Podziel się wrażeniami!
co było nie tak
Pozdrawiam Kazik
no fajnie że masz 70-300 ale po pierwsze zdjęcie jest nieostre nie wiem czy dlatego że długi czas naświetlania czy dlatego że wogóle nie przymknąłeś i jest po prostu mydło po drugie zdjęcia dla lepszego porządku numerujemy a po trzecie ja bym trochę mniej centralnie widział tego ptaszka
Witam nie bede pitolił i za Pawłem
ale trening czyni mistrza pozdrawiam Jarek
W 100% za Pawłem... Dodam tylko, że zrobienie zdjęcia które nie jest poruszone przy takiej ogniskowej i takim długim czasie jest hm... co najmniej bardzo trudne A przy fotografii ptaków (z natury ruchliwych) myślę, że niemal niemożliwe... No i trochę chyba ciemnawo?..
Sigma 70-300 jest bardzo wdzięcznym obiektywem i nietrudnym do opanowania. Przy odrobinie doświadczenia potrafi się odwdzięczyć naprawdę udanymi fotkami. Przyznam, że moja Sigma daje mi bardzo dużo radochy
Tak więc - jak napisał krwiopijca4 - trening czyni mistrza
Dobrze jest również przejrzeć galerię - parę osób używa tego obiektywu z niezłymi efektami. Zawsze można podejrzeć EXIF-y
Fotka druga bez żadnej obróbki z pierwszej wyciągnę wnioski chodź tę która prezentuje jako druga zrobiłem wcześniej parę godzin w lesie.Zaraz mi sie dostanie ze nie zrobilem galerii tylko tak wklejam foty ale nie umiem jej założyć
Kazek13 napisał(a):
Fotka druga bez żadnej obróbki z pierwszej wyciągne Wasze uwagi
Kazek13 napisał(a):
Zaraz mi sie dostanie ze nie zrobilem galerii tylko tak wklejam foty ale nie umiem jej założyć
w takim razie kolejna fotka tym obiektywem to są początki pierwszy wypad z tym obiektywem dopiero się go uczę
Zarówno druga jak i trzecia fotka zrobione w programie auto który z tym obiektywem działa tak sobie... Żeby móc się zastosować do porad wcześniejszych (szczególnie Tadeusza ) warto spróbować priorytetu przysłony (A)... I faktycznie nieco przymknąć. Zrobiłem już sporo zdjęć tym obiektywem i uwierz mi - jest różnica No i spróbuj podejść bliżej (lub nieco przyciąć fotkę przy obróbce) - wyjdzie to jej na zdrowie...
Z tego co wiem Tadeusz dość długo (z pewnością dłużej niż ja ) już eksploatuje taki obiektyw więc wie co mówi. A mówi mądrze Też się nie tak dawno od niego wiele dowiedziałem na temat tej Sigmy.
Zresztą możesz zajrzeć do galerii (czy Tadeusza czy też mojej) - większość ptaszków strzelona tym szkłem.
Tak więc powodzenia następnym razem i czekamy na wyniki
Witam
Tak, jak już pisałem - używając przysłony f/5,6 rzadko będziesz zadowolony z ostrości.
Poza tym - AF punktowy koniecznie i jak najkrótszy czas naświetlania.
W krzakach nie będzie Ci łatwo - tam jest dość ciemno - warto podejść bliżej i skrócić ogniskową. Przy ok 200mm jest dużo lepsza ostrość, no i czas migawki może być dłuższy.
Aby poznać lepiej ten obiektyw i aby mieć dość łatwo (ważne na początek), próbuj robić zdjęcia w dobrym świetle, przymykać przysłonę do ok. f/11 i nie schodzić poniżej 1/500s z czasem. Nie bój się zwiększyć nieco ISO, jeśli to konieczne. Lepszy sum niż poruszone zdjęcie.