Podziel się wrażeniami!
Mam problem z moim Vaio VPCEB2S1E:
- notebook zakupiny we wrześniu 2010
- jest juz po gwarancji
- był naprawiany na gwarancji jesienią 2011 w serwisie Vaio w Frankfurcie nad Menem (podczas naprawy został wymieniony dysk twardy, wentylator, notebook został wyczyszczony i wgrane zostały najnowsze sterowniki)
Jakiś czas temu laptop zaczął strasznie głośno pracować i emitować ogromne ilości ciepła nawet podczas mało wymagających operacji. Komputer jest w tym momencie wyraźnie spowolniony. Niezbyt wymagające gry i aplikacje zaczynają się ścinać i nie pracują prawidłowo.
Podjąłem pewne działania takie jak:
- wyczyszczenie sprężonym powietrzem kanałów wentylacyjnych
- przeinstalowanie systemu i powrót do ustawień fabrycznych
Niestety nie przyniosły one większych rezultatów.
Moje pytania: Czy istnieją jakieś aplikacje, sterowniki które moga poprawić pracę mojego laptopa?
A może problem lezy po stronie podzespołów? Jakaś awaria układów chłodzenia (wentylator, radiator, pasta chłodząca pod procesorem)?
Czy ktoś miał podobny przypadek i chciałby się podzielić doświadczeniem? Może udało mu się go jakoś rozwiązać?
PS. Czytałem na pewnej stronie o tematyce komputerowej o tym że Sony miało spory problem z grzejacymi się laptopami i trwała nawet kampania w której to wadliwe laptopy zostały wymieniane na nowe. Czy to plotka czy rzeczywiście cos takiego miało miejsce?
Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam!
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Poradziłem sobie z tym problemem.
Poczytałem o problemie grzejących się notebooków, zdobyłem się na odwagę i rozkręciłem swojego Vaio. Odkręciłem wentylator wraz z radiatorem i odkleiłem kanały chłodzące od procesora i karty graficznej (właściwie od karty graficznej kanał odpadł sam, pasta chłodząca nie trzymała go w ogóle, była zupełnie twarda i pokruszona).
Wyczyściłem wentylator, radiator (kurzu było tyle że nie było prześwitu, a co za tym idzie, wentylator pracując nawet na maksymalnych obrotach nie wyrzucał ciepłego powietrza na zewnątrz), wyczyściłem powierzchnie karty graficznej i procesora ze starej pasty chłodzącej.
Po tych czynnosciach nałożyłem nową pastę i zmontowałem wszystko do kupy.
Od tej pory nie mam problemów z moim Vaio.
Komputer działa jak nowy.
Jeżeli macie więcej pytań co do własnoręcznej naprawy. Piszcie śmiało do mnie. Mam kilka zdjęć z wnętrza mojego Vaio.
Jeżeli nie jesteście pewni swoich własnych napraw zanieście notebooka do firmy komputerowej która wam taki zabieg wykona. Z tego co wiem to koszt waha się w granicach 100 - 150 zł.
Mnie własnoręczna naprawa kosztował 35 zł (koszt nowej pasty chłodzącej, sprężonego powietrza i alkoholu do starcia starej pasty chłodzącej)
Witam!
Też mam podobny problem ale jak na razie istotniejszym dla mnie jest ten który zawarłem w nowym temacie... (ten sam model)
Mam pytanie - ile czasu trwał ten servis?
Pozdrawiam
Witam , też mam ten problem, komputer coraz wolniejszy i czasami przy np. zmianie tematu na pulpicie górna część ekranu jest czarna jakby grafika nie wyrabiala trwa to nieraz do minuty, będę próbował teraz przejsc na win 8 i oczyścić całkiem dysk c:/, jeśli ktoś ma jakieś sugestie do powodu tego stanu komputera , chętnie porozmawiam
Poradziłem sobie z tym problemem.
Poczytałem o problemie grzejących się notebooków, zdobyłem się na odwagę i rozkręciłem swojego Vaio. Odkręciłem wentylator wraz z radiatorem i odkleiłem kanały chłodzące od procesora i karty graficznej (właściwie od karty graficznej kanał odpadł sam, pasta chłodząca nie trzymała go w ogóle, była zupełnie twarda i pokruszona).
Wyczyściłem wentylator, radiator (kurzu było tyle że nie było prześwitu, a co za tym idzie, wentylator pracując nawet na maksymalnych obrotach nie wyrzucał ciepłego powietrza na zewnątrz), wyczyściłem powierzchnie karty graficznej i procesora ze starej pasty chłodzącej.
Po tych czynnosciach nałożyłem nową pastę i zmontowałem wszystko do kupy.
Od tej pory nie mam problemów z moim Vaio.
Komputer działa jak nowy.
Jeżeli macie więcej pytań co do własnoręcznej naprawy. Piszcie śmiało do mnie. Mam kilka zdjęć z wnętrza mojego Vaio.
Jeżeli nie jesteście pewni swoich własnych napraw zanieście notebooka do firmy komputerowej która wam taki zabieg wykona. Z tego co wiem to koszt waha się w granicach 100 - 150 zł.
Mnie własnoręczna naprawa kosztował 35 zł (koszt nowej pasty chłodzącej, sprężonego powietrza i alkoholu do starcia starej pasty chłodzącej)
Witajcie,
w pierwszej kolejności należy przedmuchać wnętrze najlepiej sprężony powietrzem.
W moim przypadku udało się znacznie poprawić pracę wentylatora.
Następnym krokiem jeśli to nie będzie trwałym rozwiązaniem udam się do serwisu.
Pozdrawiam,
Schnaider
Witam,
Zminkers
Czy mogę prosić o kilka fotek wnętrza Twojego laptopa?Mam te same objawy i chce samemu sobie z tym poradzić. Z góry dziękuje.xxxxxxxxx@xxxxx
Pozdrawiam
Edytowano: Post zawierał prywatne dane (adres e-mail). Zachęcam użytkowników do korzystania z funkcji "prywatne wiadomości". Pozdrawiam, Agnieszka_J