Podziel się wrażeniami!
Witam. Z niemałą obawą postanowiłem założyć swoją galerię. Mam nadzieję że nie odbije się to na mojej psychice :smileyredface: , a moje prace z biegiem czas będą lepsze a nie odwrotnie.
Zacznę od może nieciekawego tematu. Moje eksperymenty z dymkami.
Z tym zezem ciężka sprawa. Ale jeśli już mam tak zrobić to mój komentarz: brak ostrości
Witam wszystkich. No niestety tak jest że większosć osób ma z tym problem żeby tak na zawołanie zrobić i "dostroić" zeza. Jest też na to dosyć prosty sposób. wystawić palec przed oczy tak żeby jego czubek był gdzies w połowie wysokosci tych zdjęć. I tak odsuwać lub przysuwać palec oczywiscie patrząc na palec aby "kątem" oka dostrzec że obrazy się pokryły a wtedy powolutku nie zmieniając "ustawienia" oczu przeniesć wzrok z palca na zdjęcie. Z tą ostroscią to jest racja, ale kiedy uda Wam się zobaczyć ten efekt 3D to zobaczycie ostrosć jak z Zeissa. Spróbujcie, naprawdę warto.
Dziękuję i pozdrawiam
Mi się udało ale to pewnie dlatego, że wczoraj akurat przeglądałem stronkę gdzie takich obrazków dużo było i trening mam
Inne - to i ciekawe...
Dzięki wszystkim za odwiedziny. Doslav cieszę się bo mógłbym wyjsć na kłamcę
Wesołych Swiąt 4All
Teraz cos ze zlotu zabytkowych samochodów. "Znaczkowo"
Cylin napisał(a):
Doslav cieszę się bo mógłbym wyjsć na kłamcęl
Lajam to zdjęcie było robione w celu sprawdzenia jak mi takie dzieło wyjdzie. Potrzebowałem na szybko miejsca gdzie jest sporo elementów zachodzących na siebie żeby było widać ten efekt 3D. Teraz wiem że się da. A co do softu ? Oryginalny soft Sony Alpha 300 . Takie zdjęcia nie są robione żadnym programem (oprócz sklejania dwóch w jedno). Jesli pytasz poważnie to po krótce sposób jest taki:
1. Jak zauważył Starosta robi się dwa zdjęcia z przesunięciem o około 6 cm (rozstaw oczu ) ale co jest bardzo ważne: robiąc obydwa zdjęcia musisz przyjąć punkt wspólny na obydwu zdjęciach tzn. np. u mnie był to róg poziomej belki bliższego krzyża. Reasumując: robisz pierwszą fotkę celując srodkiem kadru w jakis element (lepiej gdzies bliżej niż dalej) potem przesuwasz aparat o 6-10 cm i robisz drugą fotkę celując srokiem kadru w ten sam punkt.
2. Jak zauważył Tadeusz należy zdjęcia skleić ze sobą ale zamieniając je miejscami
3. Cieszyć się fotką 3D
Twoje 3D nie dla mnie- sory. Nie udało mi się zobaczyć, choć się starałem. A gdzie zostało zrobione? Po krzyżach widać ze to Celtyckie. Czyli Wlk. Bryt lub Irlandia. Ale następne obejrzałem z ciekawością. Początkiem maja niedaleko mnie będzie organizowany zlot starych samochodów i motocykli. Po obejrzeniu Twoich zdjęć na pewno pojadę tam. Myślę, że będzie to dobry temat do fotografowania.
Piotrek masz rację to Irlandia. Tutaj dosyć często są te zloty tylko miasta zmieniają. Jak już sfocisz to się pochwal. Pozdrawiam
27-