Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich,
Dopiero stawiam pierwsze kroki w dziedzinie fotografii. A230 to mój pierwszy bardziej zaawansowany aparat, wcześniej miałem zwykłego starego pstrykacza
Proszę o szczerą ocenę, sugestie, porady, co jest źle itd itp
pozdrawiam
marcnow napisał(a):
W tym przypadku przysłona 11 chyba uniemożliwiła by w ogóle zrobienie zdjęcia, ponieważ warunki oświetleniowe były kiepskie, a ludzie zbyt ruchliwi.
AnetaD napisał(a):
Zobacz tutaj
Hm... a teraz:
http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/629062
http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/97699
A co do lamp. Lampy nie są złe za tę cenę (zwłaszcza PZ 42X) , ale prędkość ładowania, obsługa itp... pozostawiają wiele do życzenia dla kogoś kto dotknął oryginału Sony. Osobiście wolałbym dozbierać do Sony HVL-F42AM. Ale wiem, że to są koszty...
marcnow napisał(a):
Hm...
a teraz:
marcnow napisał(a):
Na razie chce się nauczyć tym co mam
i ja dorzucę swoje 5 groszy
co do 1. tu chyba było już wszystko powiedziane, nieostrości i krzaczki w tle odwracające uwagę.
co do 2. może i jestem przewrażliwiona na tym punkcie, bo z zasady lubię jednolite tła, ale zwracaj uwagę na to co dzieje się w tle, magnetofon, czy cokolwiek to jest, strasznie odwraca uwagę, a jeszcze jest na poziomie oczu. poza tym, ścięła bym troszkę głowę, i od razu mniej bałaganu w kadrze, bo kwiaty nieładnie wywalone z niego
co do 3. dla mnie na nie. nie przemawia. jednak ta ręka na 1 planie trochę mi przeszkadza.
wydaje mi się że jasne szkło nawet 1.4 nie da automatycznie dobrego zdjęcia przy złych warunkach oświetleniowych.
póki co lepiej wykorzystywać to co się ma pod ręka. kiedy się pozna ograniczenia sprzętu i wie jak wykorzystać zastane warunki wtedy można zaaranżować świetne foty. najważniejsze to myśleć i nie popadać w rutynę...
mówi się, że kreatywny fotograf zrobi dobrą fotę puszką po kawie. i coś w tym jest
tak sobie myślę
Dziękuję wszystkim za odwiedziny i sugestie, na pewno wezmę je pod uwagę przy robieniu kolejnych zdjęć.
Witam wszystkich po dość długiej przerwie. Niestety praktycznie mam czasu na zabawy z aparatem, ale ostatnio coś mi się udało ustrzelić. Jak myślicie, nadają się?
7-ładne ale ja bym nasycił troche
6-podoba mi sie
5-panoramowanie ale szkoda ze tył sie niezmiescil w kadrze