anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Enzo - Plenerowe + GT Polonia 2012.

profile.country.PL.title
.Enzo.
Poszukiwacz

Enzo - Plenerowe + GT Polonia 2012.

Witam.
Zamieszczam swoje zdjęcia :) Większa część była wykonywana jeszcze :c56 300, przez ostatni rok. Jestem początkujący w fotografii, więc proszę o szczere komentarze, uwagi, porady, etc.

Proszę nie sugerować się nazwą pliku lecz komentarzem do niego.

144 ODPOW. 144
docentstopczyk
Początkujący

Minimalek Sulejowski bardzo fajny, nawet tak pomarańczowy (mam nadzieje że świadomie taki zafarb) :thumbsup:
Chmurki mnie całkowicie nie przekonują :rolling_eyes:

Enzo napisał(a):

a to tylko 550 i 500 da się robić HDR ? :c7

Tak :(

:c12 to chyba ironii nie zrozumiałeś... każdym aparatem można zrobić HDR, potrzebna jest po prostu odpowiednia obróbka graficzna i wykonanie co najmniej 3 kadrów

albo jednego RAW'a z którego robimy 3 tiffy/jpg na 3 wartościach EV {-2,0,+2}. jeżeli robimy dynamiczną scenę, np coś co się rusza, to jest to jedyne rozwiązanie

profile.country.en_GB.title
Michal.
Poszukiwacz

albo jednego RAW'a z którego robimy 3 tiffy/jpg na 3 wartościach EV {-2,0,+2}. jeżeli robimy dynamiczną scenę, np coś co się rusza, to jest to jedyne rozwiązanie

tego pisać nie chciałem bo co do tego czy to jest wtedy rzeczywiście HDR (czy pseudo HDR) zdania są podzielone, ale fakt też tak można zrobić :smileythumbsup:

profile.country.PL.title
.Enzo.
Poszukiwacz

Wtedy nie wiedziałem, że tak można, a teraz mam 550, więc nie muszę się uczyć :)
Kolejne dwie fotki, również z pleneru, trzecia zaś (11) ze spotkania z Rafikim, w Kórniku (rok temu).

profile.country.pl_PL.title
pablo_duch
Początkujący

sympatysze foteczki :thumbsup:

profile.country.PL.title
gegra71
Poszukiwacz

Witam. :c37
Z dotychczasowych fotek, które wstawiłeś to najbardziej mi się 7 podoba.

profile.country.pl_PL.title
Starosta.
Początkujący

Witam :c37
3 i 7 przykuwają moją uwagę, a w szczególności 15 :c4

Pozdrawia Starosta :grin:
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Enzo napisał(a):

Proszę nie sugerować się nazwą pliku lecz komentarzem do niego.

a szkoda bo troszku irytuje przy komentowaniu większej ilości fotek :?
ja mam osobny katalog na zdjęcia, które wrzucam na forum - wtedy każda fotka ma taką nazwę jaki ma numer kolejności. Wygodne dla mnie i dla komentujących :smileythumbsup:

1 - kiepsko. Kadr nie specjalnie fajny, balans bieli do poprawy (ciut niebiesko jak dla mnie)
2 - chmura jak chmura
3 - szkoda, że ostrość jest na chmurach, a nie na samolocie
4 - szkoda, że takie blade kolorki. Ja w takiej sytuacji włączyłbym strefę twórczą "vivid"
5 - chyba jest krzywo :c18 jedno jest pewne: nie wiem na czym się skupić: na widoczku, czy na mostku/łódce :c18
6 - kadr pionowy zminimalizowałby ciemne-niedoświetlone partie zdjęcia
7 - fajnie, ale ciut jaśniej, obciąłbym troszkę górnej części kadru
8 - lubię jak się słońce przedziera przez chmury (ostatnio co widzę takie coś, to jadę autem na autostradzie i nie da rady się zatrzymać :| ) , ale jest zbyt chaotyczne - przydałoby się miejsce bez przypadkowo wkradających się drzew. No chyba, że kadr były mniej więcej taki: pole, pusto aż do horyzontu, jedno (ew. kilka ) drzewo, szeroki kadr i słońce zza chmur :smileythumbsup:
9 - bez rewelacji. Przydałaby się dłuższa ogniskowa - myślę, że takie ścieżki wyglądają lepiej z użyciem teleobiektywu
10 - kadr średni i coś się wkrada na dole :c20
11 - fajne kolorki, szkoda tylko, że tak na środku - ja bym troszkę przestrzeni zostawił w prawej strony
12 - w BW moim zdaniem lepiej
13,14 - nic specjalnego
15 - fajne, ma potencjał - wygląda jakbyś był na pustyni :c20
16 - trochę tak jakby niebieskawo-fioletowo :c18

.Enzo.
Poszukiwacz
profile.country.PL.title
.Enzo.
Poszukiwacz

Sulejów znów.

@kris
Z numerkami to miałem problem w komputerze. Mam osobny folder do galerii, ale cuś zepsułem i tak wyszło. Przepraszam za niedogodności.

Zdjęcia, które są z :c56 300 mają około rok i niestety nie posiadam ich w .arw, i nic już nie zmienię, a chciałbym :)

Dziękuje bardzo za komentowanie. Wkrótce coś dorzucę.

profile.country.en_GB.title
Michal.
Poszukiwacz

19 - delikatny niebieski zafarb jeśli mnie wzrok nie myli - WB do poprawy :) plus nasyciłbym zielenie i dołożył kontrastu
20 - krzywo :rolling_eyes:
21 - najsłabsze chyba, szaro, ciemno i nieciekawie, jakieś krzaczki z prawej wyłażą
22 - rozjaśnić i byłoby całkiem w porządku ;) - to z Sulejowa prawda ? bo zrobiłem prawie identyczny kadr tam :slight_smile: