Podziel się wrażeniami!
Witam, co do robienia zdjęć lustrzanką jestem początkujący, ale samo robienie zdjęć fascynuje mnie od dawna oto efekty..Głównie Makro..Kolejne zdjęcia będą dodawane z czasem. Otwarty na sugestie, opinie i krytykę w dowolnej postaci.
Dodam jeszcze to..
Motylek wyszedł fajnie, tak samo jak zamyślony pies
W pozostałych zdjęciach trudno jest mi doszukać się sensu
Wrzuć jakieś plenery i więcej makro. Pozdrawiam
ostatnia fota - 10! miazga...
reszta oprócz motyla jak dla mnie nic ciekawego ... ale ta ostatnia fota zaje*iaszcza!
Sam nie wiem...o makro nic nie mówię, bo o tym w ogóle pojęcia żadnego nie mam jak to powinno wyglądać.
Piesek i portret natomiast...no na kolana nie rzucają
Psiak trochę chyba nie ostry, i niebieskie tło przy tak jasnej (przepalonej) zieleni, mi nie pasuje.
Czwórka natomiast...bardzo nierównomiernie oświetlona twarz (cienie), czapka (ucięty czubek głowy), jak dla mnie trochę za słabo rozmyte skomplikowane tło z tyłu...
Jak dla mnie jak na pierwsze "poważne zabawy" z aparatem, to jest ok.
Ale czekamy na więcej;) Dawaj co tam jeszcze masz;)
Azazel napisał(a):
Czwórka natomiast...bardzo nierównomiernie oświetlona twarz (cienie), czapka (ucięty czubek głowy), jak dla mnie trochę za słabo rozmyte skomplikowane tło z tyłu...
Dokładnie tak jak piszesz.
Chyba to mi najbardziej w tej fotce "przeszkadza" - że to taki misz-masz, nie jest to portret, nie jest to dokument/relacja z rodzinnego śniadania/obiadu/kolacji. Nie wiem co zdjęcie miało dokładnie przedstawiać. Jeśli portret, to za dużo tła IMO, jeśli scenka to tak jak piszesz, za mało tła I wtedy też oświetlenie twarzy absolutnie ok, jak portret - to wtedy mnie to trochę rozprasza.
Niemniej mina niewyjęta
tło imo spełnia swoje zadanie. informuje o czasie i miejscu akcji. daje wystarczającą informację. poza tym jest tłem. zdystansowanym, ale ważnym elementem całości.
z bokeh to by była poprawna fota z fajną miną, a tak jest historia, którą można sobie w rożny sposób interpretować. duża GO byłaby lepsza, ale też to by było nie to. jest optymalnie.
ja tu nie widzę misz maszu. jest konkretny, mocny przekaz. kozacka fota
cóż to za dyskusja nad jednym zdjęciem :] na wsze życzenie podsyłam wam kolejne w makro ;]
Witam
Trudno coś powiedzieć ogólnego o zdjęciach i sposobie fotografowania, zbyt mały przekrój. Na tym etapie można odnieść wrażenie, że fotografujesz to co popadnie. Ale to tylko subiektywne odczucie.
Wspólnym mianownikiem prezentowanych zdjęć są: bałagan kompozycyjny i brak ostrości.
Jeśli chodzi o szczegóły:
1-ka centralny kadr, za dużo miejsca z prawej
2-ka centralny kadr, brak ostrości, tło mimo że mała głębia niedopracowane, no i ta metka pod miśkiem mogłaby być schowana
3-ka jabłko jakie jest każdy widzi choć ciut nieostre, natomiast tło straszne
4-ka mogła by być, trochę taki reporterski styl. W zasadzie i to co się dzieje w tle i lekko wciśnięta w kadr twarz nie przeszkadza. Szkoda tylko, że na głównym obiekcie widać taką ostrą grę światła i cienia
5-ka jeśli chciałeś pokazać psiaka to mogłeś darować sobie basen (czy co to jest).
Polecam: http://www.fotografuj.pl/Article/ABC_kompozycji_-_regula_trojpodzialu/id/60
Ps. nie zauważyłem ostatnich trzech, ale w zasady te same: ostrość i niedopracowana kompozycja.