anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Zdjęcia w Ciemności-AF brak ostrości

adam406peugeot
Początkujący

Zdjęcia w Ciemności-AF brak ostrości

Witam!Problem polega na tym ze w momencie gdy chcę zrobić zdjęcie w ciemności AF nie może znaleźć ostrości!Gdy Przełączę na MF zdjecia mają duże szumy!Co powinienem zrobić aby zdjęcia nie wyglądały jakby były robione telefonem komórkowym?

19 ODPOW. 19
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

adam406peugeot napisał(a):

Gdy Przełączę na AM zdjecia mają duże szumy!Co powinienem zrobić aby zdjęcia nie wyglądały jakby były robione telefonem komórkowym?

nie wiem co to AM - masz na myśli "auto" ?
a co do jakości: fotografia to rejestrowanie światła, jeśli tego światła nie ma to trzeba zwiększyć jego ilość (np.lampą błyskową). Jeśli zaś zamiast zwiększenia ilości światła, zwiększysz (ty lub aparat) czułość matrycy - czyli ISO - zdjęcia stracą na jakości przez szum.
im większe iso tym większe szumy.

tompacan
Nowicjusz

Aparat fotograficzny a zwłaszcza jego układ AF to nie noktowizor i w ciemności nie działają, zarówno rejestrator obrazu jak i czujnik AF potrzebują wówczas wspomagania.
Wydaje mi sie, że w instrukcji obsługi aparatu poruszony jest ten problem, wystarczy do niej sięgnąć.

adam406peugeot
Początkujący

http://images41.fotosik.pl/258/dff82d85683f95c2m.jpg tutaj przykładowe zdjecie robione na MF ISO-400

profile.country.PL.title
szogoon
Nowicjusz

zdjęcie poruszone albo nieostre - albo jedno i drugie ;)

z tym AM to się określ - chodzi o tryb auto czy MF ?

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

co to jest ten AM :c7
robienie zdjęć przez szybę w ciemnościach - super warunki dla czujnika AF :nauseated_face:
polecam w takich warunkach używać ostrzenia manualnego ;)

Początkujący

Przepraszam za pomyłkę chodziło mi o MF:)

profile.country.pl_PL.title
doslav.
Poszukiwacz

szogoon napisał(a):

zdjęcie poruszone albo nieostre - albo jedno i drugie ;)

Jedno i drugie...

Czy używałeś statywu przy wykonywaniu tego zdjęcia? Raczej nie chyba... A przy czasie 1,3s niemożliwe jest utrzymanie aparatu/wykonanie zdjęcia "z ręki".
Przy takich ciemnościach pokusiłbym się również o wyższe jednak ISO. 400 może być (jest!) za mało. Zdjęcie wykonane na AUTO więc większość parametrów dobierał za Ciebie aparat a to tylko urządzenie jest niestety ;) W trudnych warunkach trzeba mu czasem pomóc ;)

Jak już kris oraz tompac napisali - fotografia to rejestrowanie światła, a tego akurat miałeś bardzo mało...

No i jeszcze jedno pytanie: Wyłączyłeś lampę błyskową? Pozbawiłeś w ten sposób autofocus wspomagania - nie widział po prostu nic w tych ciemnościach to i wyostrzyć nie mógł... A ręcznie nie trafiłeś zbyt precyzyjnie ;)

Na forum jest sporo zdjęć nocnych - warto zajrzeć do galerii/przejrzeć EXIF-y :smileythumbsup:

adam406peugeot
Początkujący

nie używałem statywu, lampa była wyłączona bo by sie odbiła od szyba a po drugie w zdjęciu chodziło właśnie o podświetlenie kabiny samochodu!Dzięki wielkie za pomoc

profile.country.pl_PL.title
doslav.
Poszukiwacz

Wyłączenie lampki rozumiem - chodziło mi tylko o to, że w normalnych warunkach wspomaga ona autofocus ;) Ty jej nie chciałeś - i słusznie zapewne (w tym konkretnym przypadku) :)

Niemniej prawda jest taka, że bez statywu trudno Ci będzie wykonać zdjęcia w takich warunkach bez wysokiego ISO. Czasem można się posiłkować jakąś prowizorką (rozumiem, że nie każdy odczuwa silną potrzebę posiadania statywu) ale unieruchomić aparat trzeba... I wtedy czas nie będzie przeszkodą :thumbsup:
Wbrew pozorom to nie jest bardzo ciężki temat do przebrnięcia (fotografia w ciemniejszych miejscach). Powodzenia! :thumbsup: :D