Podziel się wrażeniami!
Witam
Mój laptop głównie służy do internetu i paru rzczy w excelu i koniec. Od pewnego czasu zauważyłem że odpalanie systemu trwa dwa razy dłużej niż na początku. Czyszczę pliki internetowe czyszczę temp, lecz komp jest niewiarygodnie zmulony, nawet podczas transferu danych dźwięk jest zpowolniony i trzeszczy. Czy to normalne?Jeśli nie to co radzicie?
Witaj,
Sprawdź w menadżerze zadań który proces tak bardzo zamula komputer. % zużycie procesora będzie dość duże.
Polecam też ściągnąć np. 3DMark i przeprowadzić test - wynik można porównać z podobnymi modelami komputerów i będzie wiadomo czy coś jest nie tak.
W sieci można znaleźć trochę porad jak przyspieszyć Windowsa np. TUTAJ
Sprawdziłem w manadżerze zadań i dużo pamięci zabiera mi aplikacja play online oraz proces hosta dla usługi windows. Z tym playem by sięzgadzało bo przy odpaleniu kompa bardzo długo w prawym dolnym rogu komputer poszukuje połączeń dostępnych i eidać tam klepsydrę przez co nie można w tym czasięnic włączyć.
Wiem co jest powodem zmulenia kompa: W manadżerze zadań 100% wykorzystany jest w większości czasu procesor a wykorzystuje go po trzykrotnie pojawiający się svchost.exe - procent hosta dla usług systemu windows. Co mam zrobić bo komputer jest zmulony prze właśnie wykorzystany procesor.
Według informacji jakie można znaleźć w sieci masz najzwyczajniej jakiegoś trojana.
Nie ma uniwersalnego rozwiązania na usunięcie tego dziadostwa.
Proponuję trochę poszperać w sieci i spróbować kilku sposobów.
Powiem szczerze że jestem w szoku bo identycznie użytkowałem laptopa na windowsie XP dużo dłużej niż tego i nigdy nie złapałem trojana tak szybko (tam też miałem Noda32), jedyny przypadek z trojanem w xp to miałem raz, ale użyłem marsu fix i Combo fix i jak ręką odjął ale to był bardzo dawno.
Ja mam 12 procesów svchost.exe i jest ok. Wszystko zależy od tego co masz uruchomione, ja mam sporo ponieważ mam programowo postawionego hotspota
Nie da się ot tak określić co powoduje takie zużycie procesora.
Na początek sprawdź jakie co uruchamiane jest podczas rozruchu oraz przeglądnij usługi, w konfiguracji systemu.