Podziel się wrażeniami!
Jako, że posiadam lampę jeszcze z Zenita (Półautomatyczny Alfotron o liczbie przewodniej 24) postanowiłem zakupić takiż sprzęt: LINK.
Problemy są dwa. Po pierwsze: po wpięciu go w body nie widzi lampy. Po drugie: po załadowaniu lampy nie można jej odpalić przyciskiem TEST jak jest podłączona do adaptera.
Uznać go za uszkodzony?
Pozdrawiam
h.
przyczyn nie działania może być kilka
dobrze by było gdybyś dysponował jakimś miernikiem uniwersalnym mierzącym napięcie stałe do 400V i omomierz
jeśli dysponujesz to najpierw zmierz czy na stykach lampy pojawia się napięcie i jakiej wielkości bo jeśli jest powyżej 10V to odpuść sobie podłączanie tej lampy do aparatu bo ten adapter nie posiada zabezpieczenia i możesz uszkodzić aparat
jeśli potrafisz posługiwać się lutownicą to takie zabezpieczenie wykonasz we własnym zakresie, schematów w necie jest pod dostatkiem a i temat był poruszany na forum
natomiast jeśli nie będzie napięcia na stykach lampy to któryś z kabelków wewnątrz się urwał i potrzebna ingerencja
przycisk "test" może nie działać w momencie zamontowania lampy na sanki, spróbuj zewrzeć np. śrubokrętem dwa pierwsze styki w adapterze
jeszcze jeden powód to taki że po włożeniu lampy do adaptera styki mogą być zwierane przez środkowy styk do masy
ważna jest także polaryzacja i może się okazać że trzeba zamienić kabelki w adapterze
Wielkie dzięki za odpowiedź.
No dobrze. Lampa daje 230V stałego napięcia. Nawet ładnie pieści. Po podłączeniu do adaptera i załadowaniu kondensatora (ów?) na dwóch stykach pojawia się ok. 6 VDC. Pomiar diody na tej parze daje wynik 0,7 VDC.
Zwarcie tego styku nie daje nic. TEST nadal nie działa, ale to już jest wyjaśnione.
Czyli sprawdzam polaryzację. Jaka powinna być?
hovany napisał(a):
Po podłączeniu do adaptera i załadowaniu kondensatora (ów?) na dwóch stykach pojawia się ok. 6 VDC.
Patrząc od zatrzasku to trzeci i czwarty. Plus na czwartym.
jednak nie dziala ta kostka synchro muszę miec lampe zapięta w sanki dopiero mi odpala fotocele w lampach sieciowych
No dzięki. czyli pozostaje zakupić oryginał.
2 lata temu kupiłem tę kostkę http://www.allegro.pl/item815529218_sto ... ipers.html" target="_blank" target="_blank
wybrałem ją ze względu na wielkość by do środka zapakować zabezpieczenie
schemat.jpg
gniazdo wraz z baterią zasilającą umieściłem na zewnątrz
używam praktycznie ze wszystkimi lampami jakie udało mi się do tej chwili dopaść a było ich ze 20 różnych i tylko jedna nie odpaliła gdyż nie działała z łączem półprzewodnikowym i wymagała pełnego zwarcia(0 ohm) a takie dają jedynie styki mechaniczne
SZFENDAK napisał(a):
gniazdo wraz z baterią zasilającą umieściłem na zewnątrz
SZFENDAK napisał(a):
używam praktycznie ze wszystkimi lampami jakie udało mi się do tej chwili dopaść a było ich ze 20 różnych i tylko jedna nie odpaliła gdyż nie działała z łączem półprzewodnikowym i wymagała pełnego zwarcia(0 ohm) a takie dają jedynie styki mechaniczne