anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Methos - konkurs - Street Art 3D

Methos-----
Początkujący

Methos - konkurs - Street Art 3D

Witam
Po dość szczegółowym przejrzeniu forum - zwłaszcza umieszczonych tu galerii - postanowiłem również umieścić i swoje zdjęcia pod ocenę szanownych forumowiczów. Liczę na szczerą krytykę i każde wskazówki, które pozwolą mi szlifować te hobby w dobrym kierunku.

Na początek fotki z tzw szuflandii, które zrobiłem za pomocą Konica-Minolta (zgodnie z regulaminem - mogę :c10 ) zanim jeszcze wiedziałem co to zasady złotego trójpodziału itp

Fotki od 1-3 to oryginały, a kolejne to próba ich dodatkowego wykadrowania.
Ok - So lets go.

123 ODPOW. 123
Methos-----
Początkujący

Przede wszystkim thx za odwiedziny
:c7 ależ te są już wyselekcjonowane, kadry się nie powtarzają, więc ?

profile.country.pl_PL.title
Firianus
Początkujący

Również proponuję selekcję :rolling_eyes:

Chodzi o to, że kadry są bardzo podobne, tzn. masz praktycznie cały czas ten sam temat i w dodatku podobnie sfotografowany :P

btw. mogłeś tę pajęczynkę usunąć :slight_smile:

Próbuj dalej :thumbsup:
Z chęcią zobaczę rezultaty :c20

Methos-----
Początkujący

Witam
Dziękuję za opinie i podpowiedzi - większa selekcja ;)
Pajęczynka - szczególik, który widzę sprawnemu oku nie umknął :)

W takim razie dziś kolejne majowe fotki - kaczuchy.
Tu miałbym prośbę o szczególną pomoc przy zdjęciu nr 22. Otóż zdjęcie robione było popołudniem, słońce miałem na ok "godz jedenastej". Podpatrywany obiekt i otoczenie fajnie wyglądały; czekałem na takie ujęcie dość długo - efekt jak dla mnie jest niezadowalający. Do czego dążę:
Co zrobić/zastosować aby piękny błękit wody i żywe kolory obiektu nie wyszły na zdjęciu jak widać. Na obiektywie mam osłonę przeciwsłoneczną 'tulipan' ale widać to nie pomogło. Słońce się odbiło od warstwy wody i kiszka.

wojttekk_foto
Początkujący

Witam.

Pierwsze fotki, co niektóre strasznie czerwone.

To teraz przejdźmy może do rzeczy.

19. Fajne ujęcie.
20. Troszkę za jasne. Może spróbuj je troszkę ściemnić
21. Idealne
22. Według mnie ciut za ciemne

Pozdrawiam.

doslav.
Poszukiwacz

22. Według mnie ciut za ciemne

Zgadzam się... Albo rozjaśnić, albo przyciemnić/więcej kontrastu i sylwetka tylko zostanie (też może być ciekawie - choć niekoniecznie) :c20
Trzy pozostałe podobaja się bardzo (choc ta 20-ka to ciutkę ruszona jakby?).
Niełatwo jest takie kaczuchy dobrze pokazać więc tym bardziej --> :smileythumbsup: :D

Methos-----
Początkujący

Witam
Panowie:

19. Fajne ujęcie.
21. Idealne
Pozdrawiam.

doslav napisał(a):

Trzy pozostałe podobaja się bardzo (choc ta 20-ka to ciutkę ruszona jakby?).
Niełatwo jest takie kaczuchy dobrze pokazać więc tym bardziej --> :thumbsup: :D

- dziękować :c22
Takie słowa mobilizują. :D

Co do fot 22 - to jak napisałem wcześniej - fotka ta jest pokazana jako nieudana - z opisem problemu i nadzieją, że ktoś napisze jak się następnym razem tego ustrzec.

doslav.
Poszukiwacz

Methos napisał(a):

nadzieją, że ktoś napisze jak się następnym razem tego ustrzec.

Ależ proszę najuprzejmiej :D

Na moje to wygląda, że warunków nie miałeś zbyt dobrych... Fotka strzelona późnym popołudniem i... chyba raczej pod światło? Tak przynajmniej wnioskuję z odblasków na ptaku (kaczce znaczy :smileymrgreen: ) i wodzie. Zachodzące powoli słoneczko było z przodu po lewej (?).
A czas 1/1000... Króciutko... :c18
Wystarczająco dla tła (choć nie do końca również) ale zbyt mało dla "modela".

Pomiar światełka był punktowy więc... aparat się pomylił/nie zgadł "o so chosi" właścicielowi... Trzebało go poprawić... Skorygować :c20 Albo GIMP-em potraktować to co wypluł.

Ale sytuacja fajnie złapana :smileythumbsup: Choć też gdyby o ułamek sekundy później/wcześniej migawka pstryknęła :c20

Methos-----
Początkujący

Dziękuję pięknie :)
w skrócie - dać więcej czasu przy podobnych warunkach, bo liczyć na to że ptaszyna nawróci i podejdzie ponownie do ujęcia/zatrzepocze skrzydełkami to nie mogę :)
I zgadza się : "Pomiar światełka był punktowy ... " :thumbsup:

Samego zdjęcia nie ruszałem w GIMPie - właśnie do tego zagadnienia (co zrobić aby tak nie wychodziło), a i sądzę że raczej z tego .jpg bym nawet więcej nie wyciągną, no chyba że byłby to RAW.

profile.country.en_GB.title
Michal.
Poszukiwacz

Dokładnie jak Dosiek napisał propos zdj 22 - pod światło, przez co generalnie nie miałeś światła od Twojej strony

Methos napisał(a):

Pomiar światełka był punktowy ... " :thumbsup:

to dziwne że kaczka taka ciemna wyszła... chyba że celowałeś gdzieś indziej z pomiarem światła albo aparat coś nie teges zrobił ;)

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

A propos 22 - jeśli to jest cały kadr, to widać, że pomiar punktowy złapał wodę a nie modela. Może lepszy byłby centralnyważony - łatwiejszy do opanowania a zawsze można użyć AEL. Natomiast przy zdjęciach pod światło, jeśli nie zależy Ci na sylwetkowym potraktowaniu obiektu fotografii należałoby użyć kompensacji ekspozycji np. +0,7EV Resztę załatwić w postprocesingu - miejscowo rozjaśnić jak jeszcze trzeba, odblaski na wodzie może wtedy ciut przytłumić...

------------------------------
fotoamator