anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Dyfuzor na HVL-42AM

oldguest
Początkujący

Dyfuzor na HVL-42AM

Chcę nabyć dyfuzorek na lampkę, czy ktoś używał ew. może coś powiedzieć na temat takiego dyzfuzora: http://allegro.pl/item708706610_dyfuzor ... f42am.html

98 ODPOW. 98
oldguest
Początkujący

kris napisał(a):

franek4always napisał(a):

Niby rozmiarowo ma pasować na lampę (P1) ale żeby go założyć trzeba się nieźle nagimnastykować.

kwestia rozciągnięcia. Ja na hvl42 też miałem kłopoty z założeniem (pierwsze tygodnie). I lepiej by ciężej się go zakładało niż miał sam wypadać bo jest za duży ;)

Faqtycznie chyba się rozciągnie, po kilku operacjach załóż/zdejmij jakoś lepiej wchodzi na lampę.

kris napisał(a):

Dodatkowo wydaje się zbyt ciężki, gdy podnoszę palnik lampy z założonym dyfuzorem to sam opada :shock:

z jakiego kąta spada i czy w tym momencie nie zrobiłeś ruchu w stylu tąpnięcie (np. idąc) ?
Jeśli dzieje się tak podczas lampy skierowanej do pionu - obróć palnik o 180 stopni - wtedy się nie będzie przewracać.

Spada z pozycji 60/45

kris napisał(a):

Na domiar złego brak możliwości korzystania z lampy z dyfuzorem w trybie WL, lampa po prostu się przewraca.

mi się nie przewracał - używasz "motylka" ?

Oczywiście, że używam motylka. Wydaje mi się że jest on po prostu za mały pod taki ciężar/gabaryty lampy z dyfuzorem.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Oczywiste jest, że motylek nie był projektowany pod lampę z dyfuzorem.
musisz go czymś obciążyć (coś na niego kłaść) lub zacząć używać statywu, na który przykręcisz motylka z lampą. Przy okazji ułatwi Ci to błyskanie z odpowiedniej wysokości.

Początkujący

kris napisał(a):

Oczywiste jest, że motylek nie był projektowany pod lampę z dyfuzorem.
musisz go czymś obciążyć (coś na niego kłaść) lub zacząć używać statywu, na który przykręcisz motylka z lampą. Przy okazji ułatwi Ci to błyskanie z odpowiedniej wysokości.

O! Nie wiedziałem, że można motylka przykręcić do statywu :o Cóż, człowiek uczy się całe życie :D

profile.country.PL.title
Arturro10
Użytkownik

Witam

rozglądałem się za dyfuzorem i znalazłem http://allegro.pl/item716790813_dyfuzor_softbox_lightsphere_p1_pentax_metz_inne.html
tylko że ku mojemu zdziwieniu :? znalazłem 4 wersje takiego samego dyfuzora, różniące się końcówkami: P1, P2, P3, P4.
I jedyne co zauważyłem to różnica jest tylko w rozmiarze dyfuzora, także trzeba dobrze patrzeć na oznaczenia i rozmiary bo nie wszędzie są podane :c3 .
Chyba że jest jeszcze jakaś różnica której nie zauważyłem ??

Pozdrawiam

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

rozmiar jest ważny. Musisz zmierzyć palnik i zapytać sprzedającego, które z oznaczeń będzie dobre :thumbsup:

Arturro10
Użytkownik

tzn akurat patrząc na te dyfuzory u tego sprzedawcy są podane wymiary i modele lamp do jakich pasują, ale u niektórych nie ma i trzeba się albo domyślać albo mierzyć, ale to tak dla innych którzy zamierzają się z zakupem aby zwrócili na to uwagę bo sam prawie bym się naciął i musiał później odsyłać do wymiany ;)

oldguest
Początkujący

Podaje wymiary dla dyfuzorów :

Symbol / Szerokość / Wysokość
P1/C1 62-65 39-42
P2/C2 64-68 35-38
P3/C3 68-72 46-49
P4/C4 73-77 46-49

Gdzie "P" - to clear, a "C" - to cloudy

profile.country.PL.title
Arturro10
Użytkownik

i franek4always podał to o co mi chodziło :thumbsup:

kaczek-----
Początkujący

Pozwolę sobie odświeżyć temat 😜

Próbował ktoś zestaw Cloud+nakładka Chrome?

Byłem już niemal pewien zakupu Cloud+biała nakładka, ale jak zacząłem czytać ten temat to zgłupiałem i nie wiem... Cloud? Clear? Tylko biała nakładka? A może wziąć też Chrome...?

profile.country.PL.title
Arturro10
Użytkownik

kaczek napisał(a):

Pozwolę sobie odświeżyć temat 😜

Próbował ktoś zestaw Cloud+nakładka Chrome?

Byłem już niemal pewien zakupu Cloud+biała nakładka, ale jak zacząłem czytać ten temat to zgłupiałem i nie wiem... Cloud? Clear? Tylko biała nakładka? A może wziąć też Chrome...?

Raczej CLEAR a co do nakładki CHROME to może Kris coś więcej wie??