anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sigma 24-70 mm F2.8 IF EX DG HSM

profile.country.pl_PL.title
Style-----
Nowicjusz

Sigma 24-70 mm F2.8 IF EX DG HSM

Witam wszystkich, przymierzam się do zakupu Sigmy 24-70 mm F2.8 IF EX DG HSM. Jeśli ktoś jest użytkownikiem tego szkiełka to opinie na pewno bardzo by mi się przydały. Szczególnie interesuje mnie praca AF, głównie w słabym oświetleniu.

28 ODPOW. 28
profile.country.en_GB.title
Monty-----
Poszukiwacz

Witaj.
Co do Sigmy mam mieszane odczucia.Dysponuje para szkiel tej marki.Pierwsze z nich to 17-70 f2.8-4.0.
Uzytkuje go od okolo 1.5 roku i jestem bardzo z niego zadowolony,pomijajac fakt,ze nie jest nawet wyposazony w HSM.Pieknie rysuje a fotki sa bardzo ostre.

Kontynuujac,drugim szklem jest niedawno zakupiony szeroki kat 10-20 ze stalym swiatlem 3.5.
Tu generalnie jest gorzej,winietowanie masakruje brzegi kadru i w konsekwencji drazni mnie to jak cholera.Podobno to bolaczka wielu ultra szerokokatnych obiektywow,ale w tym przypadku to zjawisko jest nadzwyczaj widoczne. :c9

Jakkolwiek parametry szkla o ktorym piszesz skazuja go poniekad na sukces,a wiadomo,ze alternatywna Sigma jest duzo tansza od szkiel Sony'ego.

Style-----
Nowicjusz

No właśnie cały problem w tym że za Zeissa trzeba zapłacić prawie dwa razy tyle, a innej alternatywy za bardzo nie ma!

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Style napisał(a):

No właśnie cały problem w tym że za Zeissa trzeba zapłacić prawie dwa razy tyle, a innej alternatywy za bardzo nie ma!

Minolta 28-70/2.8 G :smileyrolleyes:
Sony 28-75/2.8 SAM
Tamron/Konica Minolta 28-75/2.8
Tokina AT-X 287 PRO SV 28-70/2.8
Tokina AT-X 270 PRO 28-70/2.6-2.8

profile.country.PL.title
Mi.chel
Użytkownik

Lajam napisał(a):

Style napisał(a):

Sony 28-75/2.8 SAM
Tamron/Konica Minolta 28-75/2.8

Mam ten obiektyw w wersji KM i złego słowa na niego nie powiem. Może nie jest to Zeiss, ale obrazki produkuje bardzo ładne, ostry od pełnej dziury, całkiem przyjemny bokeh. Innych wymienionych przez Lajama nie próbowałem, ale ten mogę spokojnie polecić. Używkę można trafić w ok. 1000 zł. A jeśli chcesz nowy, to Sony.

Michał Koziara
Style-----
Nowicjusz

Wiem że pewnie się czepiam ale bardzo istotny jest dla mnie szeroki kont a 28mm to nie 24mm. Nigdzie nie mogę natrafić na konkretny test Sony 28-75 SAM czy ktoś może znalazł takowy ?

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Style napisał(a):

Nigdzie nie mogę natrafić na konkretny test Sony 28-75 SAM czy ktoś może znalazł takowy ?

http://kurtmunger.com/sony_28_75mm_f_2_8id110.html

Style napisał(a):

kont

dobrze jest mieć kilka kont bankowych :c20

Style-----
Nowicjusz

No to strzeliłem byka :c5 Tak to jest jak się człowiekowi spieszy :c3

Dzięki za linka :thumbsup:

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Style napisał(a):

Dzięki za linka :thumbsup:

nie ma za co :D
wiem z opinii użytkowników tego szkła, że są bardzo mile zaskoczeni jakością zdjęć z niego (na FFie) :smileythumbsup:
nie mniej jednak, ja się nie zagłębiam w takie obiektywy, bo mam swoje stałkowe spojrzenie na świat :c6

Style napisał(a):

No to strzeliłem byka :c5 Tak to jest jak się człowiekowi spieszy :c3

tylko ten się nie myli, kto nic nie robi :c20

Początkujący

Miałem i całe szczęście już nie mam. Odpuść sobie tą Sigmę - nie jest warta swej ceny. Używana Minolta to dużo lepszy wybór.