Podziel się wrażeniami!
Posiadam obiektyw Sigmy 70-300 Apo DG MAcro. Obiektyw zaczął bardzo głośno chodzić i się zacinać w ogóle nie ostrzył. (używany z Alphą 350)
Po naprawie serwisowej powiedziano mi, że wymienili pierścień odległości. w rozmowie tel. powiedzieli tylko że wymieniają na oryginalną część od producenta. Naprawa była przeprowadzona teraz w sierpniu 2010 r.
W sklepie gdzie kupowałem obiektyw przy jego odbiorze po naprawie gwarancyjnej udzielono mi informacji , iż producent wie o tej awaryjności i wkłada jakieś lepsze części po naprawie. Teraz już sam nie wiem, czy wymienili na jakąś lepszą czy też na taką zębatkę jaka była pierwotnie.
Czy macie jakieś wiadomości na ten temat, czy po naprawie gwarancyjnej wkładają jakieś lepsze części czy po prostu wymieniają na takie same. Z tego co słyszałem jest problem z sigmą bo podobno alphy mają za mocny silnik autofokusa i "zjada" on zębatki w obiektywie.
pozdrawiam
a u mnie pracowało ciężej. A potem po przełączeniau na MF czasem w ogóle blokowało ustawienie ostrości, albo pracowało tylko w jakimś wąskim zakresie. A potem znów wszystko działało, ale jakoś wolniej. W końcu zaczęło buczeć podczas włączania i wyłączania aparatu, co ciekawe, MF pracował już normalnie, AF zresztą też (poza tym buczeniem). Poszedł do naprawy, jak wróci to zobaczę, czy chodzi lżej czy nie
armalite napisał(a):
po przełączeniau na MF czasem w ogóle blokowało ustawienie ostrości, albo pracowało tylko w jakimś wąskim zakresie.
Potwierdzam "awaryjność" tej Sigmy. Kupiłem w maju tego roku, a w lipcu była juz w serwisie z tego samego powodu co u Was. Wydaje mi się że chodzi teraz lepiej niż w momencie wyjmowania jej 1 raz z pudełka.
BTW: Ciekawe ile taka naprawa kosztuje poza gwarancją?
około 600 zł według rozmowy telefonicznej z Sigma Polska
Pozwólcie, że "podepnę" się pod temat. Mam również ten obiektyw i już dwa razy wystąpiła u mnie ta sama awaria ( fakt, że po intensywnej eksloatacji). Mam do Was pytanie, czy ta awaria występuje tylko w tych obiektywach (70-300), czy we wszystkich SIGMACH? Mam na myśli szczególnie tele, ponieważ ostatnio roważam kupno http://www.sigma-sklep.pl/sigma-150-500 ... 431,p.html.
Sabb1 napisał(a):
Pozwólcie, że "podepnę" się pod temat. Mam również ten obiektyw i już dwa razy wystąpiła u mnie ta sama awaria ( fakt, że po intensywnej eksloatacji). Mam do Was pytanie, czy ta awaria występuje tylko w tych obiektywach (70-300), czy we wszystkich SIGMACH? Mam na myśli szczególnie tele, ponieważ ostatnio roważam kupno http://www.sigma-sklep.pl/sigma-150-500 ... 431,p.html" target="_blank.
No rozwiałeś moje wszystkie moje wątpliwości. Serdecznie dziękuję tobie i wszystkim pozostałym.