anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Walnięty silniczek w obiektywie?

padik-----
Nowicjusz

Walnięty silniczek w obiektywie?

Witam serdecznie wszystkich.

Mam mały problem, a mianowicie dzisiaj włączyłem swoją a300 z kitem 18/70 i zaczeła wydawać dziwne tyrkotanie bez przerwy. Juz wiem że to obiektyw - bo po zmianie na sigme na szczęście wszystko chodzi jak powinno.
Taki pech że gwarancja skończyła się 5marca br. Mam pytanko do was czy wiecie co siadło w kicie? i ile może kosztować serwis? I czy ewentualnie przysluguje mi gwarancja z tytułu rękojmi?

Pozdrawiam

8 ODPOW. 8
profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

w tym obiektywie nie ma silniczka a wysiadła Ci zębatka AF-u
Naprawa raczej nie opłacalna, za niewiele wyższą sumę kupisz nowy obiektyw

profile.country.pl_PL.title
doslav.
Poszukiwacz

Skoro aparat działa z innym obiektywem - wszystko wskazuje na uszkodzenie 18-70... Na szczęście... :D Tyle, że ten obiektyw akurat nie posiada silniczka ;) Obstawiam pierścień ostrości (znaczy przekładnie/zębatki wewnątrz).
Generalnie gdybym miał naprawiać ten obiektyw odpłatnie to... nie naprawiał bym... Koszt mógłby przekroczyć jego wartość ( na allegro na przykład to ok. 100PLN). :D Odnośnie rękojmi (jakkolwiek to się teraz nazywa) nie wypowiem się nie mając wystarczającej wiedzy w tym temacie ;)

EDIT: SZFENDAK był szybszy :D http://klubkm.pl/forum/images/smilies/f1.gif

padik-----
Nowicjusz

Dzięki za odp. :c37
No nic, tak myslałem że naprawa będzie nieopłacalna.
Wiem , temat był poruszany nie raz jeżeli chodzi o obiektywy, ale może doradzicie raz jeszcze :c20

Rozważam jeden z tych 3 obiektywów.
sigma-18-50mmf2.8 ex dc macro
sigma 17-70mm f2.8-4.5 dc macro
sigma 18-200 f3.5 - 6.3 DC
Obiektyw miałby służyć do zdjęć portretowych, architektury, wakacyjnych wypadów jednym słowem uniwersalny, ale żeby zdjęcia jakościowo były dobre. Możecie coś doradzić?

Pzdr.

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Sony SAL16105 i tyle w temacie - szkła, które ma być do wszystkiego i ma być dobre :thumbsup:

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

sadam napisał(a):

Sony SAL16105 i tyle w temacie - szkła, które ma być do wszystkiego i ma być dobre :thumbsup:

Ten obiektyw mogę z czystym sumieniem polecić :smileythumbsup:

A jeśli ma być jeszcze bardziej uniwersalny (bo np. n ie lubisz nosić torby z obiektywami na każdą okazję) to polecam SAL18250 - używałem go ok. 2 miesięcy i jest zupełnie przyzwoity.

------------------------------
fotoamator
padik-----
Nowicjusz

Dzięki Panowie ,

Mam jeszcze jedno pytanko, o stałke DT50mm f1.8 czy to dobry obiektyw?
Czy to jest faktycznie tak że może on służyć za "uniwersalny obiektyw" nie jako zoom oczywiście ale do krajobrazów,architektury, portretów, itp - z tym że trzeba się więcej nachodzić ?

Pzdr.

profile.country.PL.title
szogoon
Nowicjusz

ustaw sobie kiciora na 50mm i nie zmieniaj ogniskowej... masz cały czas taki sam kąt widzenia, więc jeśli potrzeba więcej zmieścić w kadrze to musisz odejść, jeśli mniej to podejść

czy się sprawdza jako uniwersalny obiektyw ? i tak i nie...

na imprezie może się okazać, że w pomieszczeniu będziesz miał za wąsko żeby wszystkich objąć, a za Tobą ściana i się już nie przesuniesz

z kolei architektura - może się okazać, że chcesz złapać wysoki budynek, 50mm wyjdzie za szeroko i perspektywa Ci się nie będzie podobać...

nie przekonasz się czy Ci pasuje póki nie kupisz ;)

--edit--

oczywiście moje przykłady są naciągane letko ;)
ale trochę rozjaśniają :)

profile.country.pl_PL.title
kudanil58
Poszukiwacz

Jak najbardziej mam ten obiektyw i po przyzwyczajeniu się że nie da się nim kręcić można naprawdę wiele zdziałać tym obiektywem