Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich użytkowników forum, a szczególnie "kompaktowców". Tak jak w temacie jestem amatorem fotografii ale chcę robić coraz lepsze zdjęcia dlatego będę wdzięczny za wszelkie sugestie również te krytyczne. Teorii o fotografii trochę poczytałem ale w praktyce nie zawsze to wychodzi.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Kolejne fotki.
Trochę ruchu na świerzym powietrzu
Kolejne fotki - czekam na sugestie.
Proszę o pomoc Aby wstawić zdjęcie do galerii trzeba je zmniejszyć i wyostrzyć po zmniejszeniu i moje pytanie - co mam zrobić żeby po zmniejszeniu rozmiaru zdjęcia i wyostrzeniu zachować parametry zdjęcia EXF ?, czy jet to możliwe ?, ewentualnie jakim programem ?
Witaj.
Jeśli chodzi o zdjęcia - są w miarę poprawnie skadrowane. Teorię poznajesz, a praktyka przyjdzie z czasem.
MBgryf napisał(a):
Aby wstawić zdjęcie do galerii trzeba je zmniejszyć i wyostrzyć po zmniejszeniu
Dziękuję za opinię o zdjęciach i info w sprawie exif.
Używam programu Corel Paint Shop Photo Pro X3 spróbuję poszukać tych ustawień o których pisałeś.
Miałem dostęp do tego programu, więc wiem na pewno, że to sie da
Jak nie znajdziesz, to mogę sprawdzić, ale nie tak od razu
Ma się rozumieć że nie od razu
Ja dopiero późnym popołudniem lub wieczorkiem będę mógł pokombinować w Corelu.
Może jest inny sposób, ale znam taki (w polskiej wersji):
Plik/Zapisz jako/Opcje/Uruchom optymalizator/ zapisz dane EXIF/OK
- to zaznaczenie kwadracika.
Rzadko mam styczność z tym programem, więc nie znam wszystkich możliwości jego ustawień.
Dziwna sprawa z tym programem Corela - jak przeglądam zdjęcia w organizerze to pokazuje exif, ale jak otwieram zdjęcie do edycji to już danych exif nie ma. Po prostu dane są gubione w momęcie wczytania jeszcze przed zapisem .
Kolejne zdjęcia