Podziel się wrażeniami!
Właśnie zakupiłem sobie obiektyw SAL-16105
lecz mam pytanie
ponieważ w moim obiektywie ciężko chodzi zoom tzn.:
2,5 raza ciężej się nim operuje niż kitowym, a w zakresie 70-105 to nawet 3.5 raza ciężej.
czy tak ma być???
dodam że przy zoomowaniu aparat trzymam poziomo.
innych spostrzeżeń na razie nie mam co do obiektywu, ostrzy ładnie...
Wcześniej nie zwróciłam na to uwagi, ale teraz wzięłam go do ręki i faktycznie w zakresie 70-105 chodzi trochę ciężej, ale jakoś mi to nie przeszkadza. A porównania do kitowego nie mam. A sam obiektyw jest faajny
to, że w całym zakresie nie jest tak luźny jak KIT to fakt. natomiast wcześniej nie zwróciłem uwagi na większy opór który stawia po 70tce - musiałem teraz sprawdzić - rzeczywiście, ale w minimalnym stopniu. nie zauważyli tego w teście także redaktorzy optyczne.pl stwierdzając że "chodzi płynnie, z takim samym oporem w całym zakresie."
Witam.
Podepnę się pod temat, by nie zakładać nowego.
Czy w Waszych 16-105 też macie takie minimalne luzy (bezwładności) na pierścieniu ogniskowej i ostrości? U mnie są. Co prawda w niczym to nie przeszkadza, ale chciałbym wiedzieć, czy to normalne, czy tylko w moim obiektywie tak jest?
Mam luz na pierścieniu ostrości, ale to moim zdaniem wynika z natury "śrubokręta" przenoszącego napęd AF z korpusu do obiektywu. Natomiast na pierścieniu zmiany ogniskowej jest niewielki luz osiowy. Pierścień zmiany ogniskowej pracuje z mniej więcej stałym oporem w zakresie 16-70mm i nieznacznie acz zauważalnie "tężeje" po 70mm