anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

sigma 18-200

profile.country.pl_PL.title
wasil110
Poszukiwacz

sigma 18-200

Witam co sadzicie o tym obiektywie?.Potrzebuje cos posredniego pomiedzy kitem a sigma70-300 ,sigma w kosciele sobie nie radzi długo mysli a znowu kit ma krótki zakres ogn.czy ta sigma 18-200 lub 28-200 poradzi sobie przy dosc słabym swietle?(kosciół).Moze cos innego doradzicie.

12 ODPOW. 12
profile.country.en_GB.title
Michal.
Poszukiwacz

18-200 moim zdaniem do kościoła będziesz miał za ciemno

profile.country.PL.title
szogoon
Nowicjusz

ale widzę, ze w stopce masz MAF 50/1,7 - on powinien się w kościele zdecydowanie lepiej sprawdzić :)

tylko czasami może być za wąsko - sam się przekonałem :(

wasil110
Poszukiwacz

z ta 50 to troche musiałbym pobiegac po kosciele do portretów to tylko jej uzywam ale do koscioła to raczej lepsza jest zmienna ogniskowa.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

ja w kościele robię stałkami, ale ja chyba dziwny jestem 8-)
chciałbym Ci coś doradzić, ale z takim budżetem nic mi nie przychodzi do głowy :c18

Toxek.
Początkujący

A wybierasz tylko z tych dwóch? I czy potrzebny ci taki zakres ogniskowych? I jakie masz fundusze na obiektyw?
Może zastanów się nad takimi:
Tamron 28-75 mm f/2.8
Sigma 50-150 mm f/2.8
Sony 24-105 mm f/3.5-f/4.5
1 i 2 maja dobre światło, jeżeli chcesz fotografować w kościele. 3 ma średnie światło, ale lepsze od Twojej Sigmy 70-300 i od dwóch które wymieniłeś. Wydaje mi się, że Tamron 28-75 byłby okej. Szczególnie jeżeli masz APS-C. Jednak to jest tylko moje zdanie. Pozatym nie wiem, czy akceptujesz takie obiektywy. :c10

Edit, poprawiłem linki bo nie działały :smileyredface:

wasil110
Poszukiwacz

Budzet mam tak do ok 1k ,głowna moja potrzeba jest zakres ogniskowej kit jest (zakrotki) a sigmy to nawet nie zabieram ze soba ,a aprop swiatła to nie musi byc bardzo jesny obiektyw, mam lampe a i ksiadz nie oszczedza na prądzie.Reasumujac szukam (długosci ) i szybkiego ostrzenia.

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

W pierwszym poście napisałeś:

wasil110 napisał(a):

Potrzebuje cos posredniego pomiedzy kitem a sigma70-300 ,sigma w kosciele sobie nie radzi długo mysli a znowu kit ma krótki zakres ogn.czy ta sigma 18-200 lub 28-200 poradzi sobie przy dosc słabym swietle?(kosciół).Moze cos innego doradzicie.

a potem:

wasil110 napisał(a):

Budzet mam tak do ok 1k ,głowna moja potrzeba jest zakres ogniskowej kit jest (zakrotki) a sigmy to nawet nie zabieram ze soba ,a aprop swiatła to nie musi byc bardzo jesny obiektyw, mam lampe a i ksiadz nie oszczedza na prądzie.Reasumujac szukam (długosci ) i szybkiego ostrzenia.

Jeżeli według Ciebie Sigma sobie nie radzi to jest to spowodowane właśnie światłem (im ciemniejszy obiektyw tym gorsze warunki do zadziałania czujników AF). Do warunków typu kościół polecam jednak jasny obiektyw. Poza poprawą działania AF będziesz miał inne zalety - będziesz miał mniejszą GO, uniknięcie czarnej dziury za plecami młodych (lampą nie jesteś w stanie oświetlić pierwszego planu i tła), lepszą ostrość obiektywu (powszechnie wiadomo, że obiektyw uzyskuje swoje najwyższe możliwości przymknięty o 2 działki przysłony).
Jeszcze dwa słowa a propo użycia lampy i długiego obiektywu. Jak wiadomo im mniejsze źródło światła tym staje się oświetleniem "ostrzejszym", rzucającym ostre cienie na przedmiocie. Im źródło światła większe tym przedmiot (model) ładniej oświetlony, bez tak głębokich cieni. Im dalej jest źródło światła tym jest mniejsze w stosunku do przedmiotu/modela a więc i ostrzejsze cienie. Zwróć uwagę, że w studio świeci się z dość bliska i to nie ze względu na moc lamp (bo mocy jest wystarczająco) lecz ze względu na charakter światła. Gdy użyjesz lampy z dużej odległości to zmienisz charakter światła (no chyba, że taki Ci odpowiada ale jednak do portretów nie jest najkorzystniejszy).
Podsumowanie:
Biorąc pod uwagę właściwości światła i zalety jasnych obiektywów jak i Twój budżet ja na Twoim miejscu decydowałbym się na Minoltę/Tamrona 28-75 f:2,8 mimo za krótkiego zakresu według Ciebie, w razie czego możesz trochę wykadrować ;) (ja śluby robiłem w 90% Sigmą 28-70/2,8 na FF i ponieważ wywoływanie i odbitki były robione w labie praktycznie nie miałem możliwości wykadrowania - też się dało). No chyba, że masz w kościele barierki, za które nie możesz przejść to wtedy niestety, musi być coś dłuższego.
:smileyredface:

wasil110
Poszukiwacz

Zdiecie zrobione kitem bez lampy chcem wam pokazac jakie jest swiatło w tym kosciele.

Starosta.
Początkujący

wasil110 napisał(a):

Zdiecie zrobione kitem bez lampy chcem wam pokazac jakie jest swiatło w tym kosciele.

Nic nowego. Standard w większości kościołów. Żadne zaskoczenie. (szczególnie dla tych, którzy praktykują)

Ale kadr nie ciekawy. Niestety http://klubkm.pl/forum/images/smilies/sorry.gif
Te plecy pana w lewym-dolnym rogu są kompletnie bez sensu. I jeszcze ten ministrant w lustrze :smileyrolleyes:
Do tego za krótka ogniskowa. Zrobiłbym na dłuższej.
A poza tym za niskie ISO. Minimum 800 jak nie 1600.
Do tego zły balans bieli. To można było poprawić w programie :c20

Pozdrawia Starosta :grin: