anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Filtr

mrbestia-----
Początkujący

Filtr

mam taką małą zagwozgke poszukuję dobrego filtra polara i UV zastanawiam się nad HOYA seria HD lub HMC, które polecacie a może coś innego. Z góry dzieki za opinie.

11 ODPOW. 11
profile.country.pl_PL.title
Szczupic
Użytkownik

UVke sobie odpuść nie ma sobie co psuć obrazu :)
Co do polara to mam HOYA HMC Pro1 i nie narzekam :)

___________________________________________________________________ Sony 850 | Minolta Dynax 7 | Sony HVL 42 | Sigma 70-200/2,8 HSM | Sigma 20-40/2,8 | Minolta 100/2,8 | Minolta 85/1,4G | Minolta 50/1,7 | Sony 35/1,4 G
wratislavian
Początkujący

ja mam marumi i też nie narzekam:> co do uv zależy na co. jak na kita to bez sensu. dobre uv kosztują tyle co kit:)

mrbestia-----
Początkujący

filtry mają być na 16-105

mrbestia-----
Początkujący

kris może ty zabierzesz głos jako praktyk chyba widziałem u ciebie takie szkiełko a może cos innego wymyślisz Uvki chciałem uzywac jako ochrony na szklo

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

owszem mam to szkiełko (6 miechów będzie :D )
świetne jest. I żadnej UVki nie założyłem na niego, bo szkoda - to szkło nie jest tego warte, a i ma fajną osłonę PS więc to ona jest dla mojego szkiełka ew. ochroną - osłony niemalże nigdy nie zdejmuję, bo wiadomo - aparat jak spada to często na obiektyw - dlatego dobrze by to osłona PS przyjęła na siebie uderzenie.

Co do Polarki - bardzo dużym plusem tego obiektywu jest fakt, że nie kręci mordką dzięki czemu używanie polarki jest prostsze
Filtru polaryzacyjnego nie używam :nauseated_face:

Początkujący

chili jak rozumiem golutkie szkiełko i że tak powiem heja w plener tzn. góry chociaż tam uv może być akurat przydatna

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

w górach to polarek Ci się przyda (i taki na ciałko i taki na obiektyw :nauseated_face: )
a UVkę mam w jednym szkle:w cajsie 135mm. Zbyt drogie dla mnie szkiełko by je mieć gołe

Początkujący

tak sie własnie zastanawiam ale chyba sobie zamowie Hoya HD polara i Uv chyba ze ktos ma coś dobrego w sensownej ceni za 2 tak do pieciu stowek

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

chyba każdy musi się na własnej skórze przekonać, że uv to zbędny wydatek przy takich szkłach :rolling_eyes:
ja kiedyś kupiłem dla kita (18-70) UVkę.
Na szczęście szybko zauważyłem spadek jakości i UV poleciała do "szulfady" :smileytwisted: