Podziel się wrażeniami!
Witam serdecznie wszystkich.
Mam mały problem, a mianowicie dzisiaj włączyłem swoją a300 z kitem 18/70 i zaczeła wydawać dziwne tyrkotanie bez przerwy. Juz wiem że to obiektyw - bo po zmianie na sigme na szczęście wszystko chodzi jak powinno.
Taki pech że gwarancja skończyła się 5marca br. Mam pytanko do was czy wiecie co siadło w kicie? i ile może kosztować serwis? I czy ewentualnie przysluguje mi gwarancja z tytułu rękojmi?
Pozdrawiam
w tym obiektywie nie ma silniczka a wysiadła Ci zębatka AF-u
Naprawa raczej nie opłacalna, za niewiele wyższą sumę kupisz nowy obiektyw
Skoro aparat działa z innym obiektywem - wszystko wskazuje na uszkodzenie 18-70... Na szczęście... Tyle, że ten obiektyw akurat nie posiada silniczka Obstawiam pierścień ostrości (znaczy przekładnie/zębatki wewnątrz).
Generalnie gdybym miał naprawiać ten obiektyw odpłatnie to... nie naprawiał bym... Koszt mógłby przekroczyć jego wartość ( na allegro na przykład to ok. 100PLN). Odnośnie rękojmi (jakkolwiek to się teraz nazywa) nie wypowiem się nie mając wystarczającej wiedzy w tym temacie
EDIT: SZFENDAK był szybszy http://klubkm.pl/forum/images/smilies/f1.gif
Dzięki za odp.
No nic, tak myslałem że naprawa będzie nieopłacalna.
Wiem , temat był poruszany nie raz jeżeli chodzi o obiektywy, ale może doradzicie raz jeszcze
Rozważam jeden z tych 3 obiektywów.
sigma-18-50mmf2.8 ex dc macro
sigma 17-70mm f2.8-4.5 dc macro
sigma 18-200 f3.5 - 6.3 DC
Obiektyw miałby służyć do zdjęć portretowych, architektury, wakacyjnych wypadów jednym słowem uniwersalny, ale żeby zdjęcia jakościowo były dobre. Możecie coś doradzić?
Pzdr.
Sony SAL16105 i tyle w temacie - szkła, które ma być do wszystkiego i ma być dobre
sadam napisał(a):
Sony SAL16105 i tyle w temacie - szkła, które ma być do wszystkiego i ma być dobre
Dzięki Panowie ,
Mam jeszcze jedno pytanko, o stałke DT50mm f1.8 czy to dobry obiektyw?
Czy to jest faktycznie tak że może on służyć za "uniwersalny obiektyw" nie jako zoom oczywiście ale do krajobrazów,architektury, portretów, itp - z tym że trzeba się więcej nachodzić ?
Pzdr.
ustaw sobie kiciora na 50mm i nie zmieniaj ogniskowej... masz cały czas taki sam kąt widzenia, więc jeśli potrzeba więcej zmieścić w kadrze to musisz odejść, jeśli mniej to podejść
czy się sprawdza jako uniwersalny obiektyw ? i tak i nie...
na imprezie może się okazać, że w pomieszczeniu będziesz miał za wąsko żeby wszystkich objąć, a za Tobą ściana i się już nie przesuniesz
z kolei architektura - może się okazać, że chcesz złapać wysoki budynek, 50mm wyjdzie za szeroko i perspektywa Ci się nie będzie podobać...
nie przekonasz się czy Ci pasuje póki nie kupisz
--edit--
oczywiście moje przykłady są naciągane letko
ale trochę rozjaśniają
Jak najbardziej mam ten obiektyw i po przyzwyczajeniu się że nie da się nim kręcić można naprawdę wiele zdziałać tym obiektywem