Podziel się wrażeniami!
Chcę nabyć dyfuzorek na lampkę, czy ktoś używał ew. może coś powiedzieć na temat takiego dyzfuzora: http://allegro.pl/item708706610_dyfuzor ... f42am.html
kris napisał(a):
franek4always napisał(a):
Niby rozmiarowo ma pasować na lampę (P1) ale żeby go założyć trzeba się nieźle nagimnastykować.
kwestia rozciągnięcia. Ja na hvl42 też miałem kłopoty z założeniem (pierwsze tygodnie). I lepiej by ciężej się go zakładało niż miał sam wypadać bo jest za duży
kris napisał(a):
Dodatkowo wydaje się zbyt ciężki, gdy podnoszę palnik lampy z założonym dyfuzorem to sam opada
z jakiego kąta spada i czy w tym momencie nie zrobiłeś ruchu w stylu tąpnięcie (np. idąc) ?
Jeśli dzieje się tak podczas lampy skierowanej do pionu - obróć palnik o 180 stopni - wtedy się nie będzie przewracać.
kris napisał(a):
Na domiar złego brak możliwości korzystania z lampy z dyfuzorem w trybie WL, lampa po prostu się przewraca.
mi się nie przewracał - używasz "motylka" ?
Oczywiste jest, że motylek nie był projektowany pod lampę z dyfuzorem.
musisz go czymś obciążyć (coś na niego kłaść) lub zacząć używać statywu, na który przykręcisz motylka z lampą. Przy okazji ułatwi Ci to błyskanie z odpowiedniej wysokości.
kris napisał(a):
Oczywiste jest, że motylek nie był projektowany pod lampę z dyfuzorem.
musisz go czymś obciążyć (coś na niego kłaść) lub zacząć używać statywu, na który przykręcisz motylka z lampą. Przy okazji ułatwi Ci to błyskanie z odpowiedniej wysokości.
Witam
rozglądałem się za dyfuzorem i znalazłem http://allegro.pl/item716790813_dyfuzor_softbox_lightsphere_p1_pentax_metz_inne.html
tylko że ku mojemu zdziwieniu znalazłem 4 wersje takiego samego dyfuzora, różniące się końcówkami: P1, P2, P3, P4.
I jedyne co zauważyłem to różnica jest tylko w rozmiarze dyfuzora, także trzeba dobrze patrzeć na oznaczenia i rozmiary bo nie wszędzie są podane .
Chyba że jest jeszcze jakaś różnica której nie zauważyłem ??
Pozdrawiam
rozmiar jest ważny. Musisz zmierzyć palnik i zapytać sprzedającego, które z oznaczeń będzie dobre
tzn akurat patrząc na te dyfuzory u tego sprzedawcy są podane wymiary i modele lamp do jakich pasują, ale u niektórych nie ma i trzeba się albo domyślać albo mierzyć, ale to tak dla innych którzy zamierzają się z zakupem aby zwrócili na to uwagę bo sam prawie bym się naciął i musiał później odsyłać do wymiany
Podaje wymiary dla dyfuzorów :
Symbol / Szerokość / Wysokość
P1/C1 62-65 39-42
P2/C2 64-68 35-38
P3/C3 68-72 46-49
P4/C4 73-77 46-49
Gdzie "P" - to clear, a "C" - to cloudy
i franek4always podał to o co mi chodziło
Pozwolę sobie odświeżyć temat 😜
Próbował ktoś zestaw Cloud+nakładka Chrome?
Byłem już niemal pewien zakupu Cloud+biała nakładka, ale jak zacząłem czytać ten temat to zgłupiałem i nie wiem... Cloud? Clear? Tylko biała nakładka? A może wziąć też Chrome...?
kaczek napisał(a):
Pozwolę sobie odświeżyć temat 😜
Próbował ktoś zestaw Cloud+nakładka Chrome?
Byłem już niemal pewien zakupu Cloud+biała nakładka, ale jak zacząłem czytać ten temat to zgłupiałem i nie wiem... Cloud? Clear? Tylko biała nakładka? A może wziąć też Chrome...?