anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

początki Kimmi ^^

profile.country.pl_PL.title
Kimmi-----
Początkujący

początki Kimmi ^^

Witam :c37

Chciałabym poddać Waszej ocenie moje zdjęcia :D Mam 14 lat a fotografowaniem zajmuje się od około dwóch miesięcy więc krótko... posiadam sony :c56 230+ obiektyw kitowy 18-55 :)

59 ODPOW. 59
pablo_duch
Początkujący

hej
witam na forum
2 nieostra i te rece z tyłu
pozdrawiam

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Witaj, Kimmi :c37
Fajna sprawa, że zainteresowałaś się fotografowaniem. Czy przed lustrzanką miałaś jakiś aparat? Czy to w ogóle początek przygody?

Cieszę się, że założyłaś galerię i chcesz się doskonalić.
Zdjęcia:
1. w sumie najlepsza - ładne kolorki :thumbsup:
Ale ważne by oprócz głównego motywu zwracać też uwagę na otoczenie i tło.
Więc w "1" należałoby obciąć prawą stronę z resztkami budynku, w dwójce te ręce faktycznie nie dodają uroku..., a w "3" dół - czubki drzew, które niczemu nie służą - albo je całkiem usunąć, albo dać trochę tego dołu, ale tak by się komponował z tym pięknym niebem.

Życzę powodzenia - próbuj dalej, czytaj, a będzie coraz lepiej :thumbsup:

------------------------------
fotoamator
Kimmi-----
Początkujący

Dziękuję Wam za opinie :) Przed lustrzanką nie miałam aparatu... po prostu byłam kiedyś na wycieczce szkolnej w Berlinie i koleżanka miała aparat, którym ja cały czas fotki pstrykałam :) i od tamtego czasu w sumie się zakochałam w fotografii ^^

W sumie macie rację z tymi rękami ^^ Ja po prostu nigdy nie umiałam spojrzeć akurat na to zdjęcie obiektywnie, ponieważ są to ręce wołające `ZRÓB ZDJĘCIE GRZYBKAAAA` i mówiła to moja kuzynka, którą po prostu uwielbiam.. i to chyba dlatego nie mogłam nigdy na nie obiektywnie spojrzeć :D

W załącznikach dodaję poprawioną 1 i 3 ^^

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Kimmi napisał(a):

dodaję poprawioną 1 i 3

No, i lepiej :smileythumbsup:
Wprawdzie do jedynki można się jeszcze przyczepić, że za dużo tego czarnego z dołu, a w 3 dół jest trochę nienaturalnie ucięty (bo coś tam się jeszcze dzieje), ale myślę, że mniej więcej rozumiesz już o co chodzi.

Kimmi napisał(a):

nie umiałam spojrzeć akurat na to zdjęcie obiektywnie

Jest to trudne - szczególnie, jeśli chodzi o zdjęcia, do których jesteśmy emocjonalnie nastawieni. Należy wtedy odłożyć taką fotkę i za jakiś czas spróbować popatrzeć na nią oczami "obcego" - tak jakby ktoś Ci pokazał takie swoje i masz ocenić. Albo pokazać komuś (ale nie najbliższym ;) ).
A na rzeczonej fotce to ani grzybka, ani stokrotki (bo nieostra) a dłonie, jak z innej bajki.

Przejrzyj galerie na forum i poczytaj komentarzy - jest to częsty błąd - nie zwracanie uwagi na to co nie jest treścią zdjęcia, a znajdzie się w kadrze: bałagan w pokoju, rupiecie za plecami, krzaki, słupy energetyczne, itp. itd.

Edit.

Kimmi napisał(a):

koleżanka miała aparat, którym ja cały czas fotki pstrykałam i od tamtego czasu w sumie się zakochałam w fotografii

Sympatyczny początek :D Teraz, żeby nie tylko "pstrykać", ale robić zdjęcia, wypadało by trochę teorii przyswoić,zarówno o "technikaliach", czyli sprawach technicznych (ekspozycja, głębia ostrości, itp.) jak i o kompozycji obrazu.

fotoamator
Kimmi-----
Początkujący

Właśnie mam pełno poradników internetowych, przeglądam forum ale nie zawsze jest czas, żeby to wszystko czytać... dużo zajęć dodatkowych 😕 Ale cały czas staram się pogłębiać swoją wiedzę kiedy to możliwe ^^ Wrzucam kolejną porcję 3 zdjęć... i nie jestem do końca pewna co do kolorków drugiego zdjęcia ale ta mucha mnie urzekła ^^ W dumie nawet nie zauważyłam, że tam jest ^^

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Rozumiem fascynację i uciechę, jaką daje sfotografowanie muchy, nawet przypadkiem, ale zdjęcie nie jest dobre. Nie wiadomo, co chciałaś pokazać tak naprawdę - mucha zbyt maleńka i nieostra, a kwiatek mdły - płatki się zlewają.
6 - też mnie się nie podoba (choc może, komuś...)
Najładniejsze i najlepiej skadrowane, jak dotąd to zdjęcie nr 4 :c4 . Wprawdzie ten motyw już był, ale nie tak dobrze pokazany. Ale wystarczy.

fotoamator
Kimmi-----
Początkujący

Oj... czeka mnie jeszcze duuuuużo pracy :) Ale mam nadzieję, że wyjdę jeszcze kiedyś na ludzi ^^ Tylko u mnie jest taki problem, że mam bardzo mało okazji do fotografowania... i na dodatek coś aparat ostatnio szwankuje 😕 po ok. 20 zdjęciach wyskakuje komunikat `Błąd aparatu` trzeba go włączyć/wyłączyć i można robić następne 20 ^^

I jeszcze wrzucam jedno zdjęcie, które zrobiłam dzisiaj przez przypadek i też mi się spodobało :D

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Dobrze, że próbujesz różnych metod... trzeba spróbować wszystkiego.
Nic się nie martw - dużo czasu przed Toba :thumbsup:

Spróbuj zresetować, aparat, tzn. przywrócić do ustawień fabrycznych (jest taka opcja w menu). Jak nie pomoże, a jest na gwarancji - pozostaje serwis na Żytniej.

fotoamator
Bertone.
Poszukiwacz

Witam i ja na forum :c37
Tak na początek ode mnie
Staraj się wyostrzać zdjęcia po zmniejszeniu :nauseated_face:

Pozdrawiam

__________"Niewiele rzeczy przybliża świat tak, jak czyni to fotografia. Dzięki niej odległe miejsca i ludzie stają się bliscy, a nasze życie bogatsze"__________