anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Niewiarygodnie zmulony EB4S1E

profile.country.pl_PL.title
kacza23
Nowicjusz

Niewiarygodnie zmulony EB4S1E

Witam
Mój laptop głównie służy do internetu i paru rzczy w excelu i koniec. Od pewnego czasu zauważyłem że odpalanie systemu trwa dwa razy dłużej niż na początku. Czyszczę pliki internetowe czyszczę temp, lecz komp jest niewiarygodnie zmulony, nawet podczas transferu danych dźwięk jest zpowolniony i trzeszczy. Czy to normalne?Jeśli nie to co radzicie?

6 ODPOW. 6
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Witaj,

Sprawdź w menadżerze zadań który proces tak bardzo zamula komputer. % zużycie procesora będzie dość duże.

Polecam też ściągnąć np. 3DMark i przeprowadzić test - wynik można porównać z podobnymi modelami komputerów i będzie wiadomo czy coś jest nie tak.

W sieci można znaleźć trochę porad jak przyspieszyć Windowsa np. TUTAJ

kacza23
Nowicjusz

Sprawdziłem w manadżerze zadań i dużo pamięci zabiera mi aplikacja play online oraz proces hosta dla usługi windows. Z tym playem by sięzgadzało bo przy odpaleniu kompa bardzo długo w prawym dolnym rogu komputer poszukuje połączeń dostępnych i eidać tam klepsydrę przez co nie można w tym czasięnic włączyć.

kacza23
Nowicjusz

Wiem co jest powodem zmulenia kompa: W manadżerze zadań 100% wykorzystany jest w większości czasu procesor a wykorzystuje go po trzykrotnie pojawiający się svchost.exe - procent hosta dla usług systemu windows. Co mam zrobić bo komputer jest zmulony prze właśnie wykorzystany procesor.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Według informacji jakie można znaleźć w sieci masz najzwyczajniej jakiegoś trojana.

Nie ma uniwersalnego rozwiązania na usunięcie tego dziadostwa.
Proponuję trochę poszperać w sieci i spróbować kilku sposobów.

kacza23
Nowicjusz

Powiem szczerze że jestem w szoku bo identycznie użytkowałem laptopa na windowsie XP dużo dłużej niż tego i nigdy nie złapałem trojana tak szybko (tam też miałem Noda32), jedyny przypadek z trojanem w xp to miałem raz, ale użyłem marsu fix i Combo fix i jak ręką odjął ale to był bardzo dawno.

profile.country.en_GB.title
majstersztyk
Początkujący

Ja mam 12 procesów svchost.exe i jest ok. Wszystko zależy od tego co masz uruchomione, ja mam sporo ponieważ mam programowo postawionego hotspota :)
Nie da się ot tak określić co powoduje takie zużycie procesora.
Na początek sprawdź jakie co uruchamiane jest podczas rozruchu oraz przeglądnij usługi, w konfiguracji systemu.