anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Pirwsza fota obiektywem 70-300 Sigma

Kazek13
Początkujący

Pirwsza fota obiektywem 70-300 Sigma

co było nie tak
Pozdrawiam Kazik

15 ODPOW. 15
profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

no fajnie że masz 70-300 ale po pierwsze zdjęcie jest nieostre nie wiem czy dlatego że długi czas naświetlania czy dlatego że wogóle nie przymknąłeś i jest po prostu mydło po drugie zdjęcia dla lepszego porządku numerujemy a po trzecie ja bym trochę mniej centralnie widział tego ptaszka ;)

profile.country.pl_PL.title
jareklubicz.
Poszukiwacz

Witam nie bede pitolił i za Pawłem :slight_smile:
ale trening czyni mistrza :thumbsup: pozdrawiam Jarek

doslav.
Poszukiwacz

W 100% za Pawłem... Dodam tylko, że zrobienie zdjęcia które nie jest poruszone przy takiej ogniskowej i takim długim czasie jest hm... co najmniej bardzo trudne ;) A przy fotografii ptaków (z natury ruchliwych) myślę, że niemal niemożliwe... No i trochę chyba ciemnawo?..

Sigma 70-300 jest bardzo wdzięcznym obiektywem i nietrudnym do opanowania. Przy odrobinie doświadczenia potrafi się odwdzięczyć naprawdę udanymi fotkami. Przyznam, że moja Sigma daje mi bardzo dużo radochy :nauseated_face:

Tak więc - jak napisał krwiopijca4 - trening czyni mistrza :thumbsup:
Dobrze jest również przejrzeć galerię - parę osób używa tego obiektywu z niezłymi efektami. Zawsze można podejrzeć EXIF-y ;)

Kazek13
Początkujący

Fotka druga bez żadnej obróbki z pierwszej wyciągnę wnioski chodź tę która prezentuje jako druga zrobiłem wcześniej parę godzin w lesie.Zaraz mi sie dostanie ze nie zrobilem galerii tylko tak wklejam foty ale nie umiem jej założyć

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Kazek13 napisał(a):

Fotka druga bez żadnej obróbki z pierwszej wyciągne Wasze uwagi

No, i ta jest już zupełnie przyzwoita.Trochę się poziomami pobawić, wyostrzyć po zmniejszeniu i będzie miodzio.
Poza tym ten obiektyw naprawdę pokazuje pazurki po przymknięciu tak do f/10 co najmniej, przy f/8 jest przyzwoity, a przy bardziej otwartej przysłonie... można miewać zastrzeżenia co do ostrości.

Co do pierwszej fotki - zwracaj uwagę na czas naświetlania, jeśli nie używasz statywu. 1/20s przy 300mm - tego raczej się nie da utrzymać z ręki bez poruszenia.
Pamiętaj - czas naświetlania to ogniskowa * 1,5 dla lustrzanek APS-C.
Czyli dla 300mm => t=/< 1/450s (czyli 1/500s jak na ostatnim zdjęciu). Z dłuższymi czasami zawsze istnieje ryzyko poruszenia. Pomimo SSS.

------------------------------
fotoamator
jareklubicz.
Poszukiwacz

Kazek13 napisał(a):

Zaraz mi sie dostanie ze nie zrobilem galerii tylko tak wklejam foty ale nie umiem jej założyć

hmmm przecież tu jest Twoja galeria

Kazek13
Początkujący

w takim razie kolejna fotka tym obiektywem to są początki pierwszy wypad z tym obiektywem dopiero się go uczę

doslav.
Poszukiwacz

Zarówno druga jak i trzecia fotka zrobione w programie auto który z tym obiektywem działa tak sobie... Żeby móc się zastosować do porad wcześniejszych (szczególnie Tadeusza ;) ) warto spróbować priorytetu przysłony (A)... I faktycznie nieco przymknąć. Zrobiłem już sporo zdjęć tym obiektywem i uwierz mi - jest różnica :) No i spróbuj podejść bliżej (lub nieco przyciąć fotkę przy obróbce) - wyjdzie to jej na zdrowie...

Z tego co wiem Tadeusz dość długo (z pewnością dłużej niż ja :P ) już eksploatuje taki obiektyw więc wie co mówi. A mówi mądrze :thumbsup: Też się nie tak dawno od niego wiele dowiedziałem na temat tej Sigmy.
Zresztą możesz zajrzeć do galerii (czy Tadeusza czy też mojej) - większość ptaszków strzelona tym szkłem.

Tak więc powodzenia następnym razem i czekamy na wyniki :D

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Witam
Tak, jak już pisałem - używając przysłony f/5,6 rzadko będziesz zadowolony z ostrości.
Poza tym - AF punktowy koniecznie i jak najkrótszy czas naświetlania.
W krzakach nie będzie Ci łatwo - tam jest dość ciemno - warto podejść bliżej i skrócić ogniskową. Przy ok 200mm jest dużo lepsza ostrość, no i czas migawki może być dłuższy.
Aby poznać lepiej ten obiektyw i aby mieć dość łatwo (ważne na początek), próbuj robić zdjęcia w dobrym świetle, przymykać przysłonę do ok. f/11 i nie schodzić poniżej 1/500s z czasem. Nie bój się zwiększyć nieco ISO, jeśli to konieczne. Lepszy sum niż poruszone zdjęcie.

------------------------------
fotoamator