Podziel się wrażeniami!
Witam,
A550 jest tak wszędzie zachwalany, ponieważ prawdopodobnie mało „szumi”. Na podstawie takich testów kupiłem właśnie 550 i fotografując w formacie RAW zauważyłem, że aparat szumi nawet przy ISO 200 (widać oczywiście w ciemniejszych partiach zdjęcia).
Czy już ktoś próbował fotografować w RAW i sprawdzał jak wygląda sprawa z „ziarnem”?
A może to ja robię coś nie tak? Interesują mnie Wasze doświadczenia?
Alcazar napisał(a):
zrób to samo zdjęcie z ISO 1600
fimps napisał(a):
Co do monitoru to mogę z całą pewnością powiedzieć, że nie jest przyczyną szumów )
Tadeusz napisał(a):
Alcazar napisał(a):
zrób to samo zdjęcie z ISO 1600
Jak będzie poprawnie naświetlone, to nawet z taką czułością szum nie będzie uciążliwy. A na papierze nie będzie go w ogóle widać.
fimps napisał(a):
I nie opowiadaj, że szum będzie zawsze widoczny bo mam także A700 i przy ustawieniu 100 ISA czegoś takiego nie ma miejsca!
I pomyśleć, że ostatnio celowo w A550 ustawiłem ISO6400 na małej imprezie w bardzo ciemnym lokalu. Wydruk na papier (matowy - 2x3) i sam do siebie się zaśmiałem - coś niesamowitego tak przyjemny charakter ma ten szum...
Ja chyba na prawdę nie rozumiem o co chodzi w fotografii...
OK chłopaki, to jest dobry pomysł. Przy najbliższej okazji zrobię takie samo zdjęcie 700 i 550. Może macie racje, że jestem trochę przewrażliwiony ) Dzięki za Wasze komentarze.
Deviant napisał(a):
a ja radzę zrobić to samo zdjęcie w jpg. zobaczysz, że szumu będzie mniej.
bo jak robisz w rawie to znaczy, że zdjęcie trzeba wywołać, jednocześnie usuwając szum. na iso 200 wystarczy minimalnie przesunąć suwak od usuwania szumu kolorowego, ale to też zależy od warunków.
raw to plik surowy.
Monitory często podbijają kontrast (szczególnie te bardzo jasne) i wtedy niby ze zdjęcia bez szumów okazuje się że jest zaszumione.
Lajam napisał(a):
Deviant napisał(a):
Istotą jest ostatnio oglądanie 300% cropów i oczywiście analizowanie testów w sieci