Podziel się wrażeniami!
Witam, w dniu wczorajszym zakupiłem nowego laptopa (model jak w temacie). Pomijając fakt, że póki co chodzi w kratkę, raz szybciej raz wolniej, że momentami moje YB2M1E jest szybsze (ale jakby jeszcze do końca go nie skonfigurowałem), to mam problem z baterią. Bateria pokazuje na przemian 79 - 80% i przy tym poziomie stan bateria w tray'u to "podłączony, nie ładuje".Jeszcze ani razu nie naładował do pełna (bawię się nim dopiero dzisiaj). Co to może być? Sprzęt jest nowy i nie wiem za bardzo co robić, czy go oddawać do sklepu, czy reklamować w serwisie, a może to tylko wada softu i aktualizacja poprawi błędnie działajacy wskaźnik baterii? Jeśli spotkał się ktoś z takim problemem, bardzo proszę o pomoc. Przyznam szczerze, że drugi raz kupiłem Vaio i drugi raz się zawiodłem...
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Witaj,
Sprawdź w VAIO Control Center, czy nie masz włączonej funkcji oszczędzania baterii Battery Care Function bo wygląda na to, że masz tą funkcję włączoną. Sam korzystam z tej funkcji bo pozwala to wydłużyć żywotność baterii w dłuższym okresie czasu.
W Windows 8 ta opcja znajduje się w VAIO Control Center > Zasilanie i akumulator > Włączenie/Wyłączenie funkcji ochrony akumulatora w celu oszczędzania energii.
Więcej informacji o tej funkcji znajdziesz w filmie poniżej (może nie jest to najbardziej aktualny film, ale zasada działania Battery Care się nie zmieniła)
Pozdrawiam,
Witaj,
Sprawdź w VAIO Control Center, czy nie masz włączonej funkcji oszczędzania baterii Battery Care Function bo wygląda na to, że masz tą funkcję włączoną. Sam korzystam z tej funkcji bo pozwala to wydłużyć żywotność baterii w dłuższym okresie czasu.
W Windows 8 ta opcja znajduje się w VAIO Control Center > Zasilanie i akumulator > Włączenie/Wyłączenie funkcji ochrony akumulatora w celu oszczędzania energii.
Więcej informacji o tej funkcji znajdziesz w filmie poniżej (może nie jest to najbardziej aktualny film, ale zasada działania Battery Care się nie zmieniła)
Pozdrawiam,
Dzięki, faktycznie była to opcja do której jeszcze nie doszedłem. Googlając wiele osób pisało o podobnym problemie, ale nikt nie wpadł na pomysł, że taka opcja wystepuje w Vaio. Właśnie wyłączyłem i póki co zaczął łaować, zobaczymy jak to dalej pójdzie. Na tą chwilę chcę przetestować jak długo pociągnie ten sprzet na baterii. Jeśli faktycznie ten tryb pomaga chronić baterię, to zacznę go używać.
Dzięki za pomoc, bo już widziałem widmo wysyłki sprzętu do serwisu.
Tryb pomaga i polecam właśnie opcję z 80% ładowaniem.
VAIO Y - 3 lata i bateria nadal pięknie trzyma.