Podziel się wrażeniami!
Witam !
Celowo umieściłem swój wątek w tym dziale forum bo nie jest moim zamiarem wytykanie
wad czy zalet lustrzanek jako takich . Są to jedynie moje smutne (głównie natury finansowej) doświadczenia .
Fotografuję zupełnie amatorsko , dawno temu lustrzanką analogową , potem kompakt a teraz jestem posiadaczem a300 plus kit 18-70 i 55-200. Na pewno jest to niezła lustrzanka dla amatora i można nią robić niezłe zdjęcia . W Święta Wielkanocne byłem u przyjaciół i kolega miał nie dawno kupiony kompakt Sony DSC HX1 . Pokazał mi zdjęcia z tego aparatu , a mnie szczęka opadła i nie mam na myśli strony artystycznej zdjęć , tylko techniczną - otóż ja aby
uzyskać taką super ostrość - musiałbym zainwestować kupę kasy w obiektywy i to te z wyższej półki , a tu ujrzałem zdjęcia o pięknej ostrości , odwzorowaniu szczegółów . Owszem szum jest trochę większy , ale i z a300 przy ISO 400 jest też spory , poza tym odwzorowanie kolorów - jak dla mnie - bardzo przyzwoite . Porównaliśmy zdjęcia z mojego aparatu ( kolega ma świetny 24 calowy monitor EIZO ) i niestety , ale te moje były takie mydlane bez wyrazu ,
powtarzam nie chodzi o kompozycję , światło itp. po prostu takie zwykłe focenie po amatorsku . Tak jak wspomniałem , aby uzyskać taką jakość musiałbym zainwestować spoooro kasy w obiektyw .
Owszem taką jakość zdjęć oglądałem , ale zdjęcia robione a300 , a550 z obiektywami Carl Zeiss .
Reasumując .
Jeżeli mam zamiar kupić aparat to należy się najpierw zastanowić czy kompakt spełni moje
oczekiwania , czy będę potrzebował czegoś więcej , a jeżeli tak to powinienem być przygotowany na dodatkowe znaczne wydatki .
Jeżeli jest się nie zamożnym człowiekiem - to jest takie przysłowie " Jak nie potrafisz nie pchaj się na afisz " .
No cóż gapowe trzeba płacić .
To by było na tyle . Przepraszam za trochę przydługi wątek .
ja chętnie zobaczyłbym tą superostrość, wiele detali, odwzorowanie kolorów itp.- HX1ynki
nie mam nic do tego aparaciku, ale wiem na co stać a300 + 18-70 + 55-200
jedno jest pewne: lustrzanka jest nieco bardziej wymagająca (mała GO = nietrafiona ostrość itd.). Nie mniej jednak coś w tym jest, że czasami nie ma sensu ładować się w DSLR. Kompakt nie taki zły jak się wydaje.
kris napisał(a):
ja chętnie zobaczyłbym tą superostrość, wiele detali, odwzorowanie kolorów itp.- HX1ynki
nie mam nic do tego aparaciku, ale wiem na co stać a300 + 18-70 + 55-200
jedno jest pewne: lustrzanka jest nieco bardziej wymagająca (mała GO = nietrafiona ostrość itd.). Nie mniej jednak coś w tym jest, że czasami nie ma sensu ładować się w DSLR. Kompakt nie taki zły jak się wydaje.
Różnica między kompaktem a lustrzanką jest dość duża.
Pomijam tu parametry takie jak wielkość matrycy czy zoom ale w kompaktach masz niejako wbudowany program do obróbki zdjęcia dlatego fotki wychodzą suuuuuper, bo nikomu nie chce się bawić w obróbkę. Fotka ma być piękna. I jest.
Aparaty lustrzane czy to analogowe czy cyfrowe kierowane są do świadomych użytkowników czyli takich którzy zdają sobie sprawę z tego że nad efektem końcowym trzeba popracować czy to w ciemni(odpowiedni film, gradacja papieru, czasy wywoływania czy chemia zastosowana) czy przed komputerem i kręceniem suwaczkami w programach graficznych.
Obiektywy owszem mają duże znaczenie jeśli chodzi o jakość zdjęć ale nie na tyle dużą by wydawać masę kasy na nie. Widziałem masę zdjęć marnej jakości z Zeissów bo to człowiek ma zapanować nad maszyną a nie odwrotnie dlatego przydają się wbite do głowy podstawy fotografii bo lustrzanka to nie kompakt, tu trzeba wiedzieć jak ustawić odpowiedni parametr by uzyskać zadowalający efekt.
a300 z kitowymi obiektywami na tak wiele nie stać , to że jest bardzo wymagająca to wiem , testowałem na różne sposoby dla swoich celów , owszem po lekkiej obróbce w PS CS3 ,
zapisane jako RAW to można uzyskać dużo.
Takie prosto z aparatu porównywaliśmy z kolegą . I tu - wybacz - ale się z Tobą tak do końca nie zgodzę . Dla mnie decydujące znaczenie ma pierwsze wrażenie jakie się pojawia po obejrzeniu zdjęcia , być może bardzo subiektywne , jeżeli mam uczucie zadowolenia to wiem że to jest to !
Spróbuj najpierw w ustawieniach podbić ostrość kontrast i nasycenie może to wystarczy
Kuba, próbowałem tak robić. Wychodzi obrzydliwie - jak z kompaktu!Szczupic napisał(a):
Spróbuj najpierw w ustawieniach podbić ostrość kontrast i nasycenie może to wystarczy
Tadeusz napisał(a):
Kuba, próbowałem tak robić. Wychodzi obrzydliwie - jak z kompaktu!Szczupic napisał(a):
A poważnie, takie "podbite" zdjęcie praktycznie się już do żadnej obróbki nie nadaje - i co to za przyjemność?
Szczupic napisał(a):
Tadeusz napisał(a):
A poważnie, takie "podbite" zdjęcie praktycznie się już do żadnej obróbki nie nadaje - i co to za przyjemność?
Jak ktoś chce od razu mieć zdjęcia bez obróbki jak z kompaktu to czemu nie
Przepraszam ale Wasz cynizm i szowinizm mnie przeraża !!!