Podziel się wrażeniami!
Witam,
Stawiam pierwsze kroki w fotografii. Uczę się z poradników, for internetowych oraz książek.
Ostatnio przeglądałem jak fotografować krople Mam alfe 200 z kitem 18-70. W przyszłości jak określę w jakiej fotografii czuję się najlepiej dokupię sobie inne szkła, ale na to przyjdzie czas.
Proszę o opinie na temat zdjęcia kropli które zrobiłem. Wiem że rewelacji nie ma ale chciałbym wiedzieć jakich błędów unikać na przyszłość żeby uzyskać dobry efekt. Nie posiadam obiektywu makro.
Witam, fajnie że zacząłeś wstawiać fotki. Widzę, że zacząłeś od trudniejszych tematów
Kropla - IMO byłoby dużo lepiej, gdyby wykadrować tak, żeby w kadrze (poziomym) była tylko kropla i ten nieostry napis. Byłaby lepsza kompozycja. Nie bój się obciąć ze zdjęcia tego, co niepotrzebne, choć oczywiście najlepiej tak kadrować, przy robieniu fotki, by niczego nie trzeba było obcinać. Dobrze jest zwracać uwagę na to co, oprócz przedmiotu zdjęcia znajduje się w kadrze i czy to tam musi być? Tu - niepotrzebny cień kropli, ten świetlisty pas na górze i ta mała kropelka - powodują bałagan.
Księżyc - trochę dziwnie wygląda, kolory takie słoneczne, bez rewelacji - tarcza księżyca bardziej na prawo gdyby się znalazła? Sam nie wiem, nie podoba mi się.
Kolejne, chyba najlepsze, ale i temat prosty. Tylko, jak pisał SZFENDAK, spróbuj nie błyskać lampą tak na wprost - to spłaszcza zdjęcie.
I próbuj dalej.
Dziękuję za cenne rady. Co do kropli zgadzam się. Wygląda nie najlepiej to co się na zdjęciu dzieje:)
Księżyc nie wyszedł zbyt ostro, faktycznie mógłby być bardziej z prawej Da się zrobić bo zdjęcie wykadrowałem tak sam.
Jeśli chodzi o listki, powoli przekonuje się że wbudowana lampa to bardziej wróg niż przyjaciel. Szukam obecnie lampy 3600HS D. A na razie będę kombinował z chusteczkami i innym patentami na wbudowaną lampę
Dziękuje za rzeczowy komentarz.
Tym razem wybrałem się do swojego ogródka. Wiosna w pełni
cd..
z ostatnich 7 wg. mnie najlepsza
Witam moze i ja wtrace swoje 5 groszy pozdrawiam
Faktycznie z 5 można by te patyczki usunąć
Co do przepaleń w moich zdjęciach, cały czas borykam się z kalibracja monitora. Zdjęcie mam w rawie jak skalibruje monitor to pewnie sam się zdjęciami załamie.
Dziękuje za opinie
Bez
Kwiatuszki fajne.
bezy super
zrobione SALem czy MAFem