anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Ziarno w 550 przy ISO 200

fimps-----
Początkujący

Ziarno w 550 przy ISO 200

Witam,

A550 jest tak wszędzie zachwalany, ponieważ prawdopodobnie mało „szumi”. Na podstawie takich testów kupiłem właśnie 550 i fotografując w formacie RAW zauważyłem, że aparat szumi nawet przy ISO 200 (widać oczywiście w ciemniejszych partiach zdjęcia).

Czy już ktoś próbował fotografować w RAW i sprawdzał jak wygląda sprawa z „ziarnem”?
A może to ja robię coś nie tak? Interesują mnie Wasze doświadczenia?

23 ODPOW. 23
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Alcazar napisał(a):

zrób to samo zdjęcie z ISO 1600

Jak będzie poprawnie naświetlone, to nawet z taką czułością szum nie będzie uciążliwy. A na papierze nie będzie go w ogóle widać.

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

fimps napisał(a):

Co do monitoru to mogę z całą pewnością powiedzieć, że nie jest przyczyną szumów :-))

Owszem przyczyną być nie może bo nie monitor rejestruje tylko matryca. Ale obraz jaki wyświetla może znacznie się różnić od tego co zobaczysz na prawidłowo skalibrowanym monitorze...

fimps-----
Początkujący

Tadeusz napisał(a):

Alcazar napisał(a):

zrób to samo zdjęcie z ISO 1600

Jak będzie poprawnie naświetlone, to nawet z taką czułością szum nie będzie uciążliwy. A na papierze nie będzie go w ogóle widać.

Byłbym ostrożny z takimi opiniami jak niewłaściwszy balans bieli! Akurat w tym zdjęciu, którego widzisz tylko mały wycinek, taki kolor był pożądany...

I nie opowiadaj, że szum będzie zawsze widoczny bo mam także A700 i przy ustawieniu 100 ISA czegoś takiego nie ma miejsca! Wiem, wiem zaraz napiszecie, że 100 to nie 200 ale po co zaczyna się w takim razie od 200 a nie od 100 jeżeli nie można zapewnić całkowicie "czystych" zdjęć!

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

fimps napisał(a):

I nie opowiadaj, że szum będzie zawsze widoczny bo mam także A700 i przy ustawieniu 100 ISA czegoś takiego nie ma miejsca!

Sam się przekonaj...wstaw to samo zdjęcie, z tymi samymi parametrami naświetlania i oświetlenia z A700 i A550.

A tak na marginesie....A700 ma czułość natywną matrycy w okolicach właśnie ISO 200 ;)

profile.country.en_GB.title
Deviant.
Użytkownik

I pomyśleć, że ostatnio celowo w A550 ustawiłem ISO6400 na małej imprezie w bardzo ciemnym lokalu. Wydruk na papier (matowy - 2x3) i sam do siebie się zaśmiałem - coś niesamowitego tak przyjemny charakter ma ten szum...
Ja chyba na prawdę nie rozumiem o co chodzi w fotografii... :c18

fimps-----
Początkujący

OK chłopaki, to jest dobry pomysł. Przy najbliższej okazji zrobię takie samo zdjęcie 700 i 550. Może macie racje, że jestem trochę przewrażliwiony :-)) Dzięki za Wasze komentarze.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Deviant napisał(a):

Istotą jest ostatnio oglądanie 300% cropów i oczywiście analizowanie testów w sieci :smileyhappy:

;)

wratislavian
Początkujący

a ja radzę zrobić to samo zdjęcie w jpg. zobaczysz, że szumu będzie mniej.

bo jak robisz w rawie to znaczy, że zdjęcie trzeba wywołać, jednocześnie usuwając szum. na iso 200 wystarczy minimalnie przesunąć suwak od usuwania szumu kolorowego, ale to też zależy od warunków.

raw to plik surowy.

oldguest
Początkujący

Monitory często podbijają kontrast (szczególnie te bardzo jasne) i wtedy niby ze zdjęcia bez szumów okazuje się że jest zaszumione.

profile.country.pl_PL.title
alcazarc
Początkujący

Lajam napisał(a):

Deviant napisał(a):

Istotą jest ostatnio oglądanie 300% cropów i oczywiście analizowanie testów w sieci :slight_smile:

;)

mistrzu proszę :c2 przecież są różni ludzie i różne potrzeby , jedni mają takie podejście do szumu inni inne , Ty wywołujesz zdjęcia w formacie 10x15albo nieco większym , ja obrabiam dzień w dzień zdjęcia z Sinar-a, Haseelblad-a, Canon-a (niestety nie dostaje nic z A900 z agencji), tam nie ma rozmiaru 4500x3000px bo jest nawet 14000x11000px i niema czegoś takiego jak ISO większe niż 100 :smileythumbsup: , tylko że ja drukuje 6x3m grafiki oglądane z odległości 1m, a nie pocztóweczki.

naprawdę niema co się nabijać, to może wskazywać tylko na drobną nie wiedzę.