Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich, przymierzam się do zakupu Sigmy 24-70 mm F2.8 IF EX DG HSM. Jeśli ktoś jest użytkownikiem tego szkiełka to opinie na pewno bardzo by mi się przydały. Szczególnie interesuje mnie praca AF, głównie w słabym oświetleniu.
Robert4you może powiesz coś bliżej ? Co z tą Sigmą jest nie tak ?
znalazłem jeszcze jeden link:
http://qicai.fengniao.com/113/1134071.html
wiem, że ślaczkowo, ale od 6 strony są foty porównawcze
Fajne porównanie Tłumacz Googla nawet sobie jakoś poradził i dało się coś przeczytać Według testów Sigma nie wypada źle nawet przy Zeissie.
no właśnie, dlatego dziwi mnie opinia exWłaściciela
Czytałem trochę opinii i z tego co dało się wywnioskować to łatwo można trafić na wadliwy model z kiepskim AF. Jutro się wybieram do sklepu na testy i zobaczymy co z tego wyniknie
Ja bym Sigmy nie wziął. Kolory są
Miałem ją cały dzień kiedyś. Nie było miłych wspomnień prócz HSM który działał fajnie.
Obrazek jednak nie powalał. Ostrość ok, ale kolorki nieeee..........
Kiepskie kolory, kiepski kontrast, słabe odwzorowanie szczegółów, a wszystkie testy SIGMY można między bajki włożyć bo rozrzut jakościowy jest spory więc prawdopodobieństwo że to co kupisz będzie działało jak egzemplarz testowy jest niewielkie
Pomijam że kupowanie sigmy do a850 to jak kupowanie chińskich japonek do garnituru.
Widok na ulicy fotomana z puszką z najwyższej półki z podpiętym podstawowym obiektywem od SIGMY czy TAMRONA zawsze mnie rozbawia - dotyczy to wszystkich systemów.
Nie jestem w stanie zrozumieć po co ludzie kupują puszki z tak wymagającymi matrycami i potem dokręcają do tego słabe szkła ??
Ma to pewnie sens przy zakupie szkiełek których używamy sporadycznie np.: fischeye, ale kupowanie słabego podstawowego ( najczęściej używanego ) szkiełka jest zupełnie bez sensu.
I jeszcze jedna uwaga - testowanie szkła w sklepie też nie gwarantuje sukcesu, parametry szkieł słabszej jakości często ulegają znacznej zmianie po kilku tygodniach używania.
Zakupiłem tą Sigmę i jak na razie jestem bardzo zadowolony. Może miałeś pecha ale nie zauważyłem, a już zrobiłem trochę zdjęć, że by miała jakieś problemy z kolorami albo z odwzorowaniem szczegółów i powiem że jestem zaskoczony ich dobrą jakością. Czytałem wiele testów nie tylko z naszego kraju i szczerze wątpię by wszystkie testy się myliły. Jak na razie nie mogę powiedzieć złego słowa o tym obiektywnie no może po za winietowaniem ale korekcja jest błyskawiczna wiec to mały problem. Może trafiłem na egzemplarz podobny do tych co mieli w testach
Nie porównywał bym tego obiektywu do 10 letniej minolty z allegro za 500zł więc chyba delikatnie przesadzasz. No chyba że sądzisz że wszyscy mają kasę że by wydawać lekką ręką po 10 000 za szkło.
Te kiepskie twoim zdaniem obiektywy Sigmy czy Tamrona nie rzadko mają o wiele lepszą jakość obrazu niż firmowe szkła. Po za tym Zeiss też robi szkła do wielu marek aparatów, kamer a nawet komórek a nie jedynie do lustrzanek Sony więc powinien być kiepski idąc twoim tokiem myślenia.
O jakim obiektywie Minolty za 500 zł mówisz w odniesieniu do Sigmowej 24-70?