Podziel się wrażeniami!
Witam!Problem polega na tym ze w momencie gdy chcę zrobić zdjęcie w ciemności AF nie może znaleźć ostrości!Gdy Przełączę na MF zdjecia mają duże szumy!Co powinienem zrobić aby zdjęcia nie wyglądały jakby były robione telefonem komórkowym?
adam406peugeot napisał(a):
Gdy Przełączę na AM zdjecia mają duże szumy!Co powinienem zrobić aby zdjęcia nie wyglądały jakby były robione telefonem komórkowym?
Aparat fotograficzny a zwłaszcza jego układ AF to nie noktowizor i w ciemności nie działają, zarówno rejestrator obrazu jak i czujnik AF potrzebują wówczas wspomagania.
Wydaje mi sie, że w instrukcji obsługi aparatu poruszony jest ten problem, wystarczy do niej sięgnąć.
http://images41.fotosik.pl/258/dff82d85683f95c2m.jpg tutaj przykładowe zdjecie robione na MF ISO-400
zdjęcie poruszone albo nieostre - albo jedno i drugie
z tym AM to się określ - chodzi o tryb auto czy MF ?
co to jest ten AM
robienie zdjęć przez szybę w ciemnościach - super warunki dla czujnika AF
polecam w takich warunkach używać ostrzenia manualnego
Przepraszam za pomyłkę chodziło mi o MF:)
szogoon napisał(a):
zdjęcie poruszone albo nieostre - albo jedno i drugie
nie używałem statywu, lampa była wyłączona bo by sie odbiła od szyba a po drugie w zdjęciu chodziło właśnie o podświetlenie kabiny samochodu!Dzięki wielkie za pomoc
Wyłączenie lampki rozumiem - chodziło mi tylko o to, że w normalnych warunkach wspomaga ona autofocus Ty jej nie chciałeś - i słusznie zapewne (w tym konkretnym przypadku)
Niemniej prawda jest taka, że bez statywu trudno Ci będzie wykonać zdjęcia w takich warunkach bez wysokiego ISO. Czasem można się posiłkować jakąś prowizorką (rozumiem, że nie każdy odczuwa silną potrzebę posiadania statywu) ale unieruchomić aparat trzeba... I wtedy czas nie będzie przeszkodą
Wbrew pozorom to nie jest bardzo ciężki temat do przebrnięcia (fotografia w ciemniejszych miejscach). Powodzenia!