anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Polnocna Rumunia;-)

profile.country.en_GB.title
Monty-----
Poszukiwacz

Polnocna Rumunia;-)

A700 w reku od kilku miesiecy.Premiera na tegorocznym Rajdzie Polski,eliminacji WRC w Mikolajkach.

Pozdrawiam.

303 ODPOW. 303
kata-woj
Początkujący

nie byłam ale i tak bez problemu odgadłam :nauseated_face:
to się nazywa oryginalność! ;)

http://mainhg.demotywatory.pl/uploads/1262869850_by_sliwek69_500.jpg

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

nie byłam ale i tak bez problemu odgadłam

Też nie byłem, ale ludzie są tak przewidywalni :D Łatwo zgadnąć :c25

------------------------------
fotoamator
profile.country.en_GB.title
Monty-----
Poszukiwacz

Witam.

Poproszono mnie o zdjecia nowego gabinetu kosmetycznego.Zlapalem wiec statyw,szerokokatna Sigme i do dziela.

Prosze o opinie co zle :cry:

Czy istnieje jakas alternatywa dla filtra polaryzujacego w celu wyeliminowania odblaskow na szklanych drzwiach? :?

Pozdrawiam

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

W tego typu zdjęciach warto poskładać HDR-a...

Poza tym kadrujesz bardzo małe pomieszczenia więc może lepiej byłoby poskładać jedno z 2-3 poziomych kadrów? Albo zwyczajnie użyć fisheye?

Zelmer
Początkujący

Zgadzam sie z Lajam, HDR w tak ciemnych pomieszczeniach to raczej mus, z reszta sam mozesz na 300 i 301 zobaczyc ze w zaciemnionych rogach nic nie widac.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

ja tam widzę w rogach :)
Ale to wszystko zależy od monitora. Im gorszym, tym trudniej w takich sytuacjach.
Monty, ja nie jestem zwolennikiem HDRów, ale w zdjęciach pomieszczeń często muszę składać fotkę z minimum dwóch klatek inaczej naświetlonych. Bez statywu jest ciężko, bo zdjęcia muszą mieć taki sam kadr! 302 jest dla mnie zdecydowanie za ciemne, może i tak tam właśnie wyglądało, ale takie zdjęcie, aż się prosi o jasność :D

Monty-----
Poszukiwacz

Lajam napisał(a):

W tego typu zdjęciach warto poskładać HDR-a...

kris napisał(a):

ja nie jestem zwolennikiem HDRów

Bo zglupieje :D

Wlasciwie to czerwone pomieszczenie to pokoj do masazu ciala.Tam faktycznie panowal polmrok i w tej konwencji zdjecie mialo byc utrzymane.

Przy jednym z kadrow czas naswietlania siegnal az 15 sekund.W sumie nie wiem czemu tak duzo.Szklo f3.5 i polar zdemontowany.

Pojawil sie tez problem z odpowiednim balansem bieli.Problem zaczyna sie wtedy kiedy za plecami masz swiatlo dzienne,na suficie zarowe a pod szafkami fluorescencyjne lampki.Ale o tym juz sobie musze poszukac na Forum. :c18

Reasumujac,zdjecia pomieszczen to nie takie prozaiczne zadanie.Trzeba sobie radzic z "walacymi sie scianami",przestawiac eksponaty na potrzeby ustawienia statywu w rogach pomieszczen i wczesniej wspomniane problemu w optymalnym WB.

kris napisał(a):

Ale to wszystko zależy od monitora. Im gorszym, tym trudniej w takich sytuacjach.

Slusznie.
W Windows Picture Viewer tez jest fatalnie,wiec zasugerowalem Pani aby sobie zaimplementowala darmowy FSIViewer do swego xxletniego Della :c34

Jeszcze kwestia pola AF.Czy jezeli ustawie na "wide"to w wizjerze nie powinny zapalic mi sie wszystkie czerwone wskazniki punktow AF?Mi pokazuje tylko centralny :cry:

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Monty napisał(a):

kris napisał(a):

ja nie jestem zwolennikiem HDRów

Bo zglupieje :D
:

hola, hola
to co napisałem na temat hdrów, składa się z dwóch części.
"nie jestem zwolennikiem HDRów, ale w zdjęciach pomieszczeń często muszę składać fotkę z minimum dwóch klatek inaczej naświetlonych"
Innymi słowy, nie lubię, ale takie sytuacje wymuszają na mnie robienie hdrów, bo inaczej się nie da.

Monty napisał(a):

Przy jednym z kadrow czas naswietlania siegnal az 15 sekund.W sumie nie wiem czemu tak duzo.Szklo f3.5 i polar zdemontowany.

Pojawil sie tez problem z odpowiednim balansem bieli.Problem zaczyna sie wtedy kiedy za plecami masz swiatlo dzienne,na suficie zarowe a pod szafkami fluorescencyjne lampki.Ale o tym juz sobie musze poszukac na Forum. :c18

No skoro tam jest ciemno to co się dziwisz. Ja bym ustawił większą przysłonę. Skoro i tak robisz na statywie, to co Ci tam....ważne jest wyzwalanie z pilota, najlepiej z dwusekundowym opóźnieniem, a także wyłączona stabilizacja.
Zaś co do balansu bieli - moim zdaniem ważne jest by ograniczyć dostęp różnych źródeł światła, w ty przypadku zasłonić okna. No i obrabiając RAWa możesz wywołać jpegi w różnych temperaturach barwowych, a potem je połączyć w PS.....tzn. odpowiednie fragmenty (zimne i ciepłe). Tylko trzeba ostrożnie. Delikatnie, bez przesady bo wyjdzie kosmicznie brzydko.

Monty napisał(a):

Jeszcze kwestia pola AF.Czy jezeli ustawie na "wide"to w wizjerze nie powinny zapalic mi sie wszystkie czerwone wskazniki punktow AF?Mi pokazuje tylko centralny :cry:

ja w takiej sytuacji używam manualnego szkła więc liczęe na oko i korzystam z hiperfokalnej, o którą łatwo przy tak szerokich kątach

Michal.
Poszukiwacz

To ja może tylko słówko o WB - moim zdaniem można fajnie pomieszać WB dobrany dla żarówek fluorescencyjnych i żarowymi - pamiętam zdjęcie Jacka Boneckiego z dalekiego wschodu gdzie całkiem przyjemnie to wyszło ;)
Co do okna to zgadzam się z Krisem, najlepiej odciąć całkiem światło zewnętrzne.

profile.country.PL.title
Rutek68
Doradca

Ja przy tego typu oświetleniu po balańsie jeszcze saturacją na minus jadę, bo zawsze za dużo czerwieni zostaje.

kris napisał(a):

j 302 jest dla mnie zdecydowanie za ciemne, może i tak tam właśnie wyglądało, ale takie zdjęcie, aż się prosi o jasność :D

.
A co ciemnych zdjęć, jak tak jest jak mówisz ja bym nie rozjaśniał. Zawsze możesz zapytać zleceniodawce, ja kieruję się jego wymaganiami. Chce jasno rozjaśniasz , jest ok, zostawiasz. I tyle.

Sony 77 ob.28/2,8; 50-200/4-5,6; 35/1,8; 50/1.7; 135/2,8