anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Zła współpraca obiektywów Sigma z A33 i A55

oldguest
Początkujący

Zła współpraca obiektywów Sigma z A33 i A55

http://www.optyczne.pl/3276-nowo%C5%9B%C4%87-Z%C5%82a_wsp%C3%B3%C5%82praca_obiektyw%C3%B3w_Sigma_z_Sony_A33_i_A55.html

http://www.sigma-photo.co.jp/english/news/info_100910.htm

41 ODPOW. 41
profile.country.GB.title
Krzysztof-----
Nowicjusz

Oczywiście, że to obiektyw i to całkiem przyzwoity. :)
Ci, co twierdzą inaczej, albo nigdy go nie używali albo nie mają pojęcia o fotografowaniu.

Jasiek25101
Początkujący

ah wybacz blad :D

zoom do macro niczym pies do kota :))

a do mnie przemawia obiektyw: SIGMA 18-250 MM F/3,5 - 6,3 DC OS HSM

MikiPL-----
Początkujący

Każdy ma jakieś swoje przekonania i doświadczenia, i tak jak bardzo często zgadzam się z wieloma ludźmi w sprawie fotografii, tak w przypadku obiektywu 18-55 nadal będę twierdził, że nie jest to optyka najwyższych lotów. Oczywiście, nie podam konkretnych przykładów technicznych bo się na tym nie znam, ale zwyczajnie tym obiektywem nie fotografuje mi się zbyt dobrze... Być może przekonam się do niego, gdy będę miał okazję używać go w jakiś słoneczny dzień w plenerze, bo jak na razie nie umiem dla niego znaleźć zastosowania...

Myślcie co chcecie mówicie co chcecie, ale nie dam się przekonać, jeśli sam nie stwierdzę, że jest dobry... być może się mylę, i nie kwestionuję tego, ale nie mam zwyczaju zmieniać zdania opierając się na doświadczeniach innych niż własne... Jeśli obiektyw faktycznie się sprawdzi, wtedy faktycznie przyznam się do błędu...

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

MikiPL napisał(a):

Myślcie co chcecie mówicie co chcecie, ale nie dam się przekonać,

Typowe - wiem lepiej i nikt mnie nie przekona, że czarne jest czarne :c20
Miki, pamiętaj, że mowa o obiektywie za 200 zł. Jak na szkło za tę cenę, to on jest rewelacyjny. Wspomniana Sigma to ok. 1200 zł, więc 6 razy więcej. A nie jest 6 razy lepsza. Więc w stosunku do ceny, SAL wygrywa. Ale jeśli Tobie źle się robi nim zdjęcia, nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś używał innego. (Znam sporo osób, którzy potrafią nim robić świetne zdjęcia).
Natomiast określenia typu: pomyłka konstrukcyjna, to nie jest obiektyw, są zwykłym nadużyciem

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

Uważam że to świetny obiektyw do filmowania, szybki, dokładny, dość cichy, z przyjemną plastyką, ostry.
Po małych przeróbkach płynnie działający zoom co przy filmowaniu ma ogromne znaczenie, a przede wszystkim mały i lekki.

oryks-----
Początkujący

Pozwolę sobie odświeżyć temat współpracy obiektywu Sigma z aparatem A55.
Mam Sigmę 18-200 F3.5-6.3 DC i właściwie problemów w czasie 2 tygodni używania nie zauważyłem jedynie w danych exif zdjęć w danych obiektywu jest "24-105mm F3.5-4.5". Dane przysłony i ogniskowej są natomiast prawdziwe, np. 200mm F6.3. Jak to potraktować, czy to usterka ? Jeżeli tak to korpusu czy obiektywu ?

Pozdrawiam

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Nie. Nie jest to usterka. Z obiektywami sigmy oraz innych niezależnych producentów tak już bywa. Jedne obiektywy "przedstawiają" się korpusom tak jak się faktycznie nazywają, a inne podczepiają się pod nazwy różnych szkiełek.
Trzeba po prostu z tym żyć.

Początkujący

No to w sumie pocieszające. Obawiałem się, że może to być zła współpraca i może ma związek z nadmiernym zużyciem prądu o jakim pisałem w innym temacie. Skoro tak bywa to spokojnie da się z tym żyć, faktyczne dane ekspozycji są poprawnie zapisane.
Dziękuję.

profile.country.pl_PL.title
bart_m26
Użytkownik

Tak tylko przypomnę, ale to rzecz przecież oczywista i każdy tu to wie KIT nie oznacza że obiektyw jest "Kitowy" do "KITU" a tak określa się obiektyw dodawany do zestawu, KITem może być 18-55mm ale i może być taki

http://sp.sony-europe.com/da/9/4056.jpeg
u to chyba nie jest jako to "KIT :D

Sony A35, 18-55mm, 50mm/1.8 +pasja i plany
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

u to chyba nie jest jako to "KIT

Gdyby były sprzedawane zestawy z tym Zeissem, to tak, byłby to kit :c20
Np. dla A77 ob. kitowym jest nowa konstrukcja SAL 16-50/2,8.

------------------------------
fotoamator