Podziel się wrażeniami!
Proszę o uwagi, co zrobić, aby ulepszyć zdjęcia. Może coś podpowiecie??
znalazłam jeszcze tę fotkę
jeszcze tak ślubnie
co do pierwszej wrzuty poprzednicy się wypowiedzieli, natomiast jeśli chodzi o kolejne foty
5, jak dla mnie trochę mydełko, wyostrzasz foty po zmniejszaniu? i chyba bardziej widziała bym to w pionowym kadrze
6 i 7 ciekawe, choć na 7 szkoda, że twarz tak się w tym lusterku świeci
8, mydło i jakieś takie oczka przymrużone, do tego chyba przydała by się blenda żeby troszkę doświetlić lewą stronę twarzy
9, troche mi słabo od tej krzywizny
10, szkoda obciętego pana młodego, tym razem ciekawi mnie, jak wyszedł by kadr poziomy, może masz taki w szufladzie?
11 ja kdla mnie bardzo fajnie wyszło, fajny pomysł
12 też fajne, lepsze o wiele od krzywej 9tki
13 jakoś tak centralnie i zbyt ukryte
pozdro
Mim zdaniem z ostatnich 11 najlepsza.
A co powiecie o tym, poprawilibyście coś w sprawach technicznych?? Oprócz kadrów, gdyż bardzo jestem krytykowana za złą kompozycję ujęcia. Jednak uważam, iż należy próbować innych kadrów. Wiem, że obowiązują zasady fotografowania, ale dlaczego nie robić np. przekrzywionych zdjęć lub z perspektywy żaby?? Co jest w tym złego?? Nie trzymajmy się tak bardzo książkowych sposobów kadrowania. Wszystko ma być centralne!!! Dlaczego?? Osobiście nie podobają mi się foty, gdzie np. młodzi na sesji mają zawsze kierować wzrok na obiektyw. Dlaczego nie można łamać zasad, dlaczego nie mogą np. patrzeć się gdzieś w dal - zwróćicie uwagę, iż ich wzrok jest skierowny z tym samym kierunku, nie rozbiega się. Spójrzmy na artystów (malarzy, rzeźbiarzy, itp.) - wszyscy sławni łamali ogólnie obowiązujące zasady. Proszę podpowiedzcie, jak można zrobić dobre zdjęcie z dołu. Oceńcie światło, ostrość, może inna przysłona?? Napiszcie jak Wy zrobilibyście te zdjęcie, ale w obecnym ujęciu, a nie, że wszystko prostowalibyście. Podpowiedzcie inne rozwiązania lub napiszcie, co jest dobrze. Uczę się i może nie wszystkie ustawienia podczas wykonywania zdjęć dobieram poprawnie, dlatego umieszczam tutaj je do oceny. Na pewno część z Was ma większą wiedzę niż ja, więc podzielcie się nią. Lubię zdjęcia ze ślubów i chcę je robić lepiej.
Dziękuję za podpowiedź np. że mogłam przy jakimś zdjęciu użyć blendy, że jakiś kadr zamiast poziomy mógły być pionowy.
Witam!
To może ja napiszę kilka słów. Jeśli chodzi o stronę techniczną to Twoje zdjęcia wydają mi się niedoświetlone i minimalnie nieostre. Być może jest to kwestia złych ustawień mojego monitora.
Oczywiście można łamać zasady, ale trzeba to robić w sposób umiejętny i uzasadniony. Dopisywanie ideologii do źle spompowanego zdjęcia nie jest najlepszą metodą na wypracowanie swojej drogi w fotografii. Zwłaszcza ślubnej. Te zdjęcia mają być pamiątką na całe życie. Dlatego uważam, że najpierw należy nauczyć poprawnie komponować zdjęcia (o stronie technicznej nawet nie wspominam), a dopiero potem próbować łamać te zasady.
pozdrawiam serdecznie
Witek
Dopiero co wstawiłaś dwie foty a już przybierasz formę obronną
dicanda napisał(a):
Oprócz kadrów, gdyż bardzo jestem krytykowana za złą kompozycję ujęcia.
dicanda napisał(a):
przekrzywionych zdjęć
dicanda napisał(a):
Wszystko ma być centralne!!!
dicanda napisał(a):
młodzi na sesji mają zawsze kierować wzrok na obiektyw.
