Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich, przymierzam się do zakupu Sigmy 24-70 mm F2.8 IF EX DG HSM. Jeśli ktoś jest użytkownikiem tego szkiełka to opinie na pewno bardzo by mi się przydały. Szczególnie interesuje mnie praca AF, głównie w słabym oświetleniu.
Witaj.
Co do Sigmy mam mieszane odczucia.Dysponuje para szkiel tej marki.Pierwsze z nich to 17-70 f2.8-4.0.
Uzytkuje go od okolo 1.5 roku i jestem bardzo z niego zadowolony,pomijajac fakt,ze nie jest nawet wyposazony w HSM.Pieknie rysuje a fotki sa bardzo ostre.
Kontynuujac,drugim szklem jest niedawno zakupiony szeroki kat 10-20 ze stalym swiatlem 3.5.
Tu generalnie jest gorzej,winietowanie masakruje brzegi kadru i w konsekwencji drazni mnie to jak cholera.Podobno to bolaczka wielu ultra szerokokatnych obiektywow,ale w tym przypadku to zjawisko jest nadzwyczaj widoczne.
Jakkolwiek parametry szkla o ktorym piszesz skazuja go poniekad na sukces,a wiadomo,ze alternatywna Sigma jest duzo tansza od szkiel Sony'ego.
No właśnie cały problem w tym że za Zeissa trzeba zapłacić prawie dwa razy tyle, a innej alternatywy za bardzo nie ma!
Style napisał(a):
No właśnie cały problem w tym że za Zeissa trzeba zapłacić prawie dwa razy tyle, a innej alternatywy za bardzo nie ma!
Lajam napisał(a):
Style napisał(a):
Sony 28-75/2.8 SAM
Tamron/Konica Minolta 28-75/2.8
Wiem że pewnie się czepiam ale bardzo istotny jest dla mnie szeroki kont a 28mm to nie 24mm. Nigdzie nie mogę natrafić na konkretny test Sony 28-75 SAM czy ktoś może znalazł takowy ?
Style napisał(a):
Nigdzie nie mogę natrafić na konkretny test Sony 28-75 SAM czy ktoś może znalazł takowy ?
dobrze jest mieć kilka kont bankowychStyle napisał(a):
kont
No to strzeliłem byka Tak to jest jak się człowiekowi spieszy
Dzięki za linka
nie ma za coStyle napisał(a):
Dzięki za linka
Style napisał(a):
No to strzeliłem byka Tak to jest jak się człowiekowi spieszy
Miałem i całe szczęście już nie mam. Odpuść sobie tą Sigmę - nie jest warta swej ceny. Używana Minolta to dużo lepszy wybór.