Abbrechen
Suchergebnisse werden angezeigt für 
Stattdessen suchen nach 
Meintest du: 

Jetzt anmelden und Teil der Community werden!

Smutne refleksje po kupnie lustrzanki

Par_Dez
Besucher

Smutne refleksje po kupnie lustrzanki

Witam !
Celowo umieściłem swój wątek w tym dziale forum bo nie jest moim zamiarem wytykanie
wad czy zalet lustrzanek jako takich . Są to jedynie moje smutne (głównie natury finansowej) doświadczenia .
Fotografuję zupełnie amatorsko , dawno temu lustrzanką analogową , potem kompakt a teraz jestem posiadaczem a300 plus kit 18-70 i 55-200. Na pewno jest to niezła lustrzanka dla amatora i można nią robić niezłe zdjęcia . W Święta Wielkanocne byłem u przyjaciół i kolega miał nie dawno kupiony kompakt Sony DSC HX1 . Pokazał mi zdjęcia z tego aparatu , a mnie szczęka opadła i nie mam na myśli strony artystycznej zdjęć , tylko techniczną - otóż ja aby
uzyskać taką super ostrość - musiałbym zainwestować kupę kasy w obiektywy i to te z wyższej półki , a tu ujrzałem zdjęcia o pięknej ostrości , odwzorowaniu szczegółów . Owszem szum jest trochę większy , ale i z a300 przy ISO 400 jest też spory , poza tym odwzorowanie kolorów - jak dla mnie - bardzo przyzwoite . Porównaliśmy zdjęcia z mojego aparatu ( kolega ma świetny 24 calowy monitor EIZO ) i niestety , ale te moje były takie mydlane bez wyrazu ,
powtarzam nie chodzi o kompozycję , światło itp. po prostu takie zwykłe focenie po amatorsku . Tak jak wspomniałem , aby uzyskać taką jakość musiałbym zainwestować spoooro kasy w obiektyw .
Owszem taką jakość zdjęć oglądałem , ale zdjęcia robione a300 , a550 z obiektywami Carl Zeiss .
Reasumując .
Jeżeli mam zamiar kupić aparat to należy się najpierw zastanowić czy kompakt spełni moje
oczekiwania , czy będę potrzebował czegoś więcej , a jeżeli tak to powinienem być przygotowany na dodatkowe znaczne wydatki .
Jeżeli jest się nie zamożnym człowiekiem - to jest takie przysłowie " Jak nie potrafisz nie pchaj się na afisz " .
No cóż gapowe trzeba płacić .
To by było na tyle . Przepraszam za trochę przydługi wątek .

63 ANTWORTEN 63
profile.country.PL.title
kris..
Alter Hase

ja chętnie zobaczyłbym tą superostrość, wiele detali, odwzorowanie kolorów itp.- HX1ynki
nie mam nic do tego aparaciku, ale wiem na co stać a300 + 18-70 + 55-200

jedno jest pewne: lustrzanka jest nieco bardziej wymagająca (mała GO = nietrafiona ostrość itd.). Nie mniej jednak coś w tym jest, że czasami nie ma sensu ładować się w DSLR. Kompakt nie taki zły jak się wydaje.

Besucher

kris napisał(a):

ja chętnie zobaczyłbym tą superostrość, wiele detali, odwzorowanie kolorów itp.- HX1ynki
nie mam nic do tego aparaciku, ale wiem na co stać a300 + 18-70 + 55-200

jedno jest pewne: lustrzanka jest nieco bardziej wymagająca (mała GO = nietrafiona ostrość itd.). Nie mniej jednak coś w tym jest, że czasami nie ma sensu ładować się w DSLR. Kompakt nie taki zły jak się wydaje.

a300 z kitowymi obiektywami na tak wiele nie stać , to że jest bardzo wymagająca to wiem , testowałem na różne sposoby dla swoich celów , owszem po lekkiej obróbce w PS CS3 ,
zapisane jako RAW to można uzyskać dużo.
Takie prosto z aparatu porównywaliśmy z kolegą . I tu - wybacz - ale się z Tobą tak do końca nie zgodzę . Dla mnie decydujące znaczenie ma pierwsze wrażenie jakie się pojawia po obejrzeniu zdjęcia , być może bardzo subiektywne , jeżeli mam uczucie zadowolenia to wiem że to jest to !

