Podziel się wrażeniami!
Ostatnio na spacerze z żoną robiliśmy małą sesję. Bardzo ładna pogoda i słońce sprzyjało temu wszystkiemu. Zrobiliśmy kilka zdjęć i stwierdziliśmy że na tym ostrym słońcu prawie nic nie widać na wyświetlaczu, więc ciężko był ustawić odpowiednią ekspozycję.
Jak wy sobie radzicie z wyświetlaczem na ostrym słońcu?
Ekspozycję ustawiam na drabince w wizjerze - AEL pomiar punktowy + czasem korekta EV.
A co do wyświetlacza.... Wystarczy odwrócić się od słońca, zrobić ręką czy czapką cień nad wyświetlaczem i można sobie ocenić czy fotka jest ok, czy nie. A generalnie to najlepiej ocenić zdjęcia po powrocie do domu.
Druga sprawa, że przy pełnym słońcu to nie bardzo jest w ogóle sens robić sesje.. za duże kontrasty, wszyscy mają przymrużone oczy... no nie bardzo to lubię
Jak wy sobie radzicie z wyświetlaczem na ostrym słońcu?
albo zakupić bądź spróbować samemu wykonać Hood Loupe
http://www.youtube.com/watch?v=z4kUDOLI ... r_embedded
Lajam napisał(a):
Druga sprawa, że przy pełnym słońcu to nie bardzo jest w ogóle sens robić sesje.. za duże kontrasty, wszyscy mają przymrużone oczy...
Bosz - ja też tak słyszałam, to ma sens nawet. rzeczywiście w wielkim słońcu nie wychodzi się zbyt atrakcyjnie, a jeśli chodzi o makro, to np więcej owadów w południe zabardzo nie da się sfotografować.
ta hood loupe.. nigdy tego nie widziałam ani o tym nie słyszałam, ciekawe, ciekawe.