Nieostrość na tych zdjęciach pewnie jest wynikiem zmiejszenia. Niedoświetlone? Z tym bym polemizował i to bardzo nie wiem czy ktoś wogóle zwrócił uwagę w jakim plenerze były te zdjęcia robione mówię o tych zdjęciach w ruinach. Te foty mają swój klimat właśnie takie niedoświetlone i chyba to było zamierzone. Widziałem już zdjęcia z tych ruin cukierkowe kolory suknia panny młodej prześwietlona nie było widać żadnych szczegółów sukni tu jest wszystko ok. Krzywizny na zdjęciach? Nie wiem ile zdjęć robisz z reportażu pewnie około 400 czy 500 jeżeli na 10 fotkach czy iluś tam są krzywizny to na tyle zdjęć a własnie dlaczego nie krzywizny co jest w nich takiego złego zapewne młodzi którzy Cię wynajmują im się to podoba jeżeli kogoś głowa boli od krzywizn to ma pewnie problem ale inny. Opiniując jakieś zdjęcie mówiąc czy pisząc że od krzywizn to zbiera mi się, co to za opinia. Napisz jak Ty byś takie zdjęcie zrobiła co zmienić jak ustawić. Sam robię zdjęcia i wiem jakie są nieraz warunki inaczej się ustawić nie można i tylko w ten sposób można zdjęcie zrobić. Dlaczego młodzi nie patrzą się w obiektyw? A dlaczego mają się patrzeć w obiektyw, widać na tych fotkach że są zajęci sobą co powoduję, że zdjęcia stają się bardziej naturalne widać na nich że fotograf jest tylko dodatkiem młodzi patrzą na siebie są zajęci sobą szukają czegoś patrzą gdzieś w dal takie zdjęcia są o wiele ciekawsze niż patrzenie centralnie w obiektyw. Witsu też wstawił zdjęcia gdzie młodzi są zajęci sobą ile by te zdjęcia straciły gdyby patrzyli się w obiektyw. Trzymaj dicanda tak dalej widać, że masz dużo ciekawych pomysłów na zdjęcia jeżeli młodym się to podoba co robisz to tylko pstrykać pstrykać i pstrykać. Rada na przyszłość, ciekawe dlaczego nikt do tej pory na to nie wpadł z forumowiczów oceniających Twoje zdjęcia. Korzystaj w plenerze z blendy szukaj ciekawych odbić światła fotografia jest to inaczej "malowanie światłem" ale nie należy z tym też przesadzać wszystko z umiarem. Zdjęcia w tych ruinach też pewnie bym specjalnie niedoświetlał muszę się tam wybrać tylko ciekawe gdzie to jest jeżeli możesz to napisz.
--------------
Łączenie postów. Proszę używać edycji postów ("zmień") w celu dopisania treści
-------------
Odpowiem wszystkim od razu żeby nie było z zalogowaniem z zapisaniem się na forum to zwykły zbiego okoliczności akurat tutaj jakoś wtrafiłem z naszej klasy. Zdziwiło mnie i to bardzo że komentując czyjeś zdjęcia nie udzielacie fachowych rad co zrobić co poprawić ja wy byście to widzieli także BU BU wcale nie bronię tej osoby poprostu czysty zbieg okoliczności najbardzie w Twojej opini mnie ujęło że od krzywizn to aż Ci się coś tam chce wiadomo co to nie jest fachowa opinia o zdjęciu a świadczy to o Twoim amatorstwie dlatego napisałem to co napisałem mogę byc nawet z tego powodu zbanowany jeżeli opiniujesz jakieś zdjęcia to unikaj takich zformułowań na przyszlość to też jest moja opinia o Twojej opini także możesz się z tym nie zgadzać.
sbest napisał(a):
... z zalogowaniem z zapisaniem się na forum to zwykły zbiego okoliczności akurat tutaj jakoś wtrafiłem z naszej klasy. ..
sbest i dicanda zerknijcie proszę do galerii użytkownika kris, jest tam kilka sesji ślubnych i zastanówcie się czy patrzenie w obiektyw przez młodą parę lub modelkę i odpowiednio wykadrowane zdjęcia są złe.