną" obiektywu, nie o aktualnie ustawioną. Na szczęście nie produkuje się obiektywów AF z otworem względnym mniejszym niż 1/6,3 (za wyjątkiem Refleksa - ale tam AF działa)

------------------------------
fotoamator
profile.country.en_GB.title
3967-----
Poszukiwacz

Tadeusz napisał(a):

Lajam napisał(a):

Dla ścisłości - chodzi o wartość "natywną" obiektywu, nie o aktualnie ustawioną. Na szczęście nie produkuje się obiektywów AF z otworem względnym mniejszym niż 1/6,3 (za wyjątkiem Refleksa - ale tam AF działa)

Ale pozostaje AF na korpusie aparatu. Czy to dotyczy też tej opcji.
Wskaźnik w wizjerze to światlomierz. Czy można wyciągać wnioski ze wskazań światlomierza ? Przypuszczam, że nie, bo wskazania zależą od ustawionej wartości ISO,
zmieniając ISO nie zmieniamy ilości światła.
Bronek

profile.country.PL.title
szogoon
Nowicjusz

Tadeusz napisał(a):

Lajam napisał(a):

Ale pozostaje AF na korpusie aparatu. Czy to dotyczy też tej opcji.
Wskaźnik w wizjerze to światlomierz. Czy można wyciągać wnioski ze wskazań światlomierza ? Przypuszczam, że nie, bo wskazania zależą od ustawionej wartości ISO,
zmieniając ISO nie zmieniamy ilości światła.
Bronek

Widzę, że nie czujesz tych przełączników AF. Jeżeli masz masz obiektyw z silnikiem (czyli 18-55 SAM) to wtedy aby wyłączyć AF to musisz na obiektywie wyłączyć AF.
Jeżeli miałbyś obiektyw ze śrubokrętem (czyli napęd AutoFocusa pochodzi z body) to wtedy AF wyłącza się w Body. I nie ma tutaj różnicy lepiej/gorzej w przypadku używania tych przełączników. Po prostu jeśli AF jest włączony to działa.

Co do światłomierza: to nie jest światłomierz podający wartości bezwzględne, tylko tzw drabinka, ona pokazuje czy ekspozycja według pomiaru jest poprawna. Jeżeli kreska powędruje na lewo to znaczy, że zdjęcie będzie niedoświetlone, jeśli na prawo to prześwietlone.