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Entdecker

Różnica między kompaktem a lustrzanką jest dość duża.
Pomijam tu parametry takie jak wielkość matrycy czy zoom ale w kompaktach masz niejako wbudowany program do obróbki zdjęcia dlatego fotki wychodzą suuuuuper, bo nikomu nie chce się bawić w obróbkę. Fotka ma być piękna. I jest.
Aparaty lustrzane czy to analogowe czy cyfrowe kierowane są do świadomych użytkowników czyli takich którzy zdają sobie sprawę z tego że nad efektem końcowym trzeba popracować czy to w ciemni(odpowiedni film, gradacja papieru, czasy wywoływania czy chemia zastosowana) czy przed komputerem i kręceniem suwaczkami w programach graficznych.
Obiektywy owszem mają duże znaczenie jeśli chodzi o jakość zdjęć ale nie na tyle dużą by wydawać masę kasy na nie. Widziałem masę zdjęć marnej jakości z Zeissów bo to człowiek ma zapanować nad maszyną a nie odwrotnie dlatego przydają się wbite do głowy podstawy fotografii bo lustrzanka to nie kompakt, tu trzeba wiedzieć jak ustawić odpowiedni parametr by uzyskać zadowalający efekt.

profile.country.PL.title
kris..
Alter Hase

a300 z kitowymi obiektywami na tak wiele nie stać , to że jest bardzo wymagająca to wiem , testowałem na różne sposoby dla swoich celów , owszem po lekkiej obróbce w PS CS3 ,
zapisane jako RAW to można uzyskać dużo.
Takie prosto z aparatu porównywaliśmy z kolegą . I tu - wybacz - ale się z Tobą tak do końca nie zgodzę . Dla mnie decydujące znaczenie ma pierwsze wrażenie jakie się pojawia po obejrzeniu zdjęcia , być może bardzo subiektywne , jeżeli mam uczucie zadowolenia to wiem że to jest to !

gdyby to o mnie chodziło - sprzedał bym to co masz i kupił to co daje ci radość
bo fotografia jest zbyt piękna by się męczyć :c20

Szczupic
Mitglied

Spróbuj najpierw w ustawieniach podbić ostrość kontrast i nasycenie może to wystarczy :D

___________________________________________________________________ Sony 850 | Minolta Dynax 7 | Sony HVL 42 | Sigma 70-200/2,8 HSM | Sigma 20-40/2,8 | Minolta 100/2,8 | Minolta 85/1,4G | Minolta 50/1,7 | Sony 35/1,4 G
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Vielschreiber

Szczupic napisał(a):

Spróbuj najpierw w ustawieniach podbić ostrość kontrast i nasycenie może to wystarczy :D

Kuba, próbowałem tak robić. Wychodzi obrzydliwie - jak z kompaktu!
A poważnie, takie "podbite" zdjęcie praktycznie się już do żadnej obróbki nie nadaje - i co to za przyjemność?

------------------------------
fotoamator
profile.country.pl_PL.title
Szczupic
Mitglied

Tadeusz napisał(a):

Szczupic napisał(a):

A poważnie, takie "podbite" zdjęcie praktycznie się już do żadnej obróbki nie nadaje - i co to za przyjemność?

Jak ktoś chce od razu mieć zdjęcia bez obróbki jak z kompaktu to czemu nie :c11

___________________________________________________________________ Sony 850 | Minolta Dynax 7 | Sony HVL 42 | Sigma 70-200/2,8 HSM | Sigma 20-40/2,8 | Minolta 100/2,8 | Minolta 85/1,4G | Minolta 50/1,7 | Sony 35/1,4 G
Par_Dez
Besucher

Szczupic napisał(a):

Tadeusz napisał(a):

Szczupic napisał(a):

Jak ktoś chce od razu mieć zdjęcia bez obróbki jak z kompaktu to czemu nie :c11

Przepraszam ale Wasz cynizm i szowinizm mnie przeraża !!!

profile.country.pl_PL.title
Szczupic
Mitglied

Przepraszam ale Wasz cynizm i szowinizm mnie przeraża !!!

Cynizm :smileyquestion:
Skoro zdjęcia "mydlate" wychodzą to pomaga podbicie ostrości w menu
Tak samo jak "kiepskie" kolory idzie poprawić zwiększeniem nasycenia

Tylko tak jak napisał Tadeusz potem gorzej jest takie zdjęcia obrabiać :c20