Podziel się wrażeniami!
mam taką małą zagwozgke poszukuję dobrego filtra polara i UV zastanawiam się nad HOYA seria HD lub HMC, które polecacie a może coś innego. Z góry dzieki za opinie.
UVke sobie odpuść nie ma sobie co psuć obrazu
Co do polara to mam HOYA HMC Pro1 i nie narzekam
ja mam marumi i też nie narzekam:> co do uv zależy na co. jak na kita to bez sensu. dobre uv kosztują tyle co kit:)
filtry mają być na 16-105
kris może ty zabierzesz głos jako praktyk chyba widziałem u ciebie takie szkiełko a może cos innego wymyślisz Uvki chciałem uzywac jako ochrony na szklo
owszem mam to szkiełko (6 miechów będzie )
świetne jest. I żadnej UVki nie założyłem na niego, bo szkoda - to szkło nie jest tego warte, a i ma fajną osłonę PS więc to ona jest dla mojego szkiełka ew. ochroną - osłony niemalże nigdy nie zdejmuję, bo wiadomo - aparat jak spada to często na obiektyw - dlatego dobrze by to osłona PS przyjęła na siebie uderzenie.
Co do Polarki - bardzo dużym plusem tego obiektywu jest fakt, że nie kręci mordką dzięki czemu używanie polarki jest prostsze
Filtru polaryzacyjnego nie używam
chili jak rozumiem golutkie szkiełko i że tak powiem heja w plener tzn. góry chociaż tam uv może być akurat przydatna
w górach to polarek Ci się przyda (i taki na ciałko i taki na obiektyw )
a UVkę mam w jednym szkle:w cajsie 135mm. Zbyt drogie dla mnie szkiełko by je mieć gołe
tak sie własnie zastanawiam ale chyba sobie zamowie Hoya HD polara i Uv chyba ze ktos ma coś dobrego w sensownej ceni za 2 tak do pieciu stowek
chyba każdy musi się na własnej skórze przekonać, że uv to zbędny wydatek przy takich szkłach
ja kiedyś kupiłem dla kita (18-70) UVkę.
Na szczęście szybko zauważyłem spadek jakości i UV poleciała do "szulfady" :smileytwisted: