anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Z Sony α wśród cząstek α...

profile.country.pl_PL.title
andrzej_karon
Początkujący

Z Sony α wśród cząstek α...

Szanowni Państwo!

Ponieważ dzisiaj mija 24-Rocznica Awarii Czarnobyla, postanowiłem wrzucić wybrane swoje fotografie z dwóch wypraw do "Strefy Zero" wraz z naukowcami z PTN
(lipiec 2009, marzec 2010).

O tamtejszych tragicznych wydarzeniach wciąż krąży wiele mitów, jak również o tym co się tam dzieje współcześnie...

Jednym z powszechnych mitów jest to, że 'tam" cyfrowe aparaty... nie działają!

...a jednak moja A700 świetnie się sprawdziła. Używałem najczęściej CZ 16-85mm + filtr polaryzacyjny, ale w sporadycznych przypadkach także tele M42 500 mm/f8 reflex, a w trudnych warunkach oświetleniowych Pancolar 50mm/f1.8. Pierwsze trzy fotografie były robione podczerwonym filtrem HoyaR72.

Warto wiedzieć, że dziś promieniowanie w praktycznie wszystkich tamtych rejonach jest nikłe lub tylko bardzo niewielkie (najwyżej rzędu mikro Sv/h, tj. kilkuset mikro R/h). Zdumiewający jest – widoczny szczególnie latem – stopień zarośnięcia opuszczonej Prypeci; oznacza to, że Przyroda już dawno sobie tam dobrze radzi, a rośliny i spotkane niektóre zwierzęta wyglądały zupełnie normalnie...

Poniżej przedstawiam 24 fotografie z tego wciąż budzącego grozę rejonu, gdzie... czas się zatrzymał na godz. 1:23 26.IV.1986 r.:

23 ODPOW. 23
Starosta.
Początkujący

Witam :c37
Oj :flushed:

Nawet nie wiedziałem, że można w Czarnobylu zdjęcia robić :c7

Pozdrawia Starosta :grin:
alcazarc
Początkujący

może dlatego że to nie Czarnobyl :c20

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Alcazar napisał(a):

No... wygląda jak Prypeć :c18

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
krzys1977
Poszukiwacz

Fotki mają naprawdę swój klimat. :shock:

Tadeusz napisał(a):

Alcazar napisał(a):

No... wygląda jak Prypeć :c18

Prypeć, Prypeć.

A 700 & VG-C70AM | SONY 100/2.8 macro | TAMRON 17-50/2.8 | SIGMA 70-200/2.8 EX APO DG II HSM | SONY HVL-F58AM | SONY HVL-F42AM | Velbon Sherpa 600