Podziel się wrażeniami!
Witam.
Zamieszczam swoje zdjęcia Większa część była wykonywana jeszcze 300, przez ostatni rok. Jestem początkujący w fotografii, więc proszę o szczere komentarze, uwagi, porady, etc.
Proszę nie sugerować się nazwą pliku lecz komentarzem do niego.
Cieszę się, że nasza dyskusja w czymś pomogła - oczywiście, na Twoje życzenie mogę oczyścić Galerię z wpisów nie na temat Twoich zdjęć
Ale skoro jesteśmy przy temacie, wprawdzie nie znalazłem póki co, zdjęć przykładowych, o których wspominałem, ale pokażę takie dwie przykładowe tabelki:
Amatorski obiektyw Minolta 75-300/4,5-5,6
Profesjonalny obiektyw Minolta 70-200/2,8 APO
Edit.
Nie znalazłem tamtego, ale tu też są zdjęcia obrazujące wpływ dyfrakcji na ostrość. Linhoff @ 39Mpiks
Po pokonaniu problemów z dostępem do forum przypomniałem sobie o tym, że ostatnim razem jak odwiedzałem forum to zajmowałem się zdjęciami z wakacji. Także po długiej przerwie, kiedy to już mamy niższe temperatury wrzucam dalsze zdjęcia z gorącego wtedy Dubrownika i później z innych miast Dziękuję wszystkim za wizyty, opinie i pouczenia - wszystkie są dla mnie cenne.
Tyle z Dubrownika. Później wrzucę dwa zdjęcia z Medjugorje (tak to się chyba pisze) i Mostaru oczywiście oba miasta należą do Bośni i Hercegowiny
Witam.
Dubrownik, no na pewno jest piękny. Kiedyś się tam wybiorę.
Wracając do Twoich zdjęć to niestety się nie przyłożyłeś, a dokładnie chodzi mi o zasyfioną matrycę. Plamy, plamy i jeszcze raz plamy. To, że niektóre zdjęcia są krzywe to sam napisałeś, ale jak dla mnie to brakuje na nich ostrości i kontrastu. Wyostrzyłeś je po zmniejszeniu?
Takie jest moje zdanie amatora.
168 – Pomysł na kadr jak najbardziej ale następnym razem pilnuj horyzontu.
169 – Sporo ludzików. Zdjęcie z przypadku ?
170 – Obejrzałem i na tym koniec …
171 – Leci , zresztą widać po dachówkach na dole ( ech… a może mam złudzenie )
172 – Zbyt ostre światło , daje po oczach – i coś kiepsko jakościowo
173 – Jak wyżej
174 – Jak 170
175 – Ta winieta – ble. Kajaki do występowania. Szkoda , szkoda , bo pomogło być fajnie.
176 – Ja bym ciachnął tak aby pozbyć się tych ludzi na dole , odwraca to uwagę.
177 – Zupełnie brak ostrości
Tak jak wspomniał Krzysiu , matryca do czyszczenia na ale jak się ma wartość f=16 – nieprzyjemnie to wygląda na zdjęciach , tym bardziej na widokach.
Mam nadzieję , że nie zniechęciłem ale podbudowałem do działań
Pozdrawiam Bartek
Matryca brudna, wiem. I nic z tym niestety nie mogłem wtedy zrobić bo nie miałem odpowiednich materiałów i warunków. Byłem na tych wakacjach z grupą i dlatego te zdjęcia nie są aż tak starannie wykonane. Winieta powstała od filtra polaryzacyjnego, którego musiałem użyć aby zniwelować mocne odblaski, światło i z filtrem kolory wyglądały lepiej niż bez (na ekranie aparatu).
Oczywiście nie będę się zniechęcał. Każda opinia motywuje mnie do poprawienia swoich zdjęć w przyszłości (często podczas robienia zdjęć przypominam sobie Wasze słowa ). Tymczasem wrzucam ostatnią wrzutkę z wakacji. W sumie nic ciekawego ale może coś się spodoba. Medjugorje i Mostar (to to ostatnie zdjęcie).
Tu również dwa zdjęcia z wakacji lecz sprzed wyjazdu. I jednocześnie proszę o pomoc. Które z tych dwóch zdjęć jest technicznie (czy w ogóle) lepsze? Nie mogę się zdecydować dlatego zamieszczę dwa ujęcia i zwrócę się do Was z tym pytaniem. Niby w pierwszym bardziej podoba mi się kadr lecz z kolei na drugim jest odbicie w oczach. Pomijam fakt, że niestety włosek się przykleił po lewej stronie myszy na co już niestety nic nie poradzę
Sama mysz przychodziła pod mój dom 4 razy i za każdym razem musiałem ją przenosić na pole w obawie żeby mój kot się nią nie zajął (była to młoda, mała mysz).
181 - z Mostaru
A mysz? Nie bardzo. Jak już, moim zdaniem lepsze byłoby 182, ale po obcięciu tego nieostrego z dołu i prawej strony. I chyba balans bieli nie bardzo?
jesli chodzi o kadry to jedynie z Mostaru 181 wydał mi się ciekawy.
Co do filtra PL to jak najbardziej ale pod warunkiem, że będzie to SLIM czyli z cienką ramką.
zdecydowanie 181 , tylko szkoda że małe to zdjęcie jakieś