anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Methos - konkurs - Street Art 3D

Methos-----
Początkujący

Methos - konkurs - Street Art 3D

Witam
Po dość szczegółowym przejrzeniu forum - zwłaszcza umieszczonych tu galerii - postanowiłem również umieścić i swoje zdjęcia pod ocenę szanownych forumowiczów. Liczę na szczerą krytykę i każde wskazówki, które pozwolą mi szlifować te hobby w dobrym kierunku.

Na początek fotki z tzw szuflandii, które zrobiłem za pomocą Konica-Minolta (zgodnie z regulaminem - mogę :c10 ) zanim jeszcze wiedziałem co to zasady złotego trójpodziału itp

Fotki od 1-3 to oryginały, a kolejne to próba ich dodatkowego wykadrowania.
Ok - So lets go.

123 ODPOW. 123
witsu------
Początkujący

Jeśli chodzi o dominantę, to można ją łatwo usunąć w PSE 8.0. Jest tam opcja "usuń dominantę barwną", wystarczy wskazać kroplomierzem kolor biały, czarny lub szary. Jeden klik i po kłopocie. Możesz sobie zresztą sam ściągnąć triala i sprawdzić.

Methos-----
Początkujący

A czy byłbyś tak łaskawy i napisał mi ścieżkę gdzie to jest? Nie mam PS na co dzień ale jako taki dostęp mam w razie potrzeby - byle miał precyzyjną prośbę ;)

witsu------
Początkujący

W Elementsie jest to tak:
Ulepsz :smileyarrow: Usuń dominatę barwną
Czy w dużym PSie jest tak samo, tego nie wiem. Nie stać mnie na niego i nie korzystam.

Methos-----
Początkujący

witsu dzięki za odp.

Po krótkiej przerwie witam ponownie.
Dziś przedstawię tematykę zdjęć, których podjąłem się wykonania mimo, iż wcześniej nie miałem z tym doświadczenia - no ale jak to się mówi - kiedyś musi być ten pierwszy raz ;)

W związku z tym proszę o opinie - co się nie podoba, a co podoba. Co by można było zmienić jak się ewentualnie następnym razem ustawić, na co zwrócić uwagę.

PS - dziękuję Tadeuszowi i krisowi za podpowiedzi do moich wcześniejszych pytań. Oto jak się do nich ustosunkowałem.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

a jak się czujesz po tym meczu?
tzn. czy na coś się zdały rady techniczne?
jeśli zaś chodzi o same kadry, to jeszcze wiele przed Tobą. Brakuje mi tu czegoś :c18
Chyba chodzi o same pomysły na kadry. Warto byś przed następnym razem poświęcił czas i zobaczył jak to robią inni, jak wyglądają zdjęcia w wykonaniu tych, którzy robią to od lat.
:thumbsup:

jedno co mi się rzuciło - jeśli jest zdjęcie akcji, a nie ma piłki, to zdjęcie mocno traci na wartości. Same napisy na koszulkach też nie są atrakcyjnym tematem :c20

Początkujący

Czuję się - jak by to napisać - pół na pół. Pozytywnie - bo jednak parę fotek ustrzeliłem i choć nie są one 'moudialowych' lotów - najgorsze też nie są - przynajmniej jeśli chodzi o spr techniczną.
Co do kadrów - to tu jest ta druga połówka - cholernie ciężko. Boisko i to co się na nim dzieje jest strasznie nieprzewidywalne. Znaleźć dobrą pozycję, wyczekiwać na 'ten' moment, wstrzelić się ... ciężki kawał fotografii ...
Jednakże - na większości wstawionych zdjęciach piłka jest :D

Co do zagadnień technicznych - jak najbardziej się przydały obie szkoły i obie wypróbowałem - z większym lub mniejszym rezultatem ale wiem o co biega. Dziękuję raz jeszcze. Jedna nie da się sztywno trzymać jednej bądź drugiej zasady. Warunki się tak błyskawicznie zmieniają, ze trzeba non stop kombinować.
I oczywiście zgadzam się - to dopiero 'raczkowanie' i długa droga przede mną - ale się nie lękam :)
No i na koniec jeszcze jedna sprawa: docelowym odbiorcom zdjęcia się podobały :c34 - co mobilizuje :D

Dzięki za odwiedziny i zapraszam ponownie - innych forumowiczów oczywiście też.

profile.country.PL.title
Rutek68
Doradca

Witam, na początek powiem że też nie robiłem jeszcze tego typu zdjęć a na piłce się znam (jak każdy Polak, hi,hi,hi), zdjęcia technicznie są dla mnie ok, ale jeśli chodzi o sam kadr to jest dużo gorzej. Nie powiem jak to robić ale może chociaż jak ja chciałbym to zobaczyć. Po pierwsze- akcja z piłką od przodu, bo większość twoich jest jakby z tyłu, dwa

Methos napisał(a):

jedno co mi się rzuciło - jeśli jest zdjęcie akcji, a nie ma piłki, to zdjęcie mocno traci na wartości. Same napisy na koszulkach też nie są atrakcyjnym tematem :c20

- zdecydowanie szukaj piłki ( no chyba że znajdziesz coś ciekawszego : faule, niebezpieczne zagrania, i po trzecie- tu akurat trochę niezależne od ciebie to tło, bo samochody za bardzo odciągają uwagę. Troche długawo przysmuciłem ale jako oglądający fotki z meczu myślę że takie by mi się podobały. Powodzenia i cierpliwości w dalszym szlifowaniu warsztatu .

Sony 77 ob.28/2,8; 50-200/4-5,6; 35/1,8; 50/1.7; 135/2,8
Methos-----
Początkujący

kris, Rutek68 - dzięki za odwiedziny i pozostawione słowo - na pewno wnosi ono wiele do tematu i postaram się zastosować do rad przy najbliższej okazji. Niebawem będzie okazja ponownie pofocić mecz :)

A dziś aby galeria się nie zakurzyła - parę fotek dzieciowo - portretowych.
Jak zwykle czekam na opinie i komentarze.

profile.country.en_GB.title
.cezar.
Początkujący

Mam wrażenie, że zdjęcia są nie do końca ostre. Poza tym staraj się nie "obcinać" podbródka na zdjęciach portretowych.
pzdr