Podziel się wrażeniami!
Witam.
Czy warto używać filtr UV na stałe do kita ?
Czy w znacznym stopniu nie pogorszy to jakości fotek.
Traktuję ten filtr jako osłona szkła i praktycznie go nie odkręcam.
Natknąłem się przed chwilą na dwa zdania na ten temat w trakcie czytania różnych postów.
Proszę o poradę.
Pozdrawiam.
Ujme to w ten sposob: jezeli ktos robi zdjecia drogim sprzetem w w otoczeniu pelnym ludzi oraz innych fotoreporterow nie wyobrazam sobie zeby przynajmniej obiektyw nie byl zabezpieczony filtrem
Witam.
Ja zrozumiałem to inaczej.
bertone1982 uważa,że jego obiektyw jest tak znakomity,że jakiś tam UV nie ma prawa pogorszyć jakość zdjęć.
Matti twoja wypowiedz jest nie zrozumiała...
Pozdrawiam
inaczej: robie zdjecia jako "fotoreporter" ( uczący sie) otoczony przez mase ludzi albo innych fotoreporterow i kontakt miedzy sprzetem zdarza sie w miare czesto, dlatego tez warto zabezpieczyć sprzet jak tylko mozna
ja zainwestowałem w filtry Hoya HD i żadnego zauważalnego pogorszenia jakości nie widać - przynajmniej ja nie zauważam. uważam że to chyba raczej indywidualna sprawa czy zakładamy Uvke czy nie, ilu użytkowników tyle opinii.
foni-r":2idie33y]...bertone1982 uważa,że jego obiektyw jest tak znakomity...
bertone1982 napisał(a):
foni-r":3323fedf]...bertone1982 uważa,że jego obiektyw jest tak znakomity...
Tadeusz napisał(a):
bertone1982 napisał(a):
foni-r":19kyg9go]...bertone1982 uważa,że jego obiektyw jest tak znakomity...
foni-r skąd wiesz co ja uważam ?
Tadeusz ma rację i ja się z tym zgadzam że to indywidualna sprawa każdego użytkownika lustrzanki sam widzisz jakie zdjęcia wychodzą z Uvką i bez niej
Witam.
Właśnie oto mi chodziło.
Czy UV pogorszy jakość zdjęć ,czy nie?
Wychodzi na to ,że tak.
Więc odkręciłem filtr.
Efekt widoczny na zdjęciu.
Dziękuje wszystkim za wzięcie udziału w dyskusji.
Pozdrawiam.
Tak to czasem bywa że ludzie (nie ty ) narzekają na jakość kita a mają na niego nakręcony filtr UV no name za 20zł