anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

OKography - Początki z Lustrem

spolOKo1lgwec
Początkujący

OKography - Początki z Lustrem

Witam, co do robienia zdjęć lustrzanką jestem początkujący, ale samo robienie zdjęć fascynuje mnie od dawna oto efekty..Głównie Makro..Kolejne zdjęcia będą dodawane z czasem. Otwarty na sugestie, opinie i krytykę w dowolnej postaci.

10 ODPOW. 10
spolOKo1lgwec
Początkujący
Wojt3k
Początkujący

Motylek wyszedł fajnie, tak samo jak zamyślony pies :)
W pozostałych zdjęciach trudno jest mi doszukać się sensu :c3
Wrzuć jakieś plenery i więcej makro. Pozdrawiam

docentstopczyk
Początkujący

ostatnia fota - 10! miazga...

reszta oprócz motyla jak dla mnie nic ciekawego ... ale ta ostatnia fota zaje*iaszcza! :D

Azazel-----
Początkujący

Sam nie wiem...o makro nic nie mówię, bo o tym w ogóle pojęcia żadnego nie mam jak to powinno wyglądać.

Piesek i portret natomiast...no na kolana nie rzucają ;)

Psiak trochę chyba nie ostry, i niebieskie tło przy tak jasnej (przepalonej) zieleni, mi nie pasuje.
Czwórka natomiast...bardzo nierównomiernie oświetlona twarz (cienie), czapka (ucięty czubek głowy), jak dla mnie trochę za słabo rozmyte skomplikowane tło z tyłu...

Jak dla mnie jak na pierwsze "poważne zabawy" z aparatem, to jest ok.
Ale czekamy na więcej;) Dawaj co tam jeszcze masz;)

docentstopczyk
Początkujący

Azazel napisał(a):

Czwórka natomiast...bardzo nierównomiernie oświetlona twarz (cienie), czapka (ucięty czubek głowy), jak dla mnie trochę za słabo rozmyte skomplikowane tło z tyłu...

ale to chyba nie miał być portret w klasycznym ujęciu. ja to widzę jako scenkę rodzajową i akurat drugi plan jest tutaj istotny (IMO to nawet duża głębia byłaby fajna). jakieś takie mocne bokeh to pasowałoby tu jak pięść do nosa IMO.

tak samo z oświetleniem twarzy. nie ma przepałów, tak padało światło. dla mnie wygląda to naturalnie. po prostu

w tej focie jest napięcie, taki mały dramatyzm. bardzo porządne zdjęcie :)

Azazel-----
Początkujący

Dokładnie tak jak piszesz.
Chyba to mi najbardziej w tej fotce "przeszkadza" - że to taki misz-masz, nie jest to portret, nie jest to dokument/relacja z rodzinnego śniadania/obiadu/kolacji. Nie wiem co zdjęcie miało dokładnie przedstawiać. Jeśli portret, to za dużo tła IMO, jeśli scenka to tak jak piszesz, za mało tła :) I wtedy też oświetlenie twarzy absolutnie ok, jak portret - to wtedy mnie to trochę rozprasza.

Niemniej mina niewyjęta :thumbsup:

docentstopczyk
Początkujący

tło imo spełnia swoje zadanie. informuje o czasie i miejscu akcji. daje wystarczającą informację. poza tym jest tłem. zdystansowanym, ale ważnym elementem całości.

z bokeh to by była poprawna fota z fajną miną, a tak jest historia, którą można sobie w rożny sposób interpretować. duża GO byłaby lepsza, ale też to by było nie to. jest optymalnie.

ja tu nie widzę misz maszu. jest konkretny, mocny przekaz. kozacka fota :D

spolOKo1lgwec
Początkujący

cóż to za dyskusja nad jednym zdjęciem :] na wsze życzenie podsyłam wam kolejne w makro ;]

Creatoor
Początkujący

Witam
Trudno coś powiedzieć ogólnego o zdjęciach i sposobie fotografowania, zbyt mały przekrój. Na tym etapie można odnieść wrażenie, że fotografujesz to co popadnie. Ale to tylko subiektywne odczucie.
Wspólnym mianownikiem prezentowanych zdjęć są: bałagan kompozycyjny i brak ostrości.
Jeśli chodzi o szczegóły:
1-ka centralny kadr, za dużo miejsca z prawej
2-ka centralny kadr, brak ostrości, tło mimo że mała głębia niedopracowane, no i ta metka pod miśkiem mogłaby być schowana
3-ka jabłko jakie jest każdy widzi choć ciut nieostre, natomiast tło straszne
4-ka mogła by być, trochę taki reporterski styl. W zasadzie i to co się dzieje w tle i lekko wciśnięta w kadr twarz nie przeszkadza. Szkoda tylko, że na głównym obiekcie widać taką ostrą grę światła i cienia
5-ka jeśli chciałeś pokazać psiaka to mogłeś darować sobie basen (czy co to jest).
Polecam: http://www.fotografuj.pl/Article/ABC_kompozycji_-_regula_trojpodzialu/id/60
Ps. nie zauważyłem ostatnich trzech, ale w zasady te same: ostrość i niedopracowana kompozycja.