Podziel się wrażeniami!
Witam co sadzicie o tym obiektywie?.Potrzebuje cos posredniego pomiedzy kitem a sigma70-300 ,sigma w kosciele sobie nie radzi długo mysli a znowu kit ma krótki zakres ogn.czy ta sigma 18-200 lub 28-200 poradzi sobie przy dosc słabym swietle?(kosciół).Moze cos innego doradzicie.
18-200 moim zdaniem do kościoła będziesz miał za ciemno
ale widzę, ze w stopce masz MAF 50/1,7 - on powinien się w kościele zdecydowanie lepiej sprawdzić
tylko czasami może być za wąsko - sam się przekonałem
z ta 50 to troche musiałbym pobiegac po kosciele do portretów to tylko jej uzywam ale do koscioła to raczej lepsza jest zmienna ogniskowa.
ja w kościele robię stałkami, ale ja chyba dziwny jestem
chciałbym Ci coś doradzić, ale z takim budżetem nic mi nie przychodzi do głowy
A wybierasz tylko z tych dwóch? I czy potrzebny ci taki zakres ogniskowych? I jakie masz fundusze na obiektyw?
Może zastanów się nad takimi:
Tamron 28-75 mm f/2.8
Sigma 50-150 mm f/2.8
Sony 24-105 mm f/3.5-f/4.5
1 i 2 maja dobre światło, jeżeli chcesz fotografować w kościele. 3 ma średnie światło, ale lepsze od Twojej Sigmy 70-300 i od dwóch które wymieniłeś. Wydaje mi się, że Tamron 28-75 byłby okej. Szczególnie jeżeli masz APS-C. Jednak to jest tylko moje zdanie. Pozatym nie wiem, czy akceptujesz takie obiektywy.
Edit, poprawiłem linki bo nie działały :smileyredface:
Budzet mam tak do ok 1k ,głowna moja potrzeba jest zakres ogniskowej kit jest (zakrotki) a sigmy to nawet nie zabieram ze soba ,a aprop swiatła to nie musi byc bardzo jesny obiektyw, mam lampe a i ksiadz nie oszczedza na prądzie.Reasumujac szukam (długosci ) i szybkiego ostrzenia.
W pierwszym poście napisałeś:
wasil110 napisał(a):
Potrzebuje cos posredniego pomiedzy kitem a sigma70-300 ,sigma w kosciele sobie nie radzi długo mysli a znowu kit ma krótki zakres ogn.czy ta sigma 18-200 lub 28-200 poradzi sobie przy dosc słabym swietle?(kosciół).Moze cos innego doradzicie.
wasil110 napisał(a):
Budzet mam tak do ok 1k ,głowna moja potrzeba jest zakres ogniskowej kit jest (zakrotki) a sigmy to nawet nie zabieram ze soba ,a aprop swiatła to nie musi byc bardzo jesny obiektyw, mam lampe a i ksiadz nie oszczedza na prądzie.Reasumujac szukam (długosci ) i szybkiego ostrzenia.
Zdiecie zrobione kitem bez lampy chcem wam pokazac jakie jest swiatło w tym kosciele.
Nic nowego. Standard w większości kościołów. Żadne zaskoczenie. (szczególnie dla tych, którzy praktykują)wasil110 napisał(a):
Zdiecie zrobione kitem bez lampy chcem wam pokazac jakie jest swiatło w tym kosciele.