Podziel się wrażeniami!
A700 w reku od kilku miesiecy.Premiera na tegorocznym Rajdzie Polski,eliminacji WRC w Mikolajkach.
Pozdrawiam.
nie byłam ale i tak bez problemu odgadłam
to się nazywa oryginalność!
http://mainhg.demotywatory.pl/uploads/1262869850_by_sliwek69_500.jpg
nie byłam ale i tak bez problemu odgadłam
Witam.
Poproszono mnie o zdjecia nowego gabinetu kosmetycznego.Zlapalem wiec statyw,szerokokatna Sigme i do dziela.
Prosze o opinie co zle
Czy istnieje jakas alternatywa dla filtra polaryzujacego w celu wyeliminowania odblaskow na szklanych drzwiach?
Pozdrawiam
W tego typu zdjęciach warto poskładać HDR-a...
Poza tym kadrujesz bardzo małe pomieszczenia więc może lepiej byłoby poskładać jedno z 2-3 poziomych kadrów? Albo zwyczajnie użyć fisheye?
Zgadzam sie z Lajam, HDR w tak ciemnych pomieszczeniach to raczej mus, z reszta sam mozesz na 300 i 301 zobaczyc ze w zaciemnionych rogach nic nie widac.
ja tam widzę w rogach
Ale to wszystko zależy od monitora. Im gorszym, tym trudniej w takich sytuacjach.
Monty, ja nie jestem zwolennikiem HDRów, ale w zdjęciach pomieszczeń często muszę składać fotkę z minimum dwóch klatek inaczej naświetlonych. Bez statywu jest ciężko, bo zdjęcia muszą mieć taki sam kadr! 302 jest dla mnie zdecydowanie za ciemne, może i tak tam właśnie wyglądało, ale takie zdjęcie, aż się prosi o jasność
Lajam napisał(a):
W tego typu zdjęciach warto poskładać HDR-a...
kris napisał(a):
ja nie jestem zwolennikiem HDRów
kris napisał(a):
Ale to wszystko zależy od monitora. Im gorszym, tym trudniej w takich sytuacjach.
hola, holaMonty napisał(a):
kris napisał(a):
ja nie jestem zwolennikiem HDRów
Bo zglupieje![]()
:
Monty napisał(a):
Przy jednym z kadrow czas naswietlania siegnal az 15 sekund.W sumie nie wiem czemu tak duzo.Szklo f3.5 i polar zdemontowany.
Pojawil sie tez problem z odpowiednim balansem bieli.Problem zaczyna sie wtedy kiedy za plecami masz swiatlo dzienne,na suficie zarowe a pod szafkami fluorescencyjne lampki.Ale o tym juz sobie musze poszukac na Forum.![]()
Monty napisał(a):
Jeszcze kwestia pola AF.Czy jezeli ustawie na "wide"to w wizjerze nie powinny zapalic mi sie wszystkie czerwone wskazniki punktow AF?Mi pokazuje tylko centralny
To ja może tylko słówko o WB - moim zdaniem można fajnie pomieszać WB dobrany dla żarówek fluorescencyjnych i żarowymi - pamiętam zdjęcie Jacka Boneckiego z dalekiego wschodu gdzie całkiem przyjemnie to wyszło
Co do okna to zgadzam się z Krisem, najlepiej odciąć całkiem światło zewnętrzne.
Ja przy tego typu oświetleniu po balańsie jeszcze saturacją na minus jadę, bo zawsze za dużo czerwieni zostaje.
.kris napisał(a):
j 302 jest dla mnie zdecydowanie za ciemne, może i tak tam właśnie wyglądało, ale takie zdjęcie, aż się prosi o jasność