Podziel się wrażeniami!
Witam
Fotografią bawię się dopiero od grudnia, coś jednak mnie skłoniło do zamieszczenia zdjęć... liczę na wasze opinie, pomoc oraz porady. Z uśmiechem na twarzy przyjmnę każdą poganę... bo zmotywuje mnie to do pracy
pozdrawiam, Damian
Pierwszy próby w 'hołm mejd sztudio'
Witaj!
Hołm mejd studio też mi się pewnie za jakiś czas zamarzy (ale póki co są pilniejsze potrzeby;)). Pozwolę sobie na opinie niewprawnego oka.
- IMO mina modelki nie zdradza większego entuzjazmu sesją
- bardzo lubię winiety (aż za bardzo), ale na 72 chyba trochę mi przeszkadza jej intensywność
- zdecydowanie najlepsze tło na 71
Pozdrawiam
Dziękuję za opinię Co do winiet, n oracja też lubię i fakt faktem, trochę za dużo jej chyba tam
a co do modelki - no cóż, dopóki nie poznacie panny Sylwi, to będziecie cały czas tak pisać, że nie zaintersowana, że smutna, że to, tamto... ona ma po prostu taki styl pozowania i tyle. W poprzednich fotach też była o tym mowa
Zmieniałeś kolor tła w 73?
Winieta - psuje te zdjęcia. Choć raz odpuść sobie ten zabieg.
Szczególnie na 72 gdzie zupełnie zmieniła kolor skóry ręki i na tym zdjęciu dziewczyna wygląda jakby opalała wszystko poza twarzą, która wyszła zbyt jasno. Konieczne jest żebyś wziął sobie do serca panowanie nad równomiernym oświetlaniem całości, a nie tylko twarzy.
Wypadałoby popracować troszkę nad balansem bieli - skóra jest pomarańczowa. Napisz czym błyskasz..
Lajam skąd wniosek, że zmieniłem kolor tła? Racja, zmieniłem, ale fizycznie, a nie w programie graficznym jak myślę, że domniemywasz Czym błyskam? A właściwie świecę, światło ciągłe 2 x 600 W z parasolkami, białą dyfuzyjną bądź srebrną odbijającą + Sony 42.
Skóra pomarańczowa? A może po prostu opalona?
Gdzie ta opalenizna :smileyrolleyes:dejmien napisał(a):
Lajam, moderatorze - dalej idziesz w zaparte, że odpieram krytykę, szczególnie tutaj, gdzie zadałem jedno pytanie. Jak dziecko, jeden i ten sam temat. Czasem warto wyjrzeć głowa 'po za swój własny świat' a w Twoim przypadku widze to nie ma miejsca, gdyż to TY cały czas mi próbujesz wmówić odpieranie krytyki. Nie mam zamiaru prowadzić dalszych konwersacji w tym temacie, z Twoją osobą. Zdrowych, wesołych i dziękuję za podpowiedzi.
Starosta, dziękuję. Postaram się. Fajnie jasno i czytelnie rozpisałeś swoją myśl. Gdy się przyjrzałem to na 71 widzę skąd się WB mogło troszkę sypnąć, nad głową była żarówka świecąca na żółto, którą w późniejszym czasie wyłączyłem
z balansem bieli to jest generalnie kołomyja. bo jest to bardzo subiektywny element foty. jeden lubi zimno inny jak kolory są bardziej ciepłe. ktoś lubi jak jest lekka dominanta, a ktoś inny tego nie toleruje.
do tego dochodzą jeszcze indywidualne cechy obiektywu, a właściwie powłok. takumary barwią delikatnie na żółto, heliosy mają nutkę niebiesko-zieloną. to można fajnie wykorzystać ...
ja zwykle ustawiam WB zależnie od warunków, ale zawsze będzie trochę przekłamany, bo nie ma idealnie takiego samego światła w każdym miejscu, a poza tym lubię to jak oddają kolory moje szkła i szkoda mi to korygować.
najważniejsze jest to żeby manipulować WB świadomie.
ja jakoś nie widzę rażących wad WB w Twoich fotach. inna sprawa winieta...
pozdro
Kolego Dejmien, pisałem w Twoim albumie nie jako moderator, ale jako zwykły użytkownik.
Nie patrz na wszystko przez pryzmat funkcji.
dejmien napisał(a):
Jak dziecko, jeden i ten sam temat.