anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Antentenne - zdjęcia. Poczatkująca.

Antentenne
Początkujący

Antentenne - zdjęcia. Poczatkująca.

Witam serdecznie :c10

Juz jakiś czas temu dostałam aparat, ale dopiero niedawno zaczęłam fotografować. Tzn. nie wiem, czy można to nazwać fotografowaniem ;) ale zaczynam się powoli uczyć. Będę wdzięczna za wszelkie uwagi i sugestie :)

48 ODPOW. 48
Antentenne
Początkujący

Jakaś cisza na forum ;) Powiedzcie coś :slight_smile:

Melanie------
Początkujący

8 mi sie podoba ;d taka inna 😜
portrety tez b. ladne :)
ale niestety nie znam sie ani nie chce mi sie teraz kazde zdjecie co jest zle a co dobrze :P ..

ci.nek
Początkujący

Antentenne napisał(a):

Jakaś cisza na forum

Ostatnio coś przycichło na Cybershocie ale to chyba przez wakacje/urlopy ja dziś ostań dzień w pracy :P i trochę wolnego :D

4 - najlepsza z tej serii, bardzo mi się podoba. Ślimak ładnie ale z nudnej perspektywy, uchwycony tak jak go można zobaczyć na codzień. Mogłaś przykucnąć ta bestia chyba taka szybka nie jest żeby czmychnąć z kadru :smileyhappy:

7 i 8 :smileythumbsup:

a z portretów 9 i 11 są bardzo ładne i te dla mnie nie muszą być pionowo, aczkolwiek portrety ogólnie powinny być w takim układzie. Pozdr.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Nie ma znaczenia czy portret będzie w pionie, czy w poziomie - zależy to tylko od wizji fotografującego i od tego co i jak pragnie pokazać.
Natomiast ważne jest tło i dlatego 10 i 12 choć portrety sympatyczne, to tło je psuje.
A w kompakcie, z uwagi na dużą głębię ostrości, trzeba na to zwracać szczególną uwagę, i głównie przy kadrach poziomych, gdzie widać dużo tła.
Spróbuj:
a) wybrać neutralne tło (ścianę lasu, ścianę domu bez okien, itp)
b) ustawić możliwie najdłuższą ogniskową
c) modela ustawić możliwie daleko od tła a samemu przysunąć się możliwie blisko
d) gdy aparat nie daje możliwości ręcznego sterowania przysłoną, ustawić program "portret" (wtedy przysłona jest najbardziej otwarta i GO najmniejsza)

Ww uwagi dotyczą głównie tła i nie obejmują innych problemów przy portretowaniu ;)

------------------------------
fotoamator
lupus-----
Początkujący

Antentenne napisał(a):

Kropel nie dałam rady bliżej, makro w tym aparacie jest... no nie za fajne, rzadko zdarza się złapać ostrość. Często jest tak, że łapie w momencie, w którym nie mozna już nazwać tego "makrem" :smileyevil:

A jak włączasz makro to używasz wtedy zooma? W twoim modelu makro powinno się dać robić od 10 cm z obiektywem na szerokim kącie.
1 - świetne kolorki i ostrość,
rosa na listkach tez mi się podoba.
ślimaczka wolałbym zobaczyć z jego perspektywy niż od góry.
O portretach się nie wypowiadam bo to nie moja działka ale modelka ładna :)

Antentenne
Początkujący

Ooo, dziękuję wszystkim za wypowiedzi:)
Panie Tadeuszu, postaram się dostosować do wskazówek:) Bardzo dziękuję:)
Jeśli chodzi o makro - w tym modelu ono jest naprawdę fatalne. Najczęściej kombinuję właśnie tak, że daję makro i zoom, wtedy mam większe szanse na złapanie czegoś bliżej... :)

Dziękuję bardzo za opinie - będę wdzięczna za więcej! ;)

PS. Lupus - modelka zobaczyła komentarz i dziękuje :D

lupus-----
Początkujący

Tylko jeśli używasz zooma to rośnie ci minimalna odległość ostrzenia obiektywu, może dlatego ci nie wychodzą zdjęcia?

Antentenne
Początkujący

lupus napisał(a):

Tylko jeśli używasz zooma to rośnie ci minimalna odległość ostrzenia obiektywu, może dlatego ci nie wychodzą zdjęcia?

Sama już nie wiem, spróbuję bez zooma i zobaczę. O tym "sposobie" z zoomem powiedział mi znajomy właśnie jak już przeklinalam nad tym makro :smileyhappy: Spróbuję bez;)

freckleed
Początkujący

mi u Ciebie najbardziej makro i to z sercem. ;)

Antentenne
Początkujący

Dorzucam i proszę o sugestie ;)