anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

dejmien - Panna A.

profile.country.pl_PL.title
dejmien
Nowicjusz

dejmien - Panna A.

Witam ;)

Fotografią bawię się dopiero od grudnia, coś jednak mnie skłoniło do zamieszczenia zdjęć... liczę na wasze opinie, pomoc oraz porady. Z uśmiechem na twarzy przyjmnę każdą poganę... bo zmotywuje mnie to do pracy :)

pozdrawiam, Damian :nauseated_face:

302 ODPOW. 302
dejmien
Nowicjusz
profile.country.en_GB.title
mamakuby
Poszukiwacz

Witaj!
Hołm mejd studio też mi się pewnie za jakiś czas zamarzy (ale póki co są pilniejsze potrzeby;)). Pozwolę sobie na opinie niewprawnego oka.
- IMO mina modelki nie zdradza większego entuzjazmu sesją
- bardzo lubię winiety (aż za bardzo), ale na 72 chyba trochę mi przeszkadza jej intensywność
- zdecydowanie najlepsze tło na 71
Pozdrawiam

dejmien
Nowicjusz

Dziękuję za opinię :) Co do winiet, n oracja też lubię i fakt faktem, trochę za dużo jej chyba tam ;) a co do modelki - no cóż, dopóki nie poznacie panny Sylwi, to będziecie cały czas tak pisać, że nie zaintersowana, że smutna, że to, tamto... ona ma po prostu taki styl pozowania i tyle. W poprzednich fotach też była o tym mowa :)

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Zmieniałeś kolor tła w 73? :?

Winieta - psuje te zdjęcia. Choć raz odpuść sobie ten zabieg.
Szczególnie na 72 gdzie zupełnie zmieniła kolor skóry ręki i na tym zdjęciu dziewczyna wygląda jakby opalała wszystko poza twarzą, która wyszła zbyt jasno. Konieczne jest żebyś wziął sobie do serca panowanie nad równomiernym oświetlaniem całości, a nie tylko twarzy.

Wypadałoby popracować troszkę nad balansem bieli - skóra jest pomarańczowa. Napisz czym błyskasz..

dejmien
Nowicjusz

Lajam skąd wniosek, że zmieniłem kolor tła? Racja, zmieniłem, ale fizycznie, a nie w programie graficznym jak myślę, że domniemywasz ;) Czym błyskam? A właściwie świecę, światło ciągłe 2 x 600 W z parasolkami, białą dyfuzyjną bądź srebrną odbijającą + Sony 42.

Skóra pomarańczowa? A może po prostu opalona? :c12

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Skóra pomarańczowa? A może po prostu opalona?

Wytłumacz mi proszę, dlaczego opalona osoba ma w takim razie białą twarz i lekko podkrążone oczy (cienie).

Sorki, że próbowałem Ci wskazać pewne niedociągnięcia.
Widzę, że niechętnie przyjmujesz krytyczne uwagi więc pozostawiam Cię samego ze swoimi zdjęciami. Nie podejmę się więcej oceny żadnego zdjęcia w Twoim albumie.

Pozdrawiam,

Starosta.
Początkujący

dejmien napisał(a):

Skóra pomarańczowa? A może po prostu opalona? :c12

Gdzie ta opalenizna :smileyrolleyes:

71 - przyciemnił bym trochę o -0,3 EV lub -0,7 EV. Oprócz tego WB do poprawki - mniej na odcieniu tinty i pozbyłbym się winiety.
72 - na tym zdjęciu tym bardziej korekta ekspozycji powinna być na minusie, żeby uwydatnić bardziej ciemniejsze barwy, które przeważają. Ma założoną czarną bluzkę a ona czarna nie jest. Przyciemnić minimum o -0,7 EV lub więcej. Lepiej będzie wyglądała na tym zdjęciu ;) Zwiększył bym jeszcze kontrast i WB poprawił - ociepliłbym, bo trochę zimne. A winietę bym zostawił.
73 - trochę przyciemnić i WB poprawić - mniej na odcieniu tinty. Winiety też bym się pozbył.

Potrenuj ze światłem. Wypadało by je okiełznać.

To tyle okiem amatora.

Pozdrawia Starosta :grin:
dejmien
Nowicjusz

Lajam, moderatorze - dalej idziesz w zaparte, że odpieram krytykę, szczególnie tutaj, gdzie zadałem jedno pytanie. Jak dziecko, jeden i ten sam temat. Czasem warto wyjrzeć głowa 'po za swój własny świat' a w Twoim przypadku widze to nie ma miejsca, gdyż to TY cały czas mi próbujesz wmówić odpieranie krytyki. Nie mam zamiaru prowadzić dalszych konwersacji w tym temacie, z Twoją osobą. Zdrowych, wesołych i dziękuję za podpowiedzi.

Starosta, dziękuję. Postaram się. Fajnie jasno i czytelnie rozpisałeś swoją myśl. Gdy się przyjrzałem to na 71 widzę skąd się WB mogło troszkę sypnąć, nad głową była żarówka świecąca na żółto, którą w późniejszym czasie wyłączyłem :)

docentstopczyk
Początkujący

z balansem bieli to jest generalnie kołomyja. bo jest to bardzo subiektywny element foty. jeden lubi zimno inny jak kolory są bardziej ciepłe. ktoś lubi jak jest lekka dominanta, a ktoś inny tego nie toleruje.

do tego dochodzą jeszcze indywidualne cechy obiektywu, a właściwie powłok. takumary barwią delikatnie na żółto, heliosy mają nutkę niebiesko-zieloną. to można fajnie wykorzystać ...

ja zwykle ustawiam WB zależnie od warunków, ale zawsze będzie trochę przekłamany, bo nie ma idealnie takiego samego światła w każdym miejscu, a poza tym lubię to jak oddają kolory moje szkła i szkoda mi to korygować.

najważniejsze jest to żeby manipulować WB świadomie.

ja jakoś nie widzę rażących wad WB w Twoich fotach. inna sprawa winieta...

pozdro

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Kolego Dejmien, pisałem w Twoim albumie nie jako moderator, ale jako zwykły użytkownik.
Nie patrz na wszystko przez pryzmat funkcji. :c9

dejmien napisał(a):

Jak dziecko, jeden i ten sam temat.

Teraz piszę jako moderator :smileymrgreen: :
Nalegam żebyś więcej nie kierował do użytkowników tego typu porównań. To lekceważące. Naprawdę warto zastanowić się czasem nad doborem słów.