Podziel się wrażeniami!
Witam !
Jakiej gęstości filtr szary pełny (ND)powinienem kupić , aby móc doświetlać przedni plan
- np.osoby stojące w cieniu - lampą błyskową ?
Jak wiadomo chodzi o synchronizacje (1/160sec).
Oznaczenia tych filtrów są nie bardzo dla mnie zrozumiałe , bo np.jest w sprzedaży
coś takiego ND 0.9 , a w opisie że przyciemnia 8 czy 9 krotnie , to chyba za ciemny będzie ?
A może NDx4 i tam jest napisane że przyciemnia o 2 działki przysłony.
Witam !
Jakiej gęstości filtr szary pełny (ND)powinienem kupić , aby móc doświetlać przedni plan
- np.osoby stojące w cieniu - lampą błyskową ?
Jak wiadomo chodzi o synchronizacje (1/160sec).
Oznaczenia tych filtrów są nie bardzo dla mnie zrozumiałe , bo np.jest w sprzedaży
coś takiego ND 0.9 , a w opisie że przyciemnia 8 czy 9 krotnie , to chyba za ciemny będzie ?
A może NDx4 i tam jest napisane że przyciemnia o 2 działki przysłony.
Lampy dedykowanej Sony nie posiadam , także HSS nie wchodzi w grę.
Po prostu mogą mi się trafiać na urlopie takie ujęcia:
Grupa osób w cieniu , w tle ładny widok , doświetlenie lampą wbudowaną i wtedy przydałby się taki filtr , z Twojej wypowiedzi wynika że doskonale orientujesz się w temacie.
Najlepiej kupić kilka filtrów o różnych gęstościach i droga prób i błędów , tyle że to sporo kosztuje taki zestaw.
Można photoshop i HDR , ale to potem pracochłonne...
Lampy dedykowanej Sony nie posiadam , także HSS nie wchodzi w grę.
Po prostu mogą mi się trafiać na urlopie takie ujęcia:
Grupa osób w cieniu , w tle ładny widok , doświetlenie lampą wbudowaną i wtedy przydałby się taki filtr
Najlepiej kupić kilka filtrów o różnych gęstościach i droga prób i błędów , tyle że to sporo kosztuje taki zestaw.
Można photoshop i HDR , ale to potem pracochłonne...
piotruso napisał(a):
No i nie udało się krótko :smileyredface:
Lajam napisał(a):
Nie przejmuj się. Ilość przechodzi w jakość
Zawsze z przyjemnością czytam Twoje posty, wielkie dzięki że jesteś z nami na forum
mam pytanie w temacie , czy filtr szary zmienia głębię ostrości,?
i czy jest ta zmiana proporcjonalna do przysłony
joo napisał(a):
mam pytanie w temacie , czy filtr szary zmienia głębię ostrości,?