Podziel się wrażeniami!
witam. W końcu się odważyłem na pokazanie moich fotek. Liczę na uwagi, co robię żle i nad czym jeszcze popracować.
Od kilku miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem sony a230+ kit 18-55+ jakaś tam exakta 70-210 którą dostałem za free z uszkodzonym AF (który udało mi się naprawić).
I jeszcze kilka dodam.
1. staraj się w takich ujęciach ostrość łapać np na oczy ..... tu u ciebie złapało gdzieś na ramieniu
2. Amputacja stópek... .nieładnie to wygląda
3. Kompozycja przypadkowa ... w mocnych punktach nic się nie dzieje
do 1,2,3 uwaga wspólna ... ISO 400 to trochę za wiele jak na fotki w dzień na dworzu
4,5 robale ostre ale kadry nieciekawe.... moze lepiej z niższej perspektywy i mniejszą głębię ostrości co by tło nie przyciągało uwagi
6 i 7 nie podobają mi sie
8 się broni .... fajny motyw na pulpit
Jak to mawiają na profesjonalnych blogowiskach fociskach ... daję dziesiąteczkę - zapraszam do mnie
Witam!
To ja tylko o tych "ludzkich"
1. poruszona - zwłaszcza widać na okularach
2. ucięte stopy
3. konwersja do BW nie teges - jakaś szarawa
O przyrodniczych rzadko się wypowiadam gdyż to nie moja dziedzina. Pozdrawiam i czekam na kolejne
1,3 twarze nieostre
4,5 podobają mi się
Dzięki za komentarze, widzę, że muszę się jeszcze sporo nauczyć, ale szybko się nie poddaje
Co do ostrości, to ta moja exakta z odzysku nie działa tak jak powinna i AF często się myli :smileyevil: . Co do iso 400 chciałem dodać troszkę szumu do B&W (słyszałem że w czerni i bieli dodaje to troszkę klimatu do zdjęć). Poza tym jak widać konwersji do B&W jeszcze nie opanowałem, muszę znaleźć jakiś ciekawy tutek i poćwiczyć.
W sumie, to dopiero się uczę focić i próbuję "liznąć" wszystkiego po troszku, jeszcze się nie nastawiłem na konkretny rodzaj zdjęć( makro, portret, itp.)
Za te ucięte stópki to mi naprawdę teraz wstyd :smileyredface: rzeczywiście nie wygląda to ciekawie, teraz będę się bardziej przykładał do kadrowania.
Następna porcja fotek jutro lub pojutrze a w następnym tygodniu dostanę Heliosa (z braku funduszy postanowiłem pobawić się w m42) więc powrzucam myślę kilka portrecików do oceny.
Jeszcze raz dziękuję za cenne uwagi
Kilka następnych fotek.
10 miła mimo ze duzo sie dzieje
11 genialna ale mogles zapodac kadr 2/3 zeby nie ucinac trawy-trzciny ale sama fota bardzo na tak
Ciekawe foty
9 - jak z jakiegoś horroru, super klimat
10, 11. - Super. Fajny klimat